HISTORISK: Aldri har det vært like mye penger i et galoppløp som i dag. Her skjønner Silvestre De Sousa at han vinner potten. Foto: AFP /KARIM SAHIB/ NTB Scanpix
HISTORISK: Aldri har det vært like mye penger i et galoppløp som i dag. Her skjønner Silvestre De Sousa at han vinner potten. Foto: AFP /KARIM SAHIB/ NTB ScanpixVis mer

Her vinner han 36 millioner kroner

Silvestre De Sousa sørget for hjemmeseier i verdens største galoppløp.

Jockey Silvestre De Sousa kunne strekke armen triumferende i været da han vant verdenscupen i galopp og 36 millioner kroner lørdag kveld.

Dette er tidenes høyeste førstepremie i et hesteveddeløp. Hesten het African Story; premien og pengene gikk til Godolphin, verdens største hesteeier med virksomhet i over ti land. Mannen, eller rettere sjeiken, bak heter H.H. Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Han er hersker i Dubai og visepresident og statsminister i De forente arabiske emirater.

I programmet før verdenscupen i galopp ønsket han da også gjester fra hele verden varmt velkommen. Etter avslutningsløpet sto verten selv igjen som den store vinneren og mottaker av både pokal og seierssjekk.

- Det er en forbløffende følelse. Han beviste at han er best, sa De Sousa om African Story, som ga 13 i vinnerodds. Hesten ble nummer fem i samme løp i fjor.

- Han var veldig uheldig i fjor, da han slo hodet i startboksen, men han viste i dag hva han kan.

Nedtur for Buick William Buick, født på Eiksmarka i Bærum og bosatt i England, ble nummer åtte i hovedløpet. Også han satt på en hest eid av Godolphin, nemlig Vacouverite.

I Dubai Duty Free var William Buick favoritt med The Fugue eid av musikalkomponisten Andrew Lloyd Webber. Også her endte han utenfor premierekken på en 11.-plass.

- Jeg mangler egentlig ord. Jeg har aldri kjent henne sånn. Hun var ikke med i det hele tatt. Vi setter en strek over dette løpet, sa William Buick, som fikk med seg en tredjeplass på ryggen av United Color i et rammeløp: 1,2 millioner kroner var denne plasseringen verdt.

Beat Baby sist Norge hadde én representant på Meydan galoppbane i Dubai: Sprinteren Beat Baby var ute mot verdensklassen og endte sist av 12, slått med drøye fem hestelengder av vinneren.

Hester fra Japan og Hongkong vant ellers fire av ni løp: Et bevis og en bekreftelse på at hegemoniet i galoppsporten nå beveger seg mot øst.

Gentildonna fra Japan vant Sheema Classic og 18 millioner kroner. Som 5-åring har hun nå løpt inn over 100 millioner kroner.

(NTB)