STAKEFORBUD: For første gang i verdenscuphistorien ble en stakefri sone praktisert for Petter Northug og resten av verdenseliten i langrenn. Her må Northug i stedet gå diagonalgang i sonen hvor staking er forbudt. Utøverne forteller at testforsøket gikk bra, men at sonene bør settes bedre i framtiden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STAKEFORBUD: For første gang i verdenscuphistorien ble en stakefri sone praktisert for Petter Northug og resten av verdenseliten i langrenn. Her må Northug i stedet gå diagonalgang i sonen hvor staking er forbudt. Utøverne forteller at testforsøket gikk bra, men at sonene bør settes bedre i framtiden. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Stakefrie soner

Her tvinges Northug til å gjøre det han egentlig skulle slippe: - Unaturlig selv for jentene, sier Golberg

Stakefrie soner skulle ikke bli innført i verdenscupen denne sesongen. I går ble de likevel testet ut i verdenscupsprinten i Drammen. Stakereglene som ble slaktet før jul, får nå gode tilbakemeldinger - med visse unntak.

DRAMMEN (Dagbladet): I starten av sesongen var kritikken massiv mot de nye stakereglene, primært 83-prosentregelen i klassisk. Komisk, sa Petter Northug til Dagbladet på Beitostølen. Forrvirrende, mente Heidi Weng. 83 prosentreglene hjelper ingenting, konkluderte Martin Johnsrud Sundby. Også Nikita Kriukov og russerne var kritiske.

Etter at de stakefrie sonene ble testet ut for første gang i verdenscupen i går, var imidlertid tonen langt bedre. FIS-leder Vegard Ulvang forteller til Dagbladet at tilbakemeldingene har vært overveldende positive, til tross for den massive kritikken før jul.

Ulvangs påstand bekreftes i stor grad av utøverne.

- De stakefrie sonene er helt gull. Jeg synes det har fungert veldig bra, sier Emil Iversen til Dagbladet og får støtte av Drammen-vinneren Eirik Brandsdal.

- Jeg liker diagonalgang, og dette er nok den beste måten å beholde diagonalgangen på. Det er egentlig en lettelse med stakefrie soner, så slipper vi som utøvere å ta stilling til om vi skal gå med blanke ski eller ikke, sier Brandsdal.

Kritikk mot gjennomføringen: Måtte bremse opp

Pål Golberg mener imidlertid praktiseringen av de stakefrie sonene har et forbedringspotensial.

IKKE I TOPPFORM: Petter Northug endte på en åttendeplass i 50 kilometer for herrer i Lahti søndag. - Det hadde vært kjedelig for de andre hvis jeg hadde vært i form, da skulle jeg laget faenskap på siste runden der, sier han til Dagbladet. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

- Det fungerte bedre mot slutten da forholdene ble tyngre. I prologen var det verre. Da hadde vi for høy fart inn i sonen og måtte bremse litt opp. Det fungerte bra, men utfordringen på sikt vil være om man skal bevare klassisk eller gå på en annen måte. For i dag måtte vi det. Selv for jentene ble det unaturlig i denne sonen, sier Golberg til Dagbladet.

- Jeg hyller tiltaket, men sonene må settes riktig, slik vi slipper å bremse opp. Samtidig har vi gått verdenscup i hele år uten å gå på blanke ski. Debatten er litt oppskrytt. Det er først her vi har vurdert å gå på blanke ski, så diskusjonen er litt overdreven. Men stakefrie soner er helt klart bedre enn kutting av stavene, mener han.

Positiv Klæbo

Stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo (20) håper han kan fortsette å styrke sin gode diagonalgang også i framtiden. Derfor er han positiv til stakefrie soner som et ledd i dette.

- Jeg synes sonene fungerte bra. Det gjør at man må gå med feste under skiene. Det er en fordel å gå bra diagonalgang. Det passer meg bra, sier Klæbo.

- Du som er langrennsportens framtid, er stakefrie soner langrennssportens framtid?

- Jeg hadde i hvert fall ikke vært i nærheten av å stake her. Jeg hadde gått med feste uansett, men det er sikkert noen andre som ville stake i Drammen, tror ungggutten.

For Stina Nilsson holdt på å gå fullstendig galt da hun begynte å stake før sonen var ferdig og ble kalt inn til juryen. Hun slapp imidlertid unna med en advarsel.

- Jeg trodde ikke de nye stakefrie sonene berørte meg, men så ble jeg plutselig kalt inn til juryen. Jeg fikk en advarsel og en skikkelig lærepenge, sa Nilsson til Dagbladet etter sprinten.

Den overraskende beskjeden

At de stakefrie sonene i går ble testet ut på Drammen-sprinten i går, kom overraskende på de fleste:

På kongressen i Cancun i sommer besluttet det internasjonale skiforbundet (FIS) å innføre en regel som åpner for stakefrie soner. Komiteen understreket samtidig at regelen ikke skal benyttes i internasjonale konkurranser førstkommende sesong og at det er de nasjonale forbundene som bestemmer om stakefrie soner skal innføres nasjonalt eller ikke.

I går ble likevel de stakefrie sonene testet ut i verdenscupen, selv om det i utgangspunktet ikke skulle skje denne sesongen. På et lagledermøte onsdag formiddag ble det nemlig besluttet å innføre to stakefrie soner i verdenscupsprinten i Drammen.

Der står det skilt med teksten «Technique zone», hvor man må slutte å stake og i stedet gå over i diagonalgang. Dermed kunne ikke Northug gå inn til seier på blanke ski, som han gjorde i fjor.

Ulvangs forklaring

Spørsmålet er: Hvorfor ble stakefrie soner likevel innført i verdenscupen i går når utgangspunktet var at det ikke skulle anvendes i verdenscupen denne sesongen?

Til Dagbladet forteller Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i FIS, hva som er årsaken:

- Det var et lagledermøte før Drammen-sprinten, hvor det kom et forslag om å teste ut dette her. Det var alle enige i. Da ble jeg spurt om det formelle bak det. Det formelle er at da vi vedtok dette i sommer, var intensjonen at dette skulle først og fremst testes ut på lavere nivå, sier Ulvang til Dagbladet.

- Siden VM er over og alle var enige på lagledermøtet, besluttet vi teste det ut. Jeg er glad for at vi får testet det ut på dette nivået før vi skal ta en endelig beslutning i juni. Dette er en veldig nyttig erfaring, mener FIS-lederen.

Svensk-norsk forslag

Det var den norske og svenske leiren som tok initiativ til dette forslaget.

- Utgangspunktet var at det ikke skulle testes ut i verdenscup, men da det kom et norsk-svensk forslag før sprinten i går og alle var enige, valgte juryen å prøve det her. Vi har derfor to soner hvor vi tester det ut. Hvis det ikke hadde skjedd, hadde alle staket - og det er en gren vi mener ikke hører framtiden til, mener Ulvang.

Det benekter imidlertid Johannes Høsflot Klæbo.

- Jeg hadde gått med feste i dag uansett. Jeg hadde ikke hatt sjanse til å holde følge i staking. For meg var det aldri noen tvil, sier Klæbo til Dagbladet.

Nå oppleverer Ulvang mye mer positivitet rundt de nye stakereglene enn tidligere i sesongen.

- Mitt inntrykk er at det er overveldende positive tilbakemeldinger. Det er alltid noen som har spesialtrent på staking, som ikke liker det. Men fra alle lagledere i skimiljøet har vi fått unisont positive tilbakemeldinger. Det står sterkere enn vi kunne drømme om for ett år siden, mener Ulvang.