Her startet landslagseventyrene

Klubbene i hjertene til tidenes landslagsspillere.

(Dagbladet.no) Det er 100 år siden Norge spilte sin første landskamp. Svenskene var, da som nå, bedre - og banket oss 11-3.

Forskjellen ble etter hvert mindre, og i flere perioder har det norske landslaget også vært bedre enn blågult.

I løpet av den 100 år lange landslagshistorien har også en rekke store spillere knytt på seg landslagsskoa og kjempet med flagget på brystet. Noen av dem i perioder hvor det nesten bare handlet om å tape på en hederlig måte - andre har vært med på å slå Brasil i VM.

Tidligere i år ble tidenes beste landslagsspillere kåret i Dagbladet. Ti spillere ble plukket ut av en jury bestående av generalsekretær Karen Espelund i Norges Fotballforbund, tidligere landslagssjef og nåværende TV 2-ekspert Nils Johan Semb, NRKs mangeårige fotballkommentator Arne Scheie og Dagbladet-kommentatorene Morten Pedersen og Esten O. Sæther.

Hjertet i Viking

Keeperkjempen Erik Thorstvedt endte på en tredjeplass i kåringen. 46-åringen med 97 kamper med flagget på brystet, tilbrakte sine beste år av karrieren i London og Tottenham, men her hjemme ligger hjertet hans hos Stavangers fotballstolthet.

- Jeg spilte én sesong i Madla som 16-åring, og siden to sesonger i Eik Tønsberg, som begge var fantastiske klubber å være i, men det er Viking som er klubben min, sier Thorstvedt til Dagbladet.no.

Fortsatt involvert

Her startet landslagseventyrene

Selv om en av tidenes norske landslagsspillere ikke fikk mange sesongene med førstelagsspill i Stavanger før ferden gikk videre til Borussia Mönchengladbach og ti år i utlendighet, hadde Thorstvedt mange gode år med aldersbestemt fotball i moderklubben.

- Det var stas å spille fotball i samme klubb som et topplag. Vi hadde opp gjennom årene et ok lag som ofte var med og konkurrerte om kretsmesterskap, minnes Thorstvedt, som den dag i dag har et tett forhold til Viking.

- Jeg har en sønn som spiller for Viking. Dessuten er jeg selv litt involvert i barne- og ungdomsavdelingen. Jeg bor i nærmiljøet og det er kjekt å gå på kamper sammen med familien, sier Thorstvedt.

Langt bak

Viking sliter imidlertid med å bite fra seg i kåringen av «Klubben i mitt hjerte», og har et langt stykke opp til tetkvintetten Rosenborg, Vålerenga, Bodø/Glimt, Stabæk og Brann. Til og med lokalrivalen Sandnes/Ulf befinner seg på plassen over Uwe Röslers menn, som i øyeblikket ligger på en 17. plass. 

- Toppklubbene stikker av med det aller meste av oppmerksomhet ellers, så da er det godt at de mindre kan komme fram i lyset. Det er mange klubber der ute med en fantastisk stor medlemsmasse, som gjør en fantastisk innsats i nærmiljøet, påpeker Thorstvedt. 

Tidenes spillere

Dagbladet endte opp med denne lista da ekspertene og folket sammen stemte fram tidenes landslagsspiller.

NIDELV OG ROSENBORG: Tidenes landslagsspiller Rune Bratseth. Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet
NIDELV OG ROSENBORG: Tidenes landslagsspiller Rune Bratseth. Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet Vis mer

1. Rune Bratseth

Nidelv

Rosenborg

2. Kjetil Rekdal

Fiksdal/Rekdal

Molde

Vålerenga

3. Erik Thorstvedt

Madla

Viking

Eik Tønsberg

4. Tom Lund

Lillestrøm

5. Erik Mykland

Risør

Bryne

Start

6. Odd Iversen

Trond

Rosenborg

Vålerenga

7. Henning Berg

Lørenskog

KFUM Oslo

Vålerenga

Lillestrøm

8. John Carew

Lørenskog

Vålerenga

Rosenborg

9. Tore André Flo

Stryn

Sogndal

Tromsø

Brann

Vålerenga

10. Hallvar Thoresen

Larvik Turn

Frigg

RISØR, BRYNE OG START: Erik Mykland
FIKSDAL/REKDAL, MOLDE OG VÅLERENGA: Kjetil Rekdal
MADLA, VIKING OG EIK TØNSBERG: Erik Thorstvedt
LILLESTRØM: Tom Lund