TUSJ OG PAPIR:  Bjørn Helge Riise (t.v.) og Oddbjørn Lie foran statuen «Fotballspilleren» utenfor Color Line Stadion. De har døpt den om til «John Arne Riise». Foto: Privat
TUSJ OG PAPIR: Bjørn Helge Riise (t.v.) og Oddbjørn Lie foran statuen «Fotballspilleren» utenfor Color Line Stadion. De har døpt den om til «John Arne Riise». Foto: PrivatVis mer

Her tøyser de med vond Riise-historie i Ålesund

- Ikke meningen å rive opp følelser.

(Dagbladet): - Velkommen hjem, John Arne! Alt er klart her i Ålesund.

Det skriver Aalesunds forsvarsspiller Oddbjørn Lie (28) på Twitter onsdag. Teksten står under et bilde av Lie og John Arnes lillebror, Bjørn Helge Riise.

De to har stilt seg opp foran statuten «Fotballspilleren» utenfor Color Line Stadion. Over skiltet har de klistret en papirlapp med John Arne Riises navn.

- Det er gjort med glimt i øyet, bedyrer Lie overfor Dagbladet.

Kom i privatfly Men statuen inneholder mye vond historie i Ålesund. Da den skulle avdukes i 2005, ble daværende Liverpool-spiller Riise hentet med privatfly.

Riise ga uttrykk for at han var stolt. Men da han fikk se statuen, ble han lettere sjokkert. Den bar ikke hans navn, men «Fotballspilleren».

I dokumentaren «Venstrebeint» - som ble sendt i fjor - uttalte han:

- Jeg har fått vite at Ivar Morten Normark, som da var trener, hadde gått rundt i garderoben og sagt høyt at «hvis den skal hete Riise, så slutter jeg». Det er stort å få en statue oppkalt etter seg. Så kommer en forbaska trener og skal bestemme det. Den pysete ledelsen tør ikke å gjøre noe med det. Det er helt latterlig.»

Statuen er ganske så lik Riise. Men i stedet for å hylle enkeltpersoner, er signalet å hylle kollektivet - alle fotballspillere.

Men i dag ble statuen likevel hetende «John Arne Riise». Riktignok med fleip som utgangspunkt.

- Mitt påfunn - Jeg tenkte vi måtte gjøre noe artig, og det var mitt påfunn. Derfor fikk jeg med meg Bjørn Helge etter trening, forteller Oddbjørn Lie til Dagbladet.

- Du er ikke redd for at noen skal la seg provosere?

- Nei, det tror jeg ikke. Dette er gjort med et glimt i øyet. Det er ikke meningen å rive opp følelser og gamle sår.

- Hva tenker du om at John Arne Riise kan være på vei til klubben?

- Det hadde helt klart vært en berikelse for AaFK. Et sånt navn - og en sånn spiller - kunne gjort noe med interessen.

Møter Stabæk Aalesund møter Stabæk i første seriekamp fredag.

John Arne Riise har sagt opp avtalen med Betsson. Men fordi spillselskapet har tenkt å bruke ham i forhåndsinnspilte reklamefilmer utover våren, er han foreløpig uaktuell for spill. Fotballforbundet mener det kommer i konflikt med samarbeidspartneren Norsk Tipping.

Norges Fotballforbund, Norsk Toppfotball og Niso sitter i dag i møter om situasjonen. I et ferskt blogginnlegg gir Riise uttrykk for at han er spent, og at situasjonen likevel kan løse seg.

- Det hadde jo vært fantastisk å kunne slutte i samme klubb som alt startet, skriver Riise.

VIL TIL AALESUND:  John Arne Riise, her sammen med kona Louise Angelica.
Foto: Jacques Hvistendahl
VIL TIL AALESUND: John Arne Riise, her sammen med kona Louise Angelica. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer