GRÅTER: Her gråter en syrisk fotball-fan etter at landslaget tapte mot Australia tirsdag. Tapet gjør at de ikke tar seg til VM i Russland. Foto: AFP PHOTO / LOUAI BESHARA
GRÅTER: Her gråter en syrisk fotball-fan etter at landslaget tapte mot Australia tirsdag. Tapet gjør at de ikke tar seg til VM i Russland. Foto: AFP PHOTO / LOUAI BESHARAVis mer

Syria var nær å spille VM

Her tar den syriske fotballfansen til tårene når de innser at VM-håpet er ute

Ekspert Bendik Sørvig tror ikke nødvendigvis at et VM-sluttspill ville vært et steg mot fred i den krigsherjede nasjonen.

(Dagbladet): Nyhetsbyrået AFP var tilstede på torget Umayyad i Syrias hovedstad Damaskus, da Syria møtte Australia i kampen om en VM-plass.

Og håpet levde lenge: Syria klarte 1-1 i første kamp, og tok ledelsen tidlig i gårsdagens avgjørende oppgjør. Men Australia utliknet, og kampen gikk til ekstraomganger.

Tim Cahill ble matchvinner da han satte 2-1-scoringen for Australia et par minutter ut i andre ekstraomgang.

Skuffelsen ble hengende som et tungt slør over tilskuerne på Umayyad-plassen i Syria. De var så nær. Mange tok til tårene i skuffelsen.

SKUFFA: De syriske spillerne var fryktelig skuffet da VM-håpet brast. Foto: REUTERS/Steve Christo
SKUFFA: De syriske spillerne var fryktelig skuffet da VM-håpet brast. Foto: REUTERS/Steve Christo Vis mer

Et bilde på entusiasmen

Man skulle tro det viser hvor viktig et VM-sluttspill ville vært for krigsherjede Syria. Men om fotballen er veldig viktig i kampen for fred i landet, er Bendik Sørvig usikker på.

Sørvig er forfatter av boka Syria - den tapte revolusjonen.

I løpet av de seks årene i borgerkrig, er halvparten av innbyggerne drevet på flukt. I Syria, som før krigen besto av 23 millioner innbyggere, er over fem millioner på flukt i andre land, og ytterligere 6,3 millioner på flukt inne i Syria.

- Det er et uttrykk for en genuint håp blant syrerne å mot alle odds nå VM, selv om det blir brukt i regimets propaganda, sier Sørvig til Dagbladet

Ikke nødvendigvis fredsskapende

For sannheten er at meningene rundt landslaget blant borgerne er delt.

STOR INTERESSE: Det er tydeligvis stor fotballinteresse i Syria. Foto: AFP PHOTO / LOUAI BESHARA
STOR INTERESSE: Det er tydeligvis stor fotballinteresse i Syria. Foto: AFP PHOTO / LOUAI BESHARA Vis mer

- Mange opposisjonelle holder derfor en viss avstand, men jeg ser også at andre regimemotstandere gledet seg over muligheten til å nå VM-deltakelse, forklarer Sørvig.

- Så idretten kan ikke ses på som noe som kan skape fred i dette tilfellet?

- Vi kan se på Irak i 2007, da landet sto midt oppe i en sekterisk borgerkrig. Da var landslagets seier i Asiamesterskapet noe som ble feiret på tvers av de politiske skillelinjene. Det hadde en samlende effekt, det var nærmest den eneste gode nyheten fra Irak det året. I Syria i dag er det mer komplisert, all den tid mange ikke engang vedkjenner seg flagget som landslaget spiller under. For mange av dem var ståheien rundt kvalifiseringskampen en påminnelse om regimets overlevelse, sier Søvig.

Farlig liv

ESPN publiserte tidlig i sommer en lengre sak på det syriske landslaget. Diktatorens lag, heter artikkelen.

Sportskringkasteren skriver der at den syriske regjeringen - iallfall utad - kaller fotballen stedet der alle kan samhandle i fred. Men kanalen har etterforsket i sju måneder, og funnet noen rystende avsløringer:

Den syriske regjeringa har skutt, bombet eller torturert til døde minst 38 spillere fra de to øverste divisjonene i syrisk fotball, og dusiner i lavere divisjoner, ifølge en tidligere sportsjournalist fra Aleppo, skriver ESPN.

På grunn av urolighetene i Syria, har landslaget spilt kampene sine i Malaysia. Mot alle odds var altså Syria så nære ved å sensasjonelt ta seg til VM.