<strong>BRYSTSTEMPLING:</strong> Nigel de Jong satte knottene direkte i brystet på Xabi Alonso. City-spilleren fikk gult. Foto: David Gray / REUTERS.
BRYSTSTEMPLING: Nigel de Jong satte knottene direkte i brystet på Xabi Alonso. City-spilleren fikk gult. Foto: David Gray / REUTERS. Vis mer

Her ville Pedersen gitt de Jong direkte rødt

Men Webb får finaleros av Norges dommersjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Fasiten etter tidenes mest grisete VM-finale er 47 frispark og 14 gule kort, hvor to av dem endte med marsjordre for Nederlands John Heitinga.

Dommersjef i Norges Fotballforbund, Rune Pedersen, likte både finalen og finaledommerens opptreden.

- Kampen var veldig spennende og intens, selv om den ble skjemmet av endel altfor tøffe taklinger, spesielt fra Nederlands side. Finspillet ble ofret for endel duellspill, sier Pedersen til Dagbladet.

- Webb kom godt fra det. Både i forhold til tydelighet og det at han prøvde å gi spillerne mulighet til å holde seg i kampen. Han gjorde de fleste avgjørelser rett, både når det gjelder fellinger og andre ting.

Nederlenderne er derimot ikke fullt så fornøyd med Howard Webb.

<strong>IMPONERT:</strong> Rune Pedersen mener Webb taklet presset i VM-finalen bra. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
IMPONERT: Rune Pedersen mener Webb taklet presset i VM-finalen bra. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX. Vis mer

I etterkant av finalen rettet både John Heitinga, Dirk Kuyt og landslagssjef Bert van Marwijk vreden mot en corner de aldri fikk like før Spanias vinnermål.

- Det burde vært corner, men samtidig hadde Nederland ballen i flere trekk etter situasjonen, blant annet med Elia ute på kanten. Å skylde på en fradømt corner blir for enkelt, mener Pedersen.

Tre rødt kort-situasjoner
Hovedsakelig var det tre situasjoner som kunne kvalifisert til direkte rødt.

Mark van Bommels knallharde takling bakfra på Andrés Iniesta etter 21 minutters kunne godt endt med marsjordre. Bayern-spilleren fikk gult.

Kun gult fikk også Nigel de Jong, da han brutalt stemplet Xabi Alonso i brystet syv minutter senere.

<strong>KUN GULT:</strong> Mark van Bommel feide Andrés Iniesta ned bakfra. Webb ga gult. Foto: Eddie Keogh / REUTERS.
KUN GULT: Mark van Bommel feide Andrés Iniesta ned bakfra. Webb ga gult. Foto: Eddie Keogh / REUTERS. Vis mer

- Isolert sett er det nok hjemmel til å gi rødt kort for et par-tre av taklingene, men i en finale må man ligge på samme linje som resten av mesterskapet. Jeg tror Webb prøvde å utvise klokskap og lederskap framfor å være for rask med utvisningene, og det syntes jeg han lyktes med.

- Om Rune Pedersen hadde vært finaledommer i går, ville han vist ut noen?

- Det blir bare etterpåklokskap, men den taklingen de Jong hadde, med knottene i brystet på Alonso, ville jeg antagelig håndtert på en annen måte, sier Pedersen.

Carlos Puyols livtak på Arjen Robben etter 60 minutters spill var en annen diskutabel rødt kort-situasjon.

<strong>LIVTAK:</strong> Carlos Puyol festet grepet om midjen på Arjen Robben, men ikke nok til at vingen fikk frispark og Spania rødt kort, mente Webb. Foto: Franck Fife / AFP.
LIVTAK: Carlos Puyol festet grepet om midjen på Arjen Robben, men ikke nok til at vingen fikk frispark og Spania rødt kort, mente Webb. Foto: Franck Fife / AFP. Vis mer

Vingen ble glimrende spilt gjennom av Wesley Sneijder. Han parkerte Barcelona-stopperen, som svarte med å legge armen tydelig rundt kroppen på ham.

Livtaket var ikke nok til at Webb dømte frispark og sannsynligvis rødt kort som siste mann.

- Det er to faser av situasjonen. Da Webb ikke blåste i begynnelsen mente han nok at Robben ikke ble hindret tilstrekkelig. Hvis han blåser med en gang er det dekning for å gi rødt, men Puyol slipper Robben fort, sier Pedersen.

I tillegg burde Arjen Robben muligens selv vært utvist. Bayern-spilleren, som hadde gult fra før, skjøen ball i mål lenge etter at Webb hadde blåst for frispark.

- Ekstremt krevende
En VM-finale er det ypperste en toppdommer kan få bryne seg på. Rune Pedersen hevder gårsdagens finale var ekstremt krevende for Howard Webb.

<strong>MATCHVINNER:</strong> Andrés Iniesta avgjorde VM-finalen etter 116 minutters spill. Foto: Carl de Souza / AFP.
MATCHVINNER: Andrés Iniesta avgjorde VM-finalen etter 116 minutters spill. Foto: Carl de Souza / AFP. Vis mer

- I en sånn finale vil jeg tro at Webb tar rundt 1000 avgjørelser. Det er ikke bare det å blåse, det er i forhold til når han skal bruke fordel, når han skal løpe, sette opp farten, rygge. Det skjer så mye, alt går i ett.

- Kunne han unngått flere gule ved å gi et tidligere rødt?

- Det er det nesten umulig å svare på. Det kunne vært utfallet av en utvisning, men også det motsatte kunne skjedd. En utvisning kunne gitt et raskt mål, som igjen hadde gjort frustrasjonen enda større, sier Pedersen.

I den opphetede finalen endte flere av situasjonene med at både nederlendere og spanjoler flokket seg rundt Webb.

Kortene i VM-finalen

• Gult kort: Gregory van der Wiel, Joris Mathijsen, John Heitinga, Arjen Robben, Nigel de Jong, Giovanni van Bronckhorst, Robin van Persie, Mark van Bommel, Nederland, Joan Capdevila, Sergio Ramos, Carles Puyol, Andrés Iniesta, Xavi Hernandez, Spania.
• Rødt kort: John Heitinga (to gule 110), Nederland.

Pedersen synes engelskmannen, som også dømte Champions League-finalen mellom Bayern München og Inter, taklet situasjonene mesterlig.

- I de tilfellene det skjedde lot han seg ikke påvirke. Han sto dønn rolig og var gjennomførte det han på forhånd hadde bestemt seg for sammen med assistentene sine.  

PS! Howard Webbs kone, Kay, sier ifølge PA at hun synes ektemannen var brilliant, tross at hun var så nervøs at hun ikke turte se store deler av kampen.

Gi en kaffekopp til barna i Kliptown

RING 820 40 040
- gi oss en kaffekopp
- 25 kroner til barna i SKY

(Soweto Kliptown Youth-senter).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer