Her suser Wassberg ned katastrofe-bakken

- Den er ekstrem, sier skilegenden. Se video!

• Langrennstudio: Prolog kvinner kl. 14.30, menn kl. 17

(Dagbladet): Løperne fikk det som de ville, utforkjøringen ned Mördarbacken i Falun ble halvert i morgentimene i dag.

Det skjedde etter et døgn med protester og krangling om utøvernes sikkerhet.

- Alle løperne er enig. Vi driver med langrenn, skicross er en egen øvelse, sa Eldar Rønning som karakteriserte løypa som «farlig og en katastrofe».

- Løpere kan ramle og skade seg. Det er fort gjort at det blir tøys i den bakken, sa Therese Johaug.

Testet av Wassberg Sveriges OL-gullvinnner Thomas Wassberg prøvde utforkjøringen i Falun allerede for to måneder siden, under det svenske mesterskapet.

Hans opplevelse ned Mördarbacken i januar ser du i videovinduet over. 56-åringen forstår godt at Johaug og co. var skeptiske til å kjøre ned i prologen i ettermiddag.

- Vi hadde problemer under SM, det var nesten på grensen. Det var første gang jeg kjørte bakken, sier Wassberg til Dagbladet.

REDD FOR SKADER: Therese Johaug var blant utøverne som vegret seg for å sette utfor den voldsomme bakken i Falun. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
REDD FOR SKADER: Therese Johaug var blant utøverne som vegret seg for å sette utfor den voldsomme bakken i Falun. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Bakken var for tøff?

- Ja, med fellesstart så blir det trøbbel. Hvis du havner utenfor løypa kan du ende opp i et tre eller i steiner, sier Wassberg

Han er ikke i Falun under v-cupavslutningen, men kan berolige utøvere med frynsete nerver foran VM på samme sted om to år.

- De hadde planer om å gjøre denne bakken snillere før VM i 2015, men de har tydeligvis ikke rukket det ennå. Bakken er i overkant ekstrem, sier Wassberg.

Truet med startnekt Men arrangørene rakk å endre løypa, Norges sportssjef Vidar Løfshus fikk en e-post allerede kl. 07.43 i dag tidlig. Da hadde et klart flertall av utøvernee truet med startnekt, dersom det internasjonale skiforbundet FIS ikke grep inn.

- De kutter halvparten av nedkjøringen, så farten blir vesentlig redusert. Det endrer forutsetningen for løpernes sikkerhet, sier Løfshus til Dagbladet.

OL- OG VM-MESTER: Den svenske skiløperen Thomas Wassberg sikret seg hele fire OL-gull og tre VM-gull mellom 1980 og 1987. Foto: Cornelius Poppe / Scanfoto / Scanpix
OL- OG VM-MESTER: Den svenske skiløperen Thomas Wassberg sikret seg hele fire OL-gull og tre VM-gull mellom 1980 og 1987. Foto: Cornelius Poppe / Scanfoto / Scanpix Vis mer