Her tar Odd-Bjørn den ulykkelige avgjørelsen

- To millioner nordmenn får være sure på meg. Eller fire, sier han.

GRUB(B)LET FÆLT: Odd-Bjørn Hjelmeset brukte så lang tid på å bestemme seg for hva slags ski han skulle på i andreetappen at det bare var såvidt han rakk starten. Her står han og diskuterer med Håvard Moheim fra det norske smøreteamet like før den gale avgjørelsen om ekstra rubb under skiene blir tatt. - Det var jeg som ville gjøre det sånn, det var min skyld, sier Hjelmeset.
GRUB(B)LET FÆLT: Odd-Bjørn Hjelmeset brukte så lang tid på å bestemme seg for hva slags ski han skulle på i andreetappen at det bare var såvidt han rakk starten. Her står han og diskuterer med Håvard Moheim fra det norske smøreteamet like før den gale avgjørelsen om ekstra rubb under skiene blir tatt. - Det var jeg som ville gjøre det sånn, det var min skyld, sier Hjelmeset. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| WHISTLER (Dagbladet): - Jeg skal ikke bli gått fra. Jeg skal heller gå fra de andre, sa Odd-Bjørn Hjelmeset til Dagbladet på pressemøtet dagen før stafetten.

Såpass sikker følte altså veteranen seg på egen form foran andreetappen, til tross for at han knapt har gått skirenn hele sesongen og  svenskene hadde pekt ham ut som det svake norske punktet.

Men Hjelmeset var ikke i nærheten av å gå fra de andre. I stedet hadde han mer enn nok med å henge på - og et stykke utpå andrerunden begynte han å sakke akterut.

Akkurat som svenskene hadde planlagt greide Johan Olsson å fikse en solid luke ned til Norge, som ble på hele 34 sekunder før Hjelmeset fikk vekslet med Lars Berger.

Det var en bitter pille å svelge for 38-åringen - særlig fordi han gjorde et helt avgjørende feilvalg i minuttene før han la ut på sin etappe:

Slo feil vei
På førsteetappen gikk Martin Johnsrud Sundby med klister, noe som fungerte godt for ham de første sju av de 10 kilometerne. For Hjelmeset handlet valget om han skulle satse på klister eller rubb (der man rubber smøresonen med sandpapir) under skiene.

Han landet på det siste alternativet - men ba smørerne om å rubbe ekstra godt fordi han ønsket bedre feste. Han fikk som bestilt, men det slo feil vei:

Der løypa er høyest og temperaturen lavest fikk Hjelmeset is i rubben - hvor det stikker ut «hår» fra sålen - og dermed ble skiene fryktelig glatte.

- Vi snakker om enormt små nyanser, det kunne like gjerne blitt helt eksepsjonelt bra, sier Hjelmeset.

Men det ble det altså ikke.

- Jeg fikk is under skia på toppen av første runde, som forsvant da jeg vendte inn på andrerunden. Da var det ingen problemer å være med. Men så la isen seg ordentlig så jeg måtte løpe på utsida av sporet. Ut på tredjerunden hadde jeg allerede is og søkte de sporene der det var mest snø så jeg forhåpentligvis fikk noe feste, forklarer Hjelmeset.

LANGT NEDE: Med bøyd hode rusler Hjelmeset vekk etter andreetappen der han vekslet ut 34 sekunder bak teten.
LANGT NEDE: Med bøyd hode rusler Hjelmeset vekk etter andreetappen der han vekslet ut 34 sekunder bak teten. Vis mer

Svensken ble urolig
Svensken han gikk mot, Johan Olsson, gikk også på rubb. Men i motsetning til vår mann hadde han perfekte ski og skaffet Sverige en luke Norge aldri greide å tette.

- Jeg testet veldig nært inntil etappen, både klister og rubb. Og det var helt enkelt rubb som var det beste hele tida. Jeg ble overrasket da jeg gikk gjennom teltet og så at så mange hadde smøring under skia sine. Da ble jeg litt urolig, og lurte på om det var noe jeg hadde gått glipp av, sier Olsson.

