Her surfer han på en flygende dame

Se den vanvittige videoen fra Voss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ekstremsportveko på Voss er det nærmeste man kommer verdensmesterskap i adrenalin. Her samles våghalser fra hele verden for å utfordre brusende elver, bratte fjell, og ikke minst tyngdekraften.

Tre av årets gjester er Katie Hansen, Nick Batsch og TJ Landgren.

Trioen fra USA utførte, sammen med Bjørn Magne Bryn fra Voss, et stunt som aldri har blitt gjort i Norge før: «Docksurfing».

Farlig, men kontrollert Navnet Docksurfing kommer av at man «kobler sammen» to personer, og at den ene «surfer» på den andre. At fallskjermhoppere i fritt fall er borti hverandre er mer regelen enn unntaket, men at én hopper med åpen skjerm og den andre er i fritt fall er unikt.

- Det er uvirkelig - når du selv flyr skjerm - å se noen som ligger i fritt fall ved siden av deg, sier Bryn.

Denne ekstreme formen for presisjonsflyging kalles XRW, eller xtreme relative work, på fallskjerm-språket.

<strong>MØTES OVER VOSS:</strong> Katie «surfebrettet» Hansen i bakgrunnen skal «kobles sammen» med TJ Landgren. Foto: PRIVAT
MØTES OVER VOSS: Katie «surfebrettet» Hansen i bakgrunnen skal «kobles sammen» med TJ Landgren. Foto: PRIVAT Vis mer

- På grunn av fjellene måtte vi være veldig nøyaktige med linjene vi valgte, forteller Nick Batsch.

Surferen i videoen som du kan se over er TJ Landgren. Under ham flyr Katie Hansen med vingedrakt.

- Hvor farlig er egentlig dette?

- Vi er alle erfarne hoppere. Vi holder oss til strenge regler under hoppet, og avbryter dersom noe ikke går etter planen. Det ser tilfeldig ut, men vi følger strenge regler for hvor i luften vi oppholder oss, sier Hansen.

Hun innrømmer at det til tross for erfaring og fokus på sikkerhet ikke er et ufarlig stunt.

<strong>UTØVERNE:</strong> Fra venstre: Katie Hansen, Nick Batsch, TJ Landgren, og Bjørn Magne Bryn. Foto: PRIVAT
UTØVERNE: Fra venstre: Katie Hansen, Nick Batsch, TJ Landgren, og Bjørn Magne Bryn. Foto: PRIVAT Vis mer

- Det er alltid et element av fare med dette. En kollisjon mellom skjerm og vingedrakt ville vært ... det ville vært ille, sier Hansen.

På første forsøk - Det har vært forsøkt i Norge før, men aldri med suksess, sier Bryn, som er den som har tatt initiativet til det historiske stuntet på Voss.

De fire klarte det på første forsøk, men det er ikke bare å tromme sammen en dyktig gjeng fallskjermhoppere.

- Dette er skjermer du ikke får kjøpt, de er spesiallaget og ekstremt raske, forklarer Bryn.

Og de må de være. Til tross for vingedrakten holder Katie Hansen rundt 130 kilometer i timen idet Landgren lander på ryggen hennes.

Landet i bil Docksurfingen var ikke den eneste norgespremieren under årets Ekstremsportveko. Bryn landet i passasjersetet på en Ford Mustang på flystripa på Bømoen.

- Jeg kom ned i rundt 120 kilometer i timen, og avpasset farten etter bilen som holdt rundt 80 i det jeg landet i passasjersetet, forteller vossingen.

Avslutter «Veko» med samme stunt - Vi satser på å gjøre det samme over Vangsvatnet (vann sentralt på Voss, journ.anm), forteller Bryn.

Og på den måten avslutter fallskjermhopperne årets Ekstremsportveko, men det blir ikke siste gang det «Docksurfes» på Voss.

- Vi ønsker å bygge videre på dette til neste år, med flere skjermer og vingedrakter sammen. Kanskje til og med koble det sammen med fjellflyging, slik at en hopper surfer på en vingedrakt langs fjellsidene, forteller Bryn entusiastisk.

<strong>INNKOMMENDE PASSASJER:</strong> Bjørn Magne Bryn landet like godt i en Ford Mustang under nok en norgespremiere på Voss. Foto: MATS GRIMSÆTH
INNKOMMENDE PASSASJER: Bjørn Magne Bryn landet like godt i en Ford Mustang under nok en norgespremiere på Voss. Foto: MATS GRIMSÆTH Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer