Her vinner en stjerne og dør sekunder senere

Galopphesten Lech ble bare to år. I kveld vant hesten som var spådd en stor karriere løp på Øvrevoll. Sekunder senere var den død.

ØVREVOLL (Dagbladet.no): Alt var som det skulle være. Lech var suveren igjen. Jockey Fredrik Johansson smilte bredt og hadde nettopp fått bekreftelsen han ønsket.  At han hadde et kjempetalent  i hendene.

Så skjedde det. På vei ned mot vinnerpaddocken rykket hesten plutselig til i bakparten. Noe var forferdelig galt. Lech var så halt at hesten ikke greide å sette det ene bakbeinet i bakken.

Johansson hoppet av hesteryggen umiddelbart. Han hadde et spesielt uttrykk i ansiktet. Han så både sint og fortvilt ut.

Beinet brakk tvert av

Når hestene på Øvrevoll har passert mål etter løp på gressbanen, skritter de ned i en smal gang langs publikumsgjerdet. Dette har resultert i en dyp renne, som flere har påpekt kan få dramatiske konsekvenser.

-Hesten kan ha trått på kanten og fått en vridning. Med den vekten en hest har, så sier det seg selv at konsekvensene kan bli store, sier fotograf Roger Svalsrød som så og fotograferte den tragiske hendelsen.

Lech har brukket det ene bakbeinet tvert av i kodeleddet, som kan sammenlignes med ankelen hos et menneske.

Jockey Fredrik Johansson var i harnisk etter ulykken.

VINNER: Her går galopphesten Lech over målstreken som suveren vinner. Sekunder seinere brekker den beinet og blir avlivet. Foto: HESTEGUIDEN.COM
VINNER: Her går galopphesten Lech over målstreken som suveren vinner. Sekunder seinere brekker den beinet og blir avlivet. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

- Nå er en stjerne død. Dette problemet har jeg påpekt gjentatte ganger, ropte Johansson etter den tragiske skandalen.

Løpende dialog

- Vi har hatt en løpende dialog med trenerforningen vedrørende dette problemet. Det har aldri vært noe annet tema enn å fylle opp gropen med subbus, som er en type steinmel. Det har vi også gjort, forteller direktør Hans Peter Eriksen til Dagbladet.no.

- Det er heller ikke gitt, at uhellet skjedde der. Men det er helt klart at denne saken vil bli gransket nøye. Uansett skal vi gripe fatt i dette, sier Eriksen.


Men gropen er der uansett. Det viser bildet til Hesteguiden.com.

Treneren gråt

Trener Wido Neuroth gråt før hesten ble avlivet av baneveterinæren.

- Det virker som det må skje en ulykke før noe blir gjort med problemet, sa mangeårig direktør og formann på Øvrevoll, Terje Finnbråten.

Han var deleier i stortalentet som endte livet på denne tragiske måten på Øvrevoll bare tre dager før landets eneste galoppbane skal arrangere sin store Derby-dag.

Her vinner en stjerne og dør sekunder senere

- Hesten var forsikret, men det betyr lite akkurat nå. Vi har mistet en kommende stjerne på en tragisk måte, kommenterte Finnbråten.

En av eierne, som var i Durban på jobb, hadde fått løpet referert direkte på mobil av Finnbråten.

- Han var så glad før jeg slo av telefonen. Jeg lar det gå en stund før jeg ringer ham opp igjen, sa Terje Finnbråten.

Her vinner en stjerne og dør sekunder senere
HER DØR EN STJERNE. Lech har fått nådeskuddet av baneveterinæren.
OMDISKUTERT GROP. Her er gropen som kan ha påført galopphesten Lech et fatalt beinbrudd.