Men det var det på ingen måte. Rubb gjør seg best når det er fuktig eller nysnø, og på andreetappen lavet snøen ned.

- Det funket veldig bra. Men om det hadde blitt opphold kunne det vært helt stans i løpet av et halvt minutt, sier han.

BEKLAGET: Her sier Odd-Bjørn Hjelmeset unnskyld til Petter Northug etter ankermannens fantastiske opphenting.
BEKLAGET: Her sier Odd-Bjørn Hjelmeset unnskyld til Petter Northug etter ankermannens fantastiske opphenting. Vis mer

Han hadde følge av Hjelmeset, Vincent Vittoz og Axel Teichmann, men var klart sterkest av de fire. Det avgjorde mye av stafetten.

- Jeg kjørte dem i den andre delen av etappen min. Jeg fikk hjelp av Vittoz, det snødde kraftig, og så hørte jeg at Odd-Bjørn begynte å slippe. Jeg kjente at jeg hadde krefter igjen og da ramlet han av.

Kranglet med Hjelmeset
Underveis hadde han også en liten krangel med nordmannen:

- Odd-Bjørn gikk ganske kraftig oppå bakskiene mine da jeg forsøkte å stikke. Da sa jeg til ham at han skulle slutte. Han sa nemlig det samme til meg i Torino: «Ikke gå på mine ski, Johan», sier Olsson til Dagbladet.

Men han avviser at han så på Hjelmeset som det svakeste leddet på det norske laget.

HADDE IKKE FESTE PÅ TOPPEN: I den øvre delen av løypa måtte Hjelmeset løpe utenfor sporet fordi skia manglet alt av feste.
HADDE IKKE FESTE PÅ TOPPEN: I den øvre delen av løypa måtte Hjelmeset løpe utenfor sporet fordi skia manglet alt av feste. Vis mer

- Jeg hadde ikke forventet det. Jeg har enorm respekt for Odd-Bjørn, og trodde faktisk han skulle være med helt inn. Han hadde kanskje litt smøreproblemer, for skiene hans var mer bakglatte enn mine. Men Odd-Bjørn er enormt rutinert. Det er han og Lukas Bauer jeg har størst respekt for på klassisk, sier Olsson.

Byttet ski
Hjelmeset byttet skileverandør fra Rossignol til Peltonen før denne sesongen. Han sikret seg imidlertid en spesiell klausul som tillater ham å bruke sine gamle ski når han føler det er nødvendig.

- Det har jeg gjort en gang før i vinter. Til stafetten prøvde jeg begge deler, og de skia jeg gikk på var de beste.


- Var det Peltonen eller Rossignol?

- Det var Peltonen, sier Hjelmeset.

For ham var det en helt ny opplevelse å bli fragått på en stafett, og han var hard med seg selv etter løpet.

- Det er utrolig kjedelig at det blei sånn. Jeg hadde aldri i livet sluppet hvis jeg hadde perfekte ski. Men det var mitt valg, så jeg har skylda selv. To millioner nordmenn får være sure meg, eller fire. Jeg tror aldri jeg har vært så skuffet. Det er noe helt annet å gjøre et dårlig løp for seg selv, kontra å ødelegge for tre andre som har gått meget gode løp. Det var jeg som gjorde at det ble sølv, de tre andre har gjort en ekstremt god jobb.

- Var det riktig å satse på deg?

KLANDRER SEG SELV: - To millioner nordmenn får være sure på meg, sier han.
KLANDRER SEG SELV: - To millioner nordmenn får være sure på meg, sier han. Vis mer

- Det tror jeg absolutt. Jeg er i strålende form, det er ikke det det står på, sier Hjelmeset.

ENORM RESPEKT FOR HJELMESET: Men Johan Olsson parkerte nordmannen og sendte Anders Södergren først ut på tredjeetappen. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
ENORM RESPEKT FOR HJELMESET: Men Johan Olsson parkerte nordmannen og sendte Anders Södergren først ut på tredjeetappen. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer