Her trener Isometsä på comeback

Ä KÄ SLOMPOLO (Expressen/Dagbladet): Mens Thomas Alsgaard gikk femmila i Holmenkollen i går, trente Jari Isometsä alene i de finske skogene.

6. desember i fjor kom Isometsä, hans kone Johanna og sønnen Eetu (4) til Ä käslompolo for å overta den lokale sportsbutikken. En dopingdømt langrennsløper skulle begynne et «nytt» liv i Lappland.

Man skulle tro han var dømt til en ørkesløs tilværelse etter dopingskandalen på hjemmebane i Lahti, der Finland ble uthengt som dopingnasjon nummer én.

Men Jari Isometsä er blitt Ä käslompolos store turistattraksjon. Og finnene har allerede tilgitt 33-åringen.

- Folk kommer innom for å se om jeg er i butikken, og hevder de bare skal ha smørevoks. Ofte ender de med å kjøpe ski, sko og staver, men glemmer voksen. Mange av mine kunder sier «hva gjør du her? Du har ikke tid til å jobbe, du må ut og trene», forteller Isometsä.

Finnene er langt fra livstidsdømmende overfor dopingtatte landsmenn.

- De fleste har sjøl gjort feil en gang, og de dømmer ikke like hardt. Spesielt nå når vi gjorde det så dårlig i OL. Nå håper mange at vi kommer tilbake, sier 33-åringen.

Hemohes

Om elleve måneder kan han spenne på seg skiene igjen, til start på VMs åpningstremil i italienske Val Di Fiemme. Mesterskapet kan bli toppidrettsreturen for ytterligere fire fra det finske dopinglandslaget. De avslørte fra februar 2001: Mika Myllylä, Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Milla Jauho, Virpi Kuitunen. Og Jari Isometsä. De ble tatt med det forbudte stoffet hemohes og utestengt i to år.

Isometsä møtte Myllylä for en måned siden.

- Han hadde trent ganske bra, og jeg tror han kommer til å delta i Vasaloppet neste år. Det har alltid vært en drøm for ham. Det sa han i alle fall da jeg traff ham sist, men man veit jo aldri med Mika. Han er et opp-og-ned-menneske, sier Isometsä.

Han forstår ikke at noen kan bli provosert av at Lahti-jukserne kan komme tilbake. Som norske idrettsledere som ber om livstidsstraff for dopere.

Skeptisk forbund

- Hva er de redde for? At vi skal ta medaljene deres? Straffen er snart sonet. Jeg må få en sjanse til, sier Isometsä.

Han har ikke lyst til å gi seg, han savner konkurransene. Men holdningen til Finlands skiforbund er langt fra folkemeningen i Ä käslompolo.

- Jeg har fått signaler fra dem at de ikke vil vi skal komme tilbake, men det er bare noen av dem som mener det. Jeg har snakket med de fleste på landslaget, og de har ingenting imot at vi gjør comeback, sier 33-åringen.

Nå går han mellom to og fire skimil hver dag, og i slutten av mai begynner hardkjøret mot et nytt VM. Isometsä har bestemt seg for å gå renn i fire år til. Om han orker. Til høsten blir det testrenn sammen med Mika Myllylä og Janne Immonen.

Jari Isometsä står fast ved at verken han, lagkompisene eller den finske landslagslegen visste at hemohes var forbudt.

Aldri rein

- Det er veldig vanlig i ski, sykkel og langdistanseløp. Man tar det for å få mer væske i kroppen. Jeg tror nesten alle landslag gjør det. Vi hadde bare feil medisin. Jeg syns ikke det er galt. Alle nasjoner har doping, hevder han.

- Blir skisporten noensinne rein?

- Aldri helt, men testene er blitt bedre. Nå er risikoen for å bli tatt så stor at du nesten er dum om du prøver. Og jeg var ikke overrasket over dopingavsløringene i Salt Lake City. Min første reaksjon da Mühlegg ble tatt, var at han fikk VM-sølvet jeg hadde før jeg ble disket, sier Isometsä.

Som fortsatt er en av finnenes store idrettshelter, sjøl etter dopingskandalen. Sportsbutikk-kundene ønsker autografer og å bli fotografert sammen med ham. Om et snaut år er han tilbake. Han veit hva som venter.

- Jeg må være forberedt. Tar jeg gull, kommer alle til å tenke at jeg har jukset, sier Isometsä.

Og legger til:

- Det blir interessant å høre hva de andre løperne sier når jeg tar gull i det første løpet.

ALENE: Mens verdens skielite møttes til dyst i Holmenkollen, hadde Jari Isotmetsä bare seg selv å konkurrere mot dypt inne i de lapplandske skoger nord i Finland.