Her treffer Magnus vannflaten i 80 km/t

Stuper for EM-medalje lørdag.

(Dagbladet.no): 26 meter fra klippen og rett ned.

Det var høyden Magnus Dehli Vigeland (28) stupte ut fra under VM i Sveits fjor. Svevene ser du i videoen over. Når vannoverflaten brytes måles farten til 80 km/t.

Lørdag skal matamatikkstipendiat Magnus kaste seg ut igjen, under EM i klippestup. Han har håp om medalje, han tok sølv for to år siden.

Høyden er 20 meter, i Sveits igjen, og den som klarer de vanskeligste stupene penest vinner.

- Vi to er ikke blant de fem beste i verden, men litt under, sier Magnus til Dagbladet.no.

Halebein og trommehinner

Dehli Vigeland snakker om seg selv og klippestupkompis og -konkurrent Gunnar Bull-Berg, en revisor som også er 28 år.

- Hvor farlig er dette?

Her treffer Magnus vannflaten i 80 km/t

- Moren min har sluttet å spørre om det. Klart det er skummelt, det skal lite til før noe går galt. Jeg har ikke hørt om alvorlige ulykker, men det går stadig halebein. Og trommehinner kan ryke, sier Magnus.

- Hvordan oppleves selve stupet?

- Det kjennes sykt når man lander, det kjennes ut som man er i en tørketrommel.

Når du ser bildene over legger du merke til at klippestuperne alltid lander med beina først. Det er tryggest.

- Det er for å ikke utsette skuldrene for den ekstreme påkjenningen, alle i sporten gjør det. Alle som driver aktivt med dette er gode stupere. Det blir først og fremst farlig når folk som ikke har peiling prøver seg. Det er det samme som skihopping.

- Hvor mange i Norge holder på med dette?

- For øyeblikket er det bare jeg og Gunnar som driver på med dette. Klippestup vil alltid være en liten idrett, det er ikke så mange som har lyst til å drive med dette.

Leter etter norske klipper

Her treffer Magnus vannflaten i 80 km/t

Han og Bull-Berg har begge bakgrunn fra Bærum stupeklubb. Nå driver de idretten sin helt alene, på jakt etter steder å trene. Det er ikke bare lett.

- Nei, det finnes sikkert noen gode steder langs kysten i Norge. Men vi vet ikke om noen. Vi vil gjerne komme i kontakt med folk som vet om steder med minst 20 meter. Avsatsen bør være flat, så det er godt å satse både forlengs og baklengs. I tillegg er det en fordel med overheng, så man kan gjøre stup som starter i håndstående, sier Magnus.

I EM om to dager gjør han to håndstående stup, et forlengs og baklengs. Han drives av rein idrettsglede og jakten på spenning.

- Det er kjempegøy, et vanvittig adrenalinkick. Personlig synes jeg det er en sinnsyk opplevelse å stå på henda på over 20 meter, og se ned på vannet. Stuping er en flott sport, og nå kombinerer jeg det med naturopplevelser.

Trening ikke gøy

- Hvor mange hopp blir det i året?

- Det er ikke så gøy å trene på dette. Det er såpass høy risiko. Vi trener mest på timeter, som ikke er så høyt. Så går vi rett på de store høydene. Vi gjør så få hopp som mulig. I år er det blitt endel stup, med fire konkurranser. I verdenscupen var det to stup i fire konkurranser, i EM er det tre.

- Er dere toppidrettsutøvere?

- Det er kanskje å trekke det litt langt. Men i denne lille idretten er det ingen tvil om at vi ligger i toppsjiktet.

Algebra- og algebraisk geometri-fageksperten har ingen sponsorer. Det lille han tjener på idretten kommer fra premiepenger, som da tok en delt sjetteplass i verdenscupen tidligere i år. Det holder til å dekke flybilletter.

- Vi har ingen andre utgifter. Det er bare å kjøpe Speedo-badebukse for oss.