SVEVER HØYT: Heidi Engmark Lunde er på vei ned etter nok et høyt svev. Nede på bakken står lagvenninnene klare til å ta imot. Foto: Einar Eliassen
SVEVER HØYT: Heidi Engmark Lunde er på vei ned etter nok et høyt svev. Nede på bakken står lagvenninnene klare til å ta imot. Foto: Einar EliassenVis mer

Her stoler Heidi (15) på venninnene

Heidi og de andre cheerleading-jentene i Viqueens deltar i EM i helga. Der er de favoritter.

||| (Dagbladet): - Jeg er ikke redd for å bli kastet høyt, det kan kanskje ha vært noen «løse mottak», men venninnene mine har alltid tatt meg imot, sier Heidi Engmark Lunde (15) til Dagbladet.

Heidi driver med cheerleading, Norges raskest voksende idrett, og er «flyer». Det vil si at det er hun som kastes opp i lufta av de andre jentene - som igjen har som oppgave å få henne trygt ned igjen.

- Jeg kan godt bli kastet så høyt som mulig, det kommer bare an på hvor sterke de andre er, sier Nordstrand-jenta som begynner i 10. klasse på Nordseter ungdomsskole til høsten.

Trener hver dag Det ligger mye trening bak akrobatikken, Heidi trener hver eneste dag, tre dager cheerleading, resten turn og andre aktiviteter. Det å drive med turn på siden er naturligvis en stor fordel.

- Jeg trener fire timer cheerleading mandag, torsdag og fredag - og av og til i helgene. Det kan bli litt slitsom når jeg har turn i tillegg, men det er bare kjempegøy, sier 15-åringen.

Heidi driver med cheerleading i klubben Viqueens, en av pionerklubbene i Norge. Klubben har i dag 230 medlemmer og er Norges mestvinnende klubb.

Gir samhold Cheerleading er en av de nye idrettene i Norge og er organisert gjennom Norges amerikanske idretters forbund. De kan melde om eksplosiv vekst. De siste årene har jenter - og gutter - strømmet til idretten og økningen har ligget på 30 prosent i året. Forbundet håper å passere 2000 medlemmer før jul, bare i år er det startet tre nye klubber.

Jentene forteller at det er samholdet som er det viktigste, alle kan delta siden oppgavene på laget er forskjellig. Dermed kan idretten både huse superatleter som Heidi og mindre ivrige som ønsker en aktivitet sammen med venninner.

- Sporten gir et kjempesamhold og fellsskap. Man kan benytte alle typer mennesker, siden det er stor forskjell på arbeidsoppgavene på lagene. Det er nytt, spennende, høyt tempo og ekstreme stunt som blir gjort, sier Ingvild Ekeberg, leder i Norwegian Cheerleading & Dance Committee, til Dagbladet.

Avliver myter Mytene er mange om cheerleading, de fleste har sett et par college-filmer fra USA der den peneste jenta på skolen er leder for cheerleading-gjengen - og som regel er ganske utrivelig.

Heidi Engmark Lunde forteller at det er ganske andre forhold i Norge.

- Det er ikke likt i det hele tatt. Vi driver med cheerleading som en sport, i USA gjør de helt andre ting. Vi konkurrerer mot andre lag og heier ikke på noen, forklarer Heidi.

EM i helga I helga skal jentene fra Viqueens og flere andre norske klubber konkurrere i EM i Finland. Heidi er regjerende EM-mester for lag med fem jenter, men konkurrerer også i klassen for 20 jenter.

Jenta har godt håp om å forsvare EM-tittelen og håper å vinne i klassen for 20 jenter også. Ti nasjoner er representert i juniorklassen, der Heidi deltar.

- Jeg gleder meg veldig til å dra. Vi får møte og se på andre lag og være sammen med laget mitt. Det blir veldig hyggelig, sier jenta.

Før hun drar i gang Viqueens' heiarop sammen med de andre jentene:

«Viqueens cheerteam, the best you see! The one and only champions to be! Lets go - klap klap - Queens!»

SPEKTAKULÆRT: Ikke alle jentene er «flyere», noen har i oppgave å kaste, ta imot og ellers være med på danseprogrammet. Foto: Einar Eliassen
SPEKTAKULÆRT: Ikke alle jentene er «flyere», noen har i oppgave å kaste, ta imot og ellers være med på danseprogrammet. Foto: Einar Eliassen Vis mer