20170929 Sognsvann : Finn Hågen Krogh og Tor-Arne Hetland . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
20170929 Sognsvann : Finn Hågen Krogh og Tor-Arne Hetland . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Finn Hågen Krogh blir ankermann i OL

Her tar landslags­trener Tor Arne Hetland ut ankermannen til OL-stafetten

Finn Hågen Krogh usikker på om han mener alvor.

(Dagbladet): Det er én ting alt handler om for nasjonens langrennsløpere denne sesongen:

OL.

Bortsett fra Martin Johnsrud Sundby er det strengt tatt ingen norske herrer som kan føle seg helt trygge på å få en flybillett til Pyeongchang i februar.

Det er i hvert fall det landslagsløperne har trodd helt til nå.

Mens Dagbladet intervjuer herrelandslagstrener Tor Arne Hetland i forbindelse med landslagets samling i Oslo, kommer Finn Hågen Krogh bort til bordet vi sitter rundt.

Krogh, som gikk ankeretappen for Norge under VM i Lahti, er av mange sett på som den heteste kandidaten til å få gjøre det i OL også.

Tas ut nå

Måten Krogh holdt nasjonen på tærne underveis mot VM-gullet, med russiske Sergej Ustjugov halsende noen sekunder bak i løypa, var utrolig imponerende for de aller fleste.

Samtidig var det første gang siden OL i 2006 at Petter Northug ikke gikk ankeretappen for de norske herrene.

Kommer Northug i form til OL blir diskusjonene om hvem som skal være Norges ankermann til å blusse opp igjen.

Men tilbake til bordet Hetland og Dagbladet sitter ved på Toppidrettssenteret ved Sognsvann i Oslo. Krogh nærmer seg altså bordet idet vi snakker om etappen hans i Lahti.

Da Krogh setter seg ved bordet, reiser Hetland seg mens Dagbladet spør:

- Er du trygg på at han blir ankermann i OL også?

- Ja, svarer landslagstreneren kontant.

- Han gikk seg i hvert fall ikke ut av laget i Lahti, og hvis det er noen som tar plassen hans så er de i alle fall bedre enn Finn, fortsetter han etter å ha tenkt seg om i et par sekunder.

Avventende Krogh

Hetland smiler bredt. Krogh smiler han også, mens han presser fram et langt «ja».

- Hva skal til for å ta fra ham plassen?

- De skal i alle fall være mye bedre enn ham, og da har vi et enda hyggeligere problem. Men akkurat i dag så går Finn siste.

Krogh virker lett sjokkert over beskjeden om at han allerede nå, i begynnelsen av oktober, har fått ankeretappen på OL-stafetten.

- Vi får nå se, sier Krogh på sedvanlig beskjedent vis.

- Har du ikke selvtillit på at den plassen er din nå?

- Selvtillit er kanskje litt feil ord, men jeg syns nå selv at ti kilometer skøyting er den distansen jeg er desidert best på, så der føler jeg meg ganske trygg. Jeg har sjelden gått veldig dårlig på den distansen, så den passer meg bra. Motivasjonen til å gå stafett i OL er jo der, og når jeg er motivert så blir det ofte bra.

Ble vraket i Sotsji

Finn Hågen Krogh snakker sjelden i store bokstaver. Selv ikke da han ble disket i minitouren på Lillehammer i fjor fant han fram krassere ord enn «totalt, maksimalt uenig».

Da var han rasende.

Det var han forsåvidt for fire år siden også. På Lillehammer ble Krogh forhåndsuttatt til OL-sprinten i Sotsji, men opplevde å bli vraket fra laget en knapp uke før rennet.

Krogh gikk ikke en eneste distanse i Sotsji, til tross for at han var forhåndsuttatt på sprinten. Da var han skuffa og lei. Nå er han revansjesugen.

- Jeg har lyst til å gå mange distanser i OL. Man har litt bedre tid på seg der, det er mer tid mellom distansene, så jeg har lyst til å gå alt bortsett fra femmila. Eller, jeg har lyst til å gå femmila også, men der ser jeg at det er fire klassikere som er bedre enn meg. Så jeg vil gå tre distanser og to stafetter. Det er jeg klar for. Når det er OL vil man ha størst mulig sjanse til å ta medalje, og jo flere løp man går, jo flere sjanser har man, sier Krogh til Dagbladet.

- Skuffelsen fra Sotsji, er det noe som sitter i bakhodet?

- Den er jeg helt ferdig med, faktisk. Den tenker jeg ikke på i det hele tatt.

Forbanna på seg selv

Det han derimot må tenke mye på, er ankeretappen fra Lahti. Etter å ha fyllt Petter Northugs skisko er det mange som har stoppet ham for å snakke om hvordan han holdt den russiske bjørnen fra livet.

- De sier det var veldig spennende. Det var kanskje en litt annen type spenning enn det har vært tidligere, så jeg tror folk kanskje ble tatt litt på senga, smiler Krogh.

- Har du sett det selv i ettertid?

- Ja, det har jeg gjort. Jeg ble overraska over at jeg gikk så bra på ski. Nå skal jeg ikke skryte for mye av meg selv, men det føltes ikke sånn der og da. Jeg husker jeg var ordentlig forbanna på meg selv for at jeg skulle gå så dårlig på ski akkurat den dagen. Men jeg ser jo på tv-bildene at jeg løste det greit likevel, under de forholdene som var.

- Har du snakket med Ustjugov om duellen?

- Nei, han er en ordknapp fyr når det kommer til engelsk. Han hadde vært en spennende fyr å prate litt med, så jeg får håpe han har lært seg litt engelsk. Jeg skulle gjerne pratet med ham om den stafettetappen, duathlon og trening generelt. Kanskje vi får utvekslet litt til vinteren. Det hadde vært bra.

Mer å slå i bordet med

Selv om minnene fra Sotsji ikke er de beste, er det erfaringen fra Lahti han tar med seg inn i OL-sesongen.

I tillegg til stafettgullet, fikk han med seg en VM-bronse på tremila også.

- OL blir enda et hakk opp fra i fjor. Det er virkelig alvor i år, men jeg er på et helt annet nivå enn det jeg var for fire år siden. Jeg har litt mer å slå i bordet med. Jeg kan gå et dårlig skirenn, men de vet fortsatt hva jeg er god for. Jeg kjenner meg litt mer som en utøver, og har litt flere resultater å vise til, så jeg føler jeg står i en helt annen posisjon nå enn for fire år siden.