Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her varmes hjerterøttene

200 000 stemte fram de fire vinnerne i Klubben i mitt hjerte. Vi dro for å dele ut premiene og så hvor godt det kan være å leke sammen.

HEMNESBERGET (Dagbladet): Det var barnetrening i Hemneshallen i går kveld. Så flott trening som det bare er når idrett fortsatt er lek, uten skjemaer som viser hvem som er gode, og hvem som ikke kan. I hallen på Hemnesberget kan alle.

Vi var der for å dele ut diplom og premie på 75 000 kroner. Hemnes IL fikk flest stemmer i klassen for idrettslag med færre enn 500 medlemmer i Klubben i mitt hjerte.

Hemnes har 297 medlemmer: i hvert fall før kasserer Antoine Chaboud er ferdig med purringen på årets medlemsavgift.

I avstemningen Klubben i mitt hjerte fikk Hemnes IL 1043 stemmer. Det er nesten like mange som det bor i hele kommunen.

Så nært er idrettslaget her.

I HVERT FALL

når kasserer og redaktør Antoine har brukt den digitale lokalavisa Hemnesværingen til å minne innbyggerne om hva som står på spill. Bare noen dager etter at valgportalen til Klubben i mitt hjerte åpnet tidlig i oktober lød beskjeden på nettet:

- Få tante og onkel til gi sin stemme på Hemnes IL før noen lurer dem til å stemme på Selfors IL eller Båsmoen IL!

Om det skulle være noen tvil:

De to naboklubbene nådde aldri toppen i avstemningen.

Det er derfor det i går kveld ble satt inn ekstra bord og stoler i aulaen ved siden av idrettshallen. Der feiret innbyggerne utklassingsseieren med kaffe, hjembakte kaker og egen skrytevideo fra TV Nordland.

PÅ SKRYTEVIDEOEN

hylles Hemnesberget som sparkstøttingens hjemsted. Det er mulig en og annen Aukrust-fan fra Alvdal vil protestere, men Hemnes IL har allerede arrangert sin første downhill spark-konkurranse ned gjennom sentrumsgata.

Neste ritt følger i februar. Like etter er det tid for Vetenrennet: frikjøring på ski eller snowboard med fellesstart fra den lokale fjelltoppen.

På Hemnesberget tøyes idrettsbegrepet. Alt som er lek, er bra nok. Det er eneste måten å få med flest mulig på moroa. Alle de drøyt tretti 11-åringene på stedet stilte på høstens første håndballtrening i hallen, men når du må kjøre opptil 60 mil tur-retur for å få spilt seriekamper, blir det færre etter hvert.

DET MESTE

av premiepengene skal idrettslaget bruke på klatrevegg. Kanskje blir det også litt igjen til å gjøre lysløypa noen kilometer lengre eller hjelpe med utstyr til lagene.

Det er skrint med kommuneøkonomien for tida. I nabobygda Finneidfjord slåss de for å holde produksjonen oppe på kaviarfabrikken. På Hemnesberget har kommunen akkurat overtatt driften av hallen, som ble bygget «på doning», men truer med stengning fordi midlene mangler.

Det er vanskelig å få penger nok til fellesoppgaver i et samfunn der vi stadig sterkere krever retten til å selv å fordele midlene våre.

KLUBBEN I MITT HJERTE

har handlet om det å ha opplevd noe sammen. Idrettsklubbene landet rundt betyr bare noe for den enkelte fordi det er andre som stiller opp og lager levende fellesskap.

Sammen med Norges Idrettsforbund og Norsk Tipping har vi i Dagbladet de siste dagene reist omkring og møtt vinnerne i avstemningen. Det har vært et møte med det rause fellesskapet som gjør at idretten som folkebevegelse fortsatt vokser i en mer og mer individualistisk tid.

Hos østkantklubben Brodd i Stavanger inviterte de til åpne aktiviteter for tenåringer den kvelden vi var der. Det var full hall med hundrevis av 15-16-åringer som ellers hadde kuttet ut organisert trening.

På Ullevaal sist lørdag fikk Vålerenga Fotball sitt diplom som landets mest populære spesialklubb: stemt fram av Norges største fotballfellessskap Klanen.

SISTE VINNER

er FK Godfoten fra Åsane utenfor Bergen. Det er en liten gutteklubb med 20-åringer som har begynt å spille fotball sammen igjen fordi de savnet kameratskapet.

Slike venneklubber vokser fram i ulike idretter over hele landet som små, trassige løvetann gjennom en samtid asfaltert med vantroen på individualismen.

For det er bare sammen vi virkelig varmer hjerterøttene.

297 MEDLEMMER: Hemnes har 297 medlemmer - i hvert fall før kasserer Antoine Chaboud er ferdig med purringen på årets medlemsavgift.
IDRETT FOR ALLE: På Hemnesberget tøyes idrettsbegrepet. Alt som er lek, er bra nok. Det er eneste måten å få med flest mulig på moroa.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media