Sjakk-VM Carlsen - Karjakin:

Her tabber Magnus seg ut: - Viser hvorfor jeg elsker sjakk-VM

Trekket som kostet Magnus Carlsen seieren.

SJAKKANALYSEN: GM Daniel King analyserer her Magnus Carlsens tredje parti i VM-kampen mot Sergej Karjakin. Video: Daniel King / Powerplaychess Vis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen sov neppe særlig godt etter den tredje strake remisen mot russiske Sergej Karjakin. For etter to velspilte og jevne partier, viste Magnus i det tredje partiet flere ganger trekkene som har gjort at motstanderne frykter ham. Uten at han var i stand til å dra seieren i land.

Bittert for nordmannen, som etter en jevn stilling etter åpningen, spilte ut Karjakin og burde ha vunnet.

Se hele GM Daniel Kings analyse i videoen øverst i saken.

Partiet sto og vippet lenge, med en fordel til Carlsen, som hele tiden sto en bonde over. Men etter 61. Bg5 (se diagram) fra Karjakin, kom endelig unøyaktigheten fra russeren. Magnus Carlsen utnyttet Karjakins overmodige trekk og vant den svarte løperen.

Herfra og inn handlet det om å beholde minst en bonde for Magnus og sørge for å ha god nok kontroll på de svarte bøndene. Men her gikk det galt for verdensmesteren.

Karjakins tabbe. Løperen angriper Magnus´ tårn, men blir samtidig sårbar for kongens angrep. Det ender med at Magnus vinner løperen og får en stilling han burde vinne.
Karjakins tabbe. Løperen angriper Magnus´ tårn, men blir samtidig sårbar for kongens angrep. Det ender med at Magnus vinner løperen og får en stilling han burde vinne. Vis mer

I et forsøk på å vinne Karjakins b-bonde, gikk nemlig Magnus seg vill. 72. Rb7 (se diagram) er et menneskelig trekk - i hvert fall sett i lys av at man har sittet ved sjakkbrettet i seks og en halv time - men det tillater Karjakin motspill med bonden i h-linja.

- Det er et fristende trekk å ta den bonden. Men vi skal se at Karjakin har veldig gode sjanser etter det trekket, sier GM Daniel King i analysen.

Nei, nei, nei! Det ser fornuftig ut å angripe Karjakins bonde med tårnet, men her skulle Magnus ha satt Karjakin sjakk på f7 med tårnet og hatt bedre kontroll på Karjakins h-bonde.
Nei, nei, nei! Det ser fornuftig ut å angripe Karjakins bonde med tårnet, men her skulle Magnus ha satt Karjakin sjakk på f7 med tårnet og hatt bedre kontroll på Karjakins h-bonde. Vis mer

I stedet skulle Magnus ha satt Karjakin sjakk på f7 med tårnet. Dette hadde gjort at han hadde hatt kontroll på h-bonden til Karjakin med kongen og gitt frihet til tårn og springer å herje på den andre siden av brettet.

Karjakin kunne puste lettet ut - han holdt remis med et nødskrik.

- For en bitter skuffelse dette må ha vært for Magnus Carlsen. Han spilte ut Karjakin og var så nære å vinne . For Karjakin må dette være en moralsk seier og gi ham en skikkelig «boost» før det fjerde partiet.

Til slutt konkluderer GM Daniel King med det som sikkert er følelsen hos de titusenvis som satt oppe i natt og fulgte nerveoppgjøret over sju timer.

- Partiet viser hvorfor jeg elsker sjakk-VM.