Her straffes Northug nådeløst for taktikkmissen

Cologna forteller om gullplanen.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Dario Cologna har vunnet Tour de Ski, verdenscupen sammenlagt og OL. I dag fikk han VM-gullet han manglet også.

Planen før duathlon ble gjennomført perfekt: På oppløpet var ikke Petter Northug der som han pleier, for å spurte ned konkurrentene mot slutten.

Vanligvis pleier det ikke å koste Northug noe å ligge et stykke bak underveis på fellesstartene, et lite rykk og noen byks, så har han klart å komme seg fram. Ikke i dag.

På Dagbladets spørsmål om Northug endelig fikk svi for et litt nonsjalant løpsopplegg, svarer Dario Cologna at han planla løpet med tanke på nettopp Northugs vane.

FIKK LUKE: Dario Cologna satte opp farten med tre kilometer igjen, og fikk en luke ingen klarte å ta igjen. Selv ikke Petter Northug, som vanligvis navigerer perfekt i avslutningene på fellesstart. Foto: SCANPIX/REUTERS/Yves Herman
FIKK LUKE: Dario Cologna satte opp farten med tre kilometer igjen, og fikk en luke ingen klarte å ta igjen. Selv ikke Petter Northug, som vanligvis navigerer perfekt i avslutningene på fellesstart. Foto: SCANPIX/REUTERS/Yves Herman Vis mer

- Når alt kommer til alt har han vunnet mange løp på den måten, så taktikken har fungert bra for ham. Men det var også grunnen til at jeg ikke ville vente til den siste bakken, men angrep allerede tidligere. Det var vellykket for meg, og det er bra for meg at han er bak meg, sier Cologna.

Den rette taktikken
Petter Northug pekte etter løpet på den trange løypa i Val di Fiemme, at det ble vanskelig å navigere seg fram når han først havnet bak.

Det ville Cologna også se opp for.

- Det er alltid bedre om det er en liten gruppe mot slutten. Kommer du mot mål med 20-30 løpere, kan det fort skje noe, du kan miste ti plasser plutselig, sier han til Dagbladet.

- På denne måten har du mer kontroll, og planen min var å være først i den siste motbakken i dag. Jeg vet at jeg er sterk der, og det lyktes godt, sier sveitseren.

- Har dere endelig funnet en måte å stoppe ham på, etter alle disse årene?

- Det er alltid tøft å slå Petter i en spurt, det er bedre å stikke fra før avslutningen. Det beste for oss andre er hvis det er et raskt løp, men vanligvis går det ganske sakte, og det gjorde det også i dag, sier Cologna.

- I dag stakk jeg tre kilometer før mål. Jeg tror det er den rette taktikken. Det er vanskelig hvis du må gjøre jobben helt selv, men i dag gikk det bra. En annen dag, hvor beina mine ikke var like gode, kunne jeg vært nummer ti, mener han.

- Kjører Petter litt for arrogant?

ENDELIG: Cologna på vei inn til sin første verdensmestertittel. Northug øverst i bakken. Foto: SCANPIX/AFP/ ANDREAS SOLARO
ENDELIG: Cologna på vei inn til sin første verdensmestertittel. Northug øverst i bakken. Foto: SCANPIX/AFP/ ANDREAS SOLARO Vis mer

- Kanskje. Han har sin plan, og den har funket bra før, men i dag tror jeg rett og slett at jeg var sterkere, sier Dario Cologna.

Deilig å vinne foran familien
Nå kan sveitseren titulere seg som verdensmester også.

- Jeg forventet at det kom til å være en stor gruppe mot slutten. Men jeg vet hvem som er sterkest når det kommer til en sprint. Jeg følte meg veldig sterk i dag, og jeg gjorde en del arbeid alene.  Det føles veldig bra når jeg så at jeg hadde en god luke bak meg, sier Cologna.

- Det er deilig å vinne her, det er nær hjemmet mitt, og jeg hadde mye familie og venner her. Det føles bra og Val di Fiemme er et bra sted for meg, fastslår sveitseren.