Foto:  EPA/PAUL BUCK
Foto: EPA/PAUL BUCKVis mer

Her viser dommeren hvorfor han måtte vise ut Kewell

Men Australia kunne snappet seieren med 10 mann i 65 minutter.

||| Australia - Ghana 1-1

(Dagbladet): Da Tim Cahill fikk marsjordre i Australias åpningskamp påvirket det neppe kamputfallet, til det var Tyskland for overlegne.

Historien var imidlertid en annen da spisserstatter Harry Kewell pådro seg VMs hittil raskeste utvisning mot Ghana i ettermiddag.

På stillingen 1-0 til Australia var 31-åringen nede i eget forsvar for å hjelpe til, og slikt har en tendens til å gjøre mer skade enn nytte.

Ghanas Jonathan Mensah kom til avslutning innenfor 16-meteren, og skuddet hadde stø kurs mot nettmaskene.

REDDET BALLEN PÅ STREKEN: Skuddet kom i en sånn hastighet at Kewell ikke rakk å reagere, og ballen traff ham der armen går over i skulder. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev
REDDET BALLEN PÅ STREKEN: Skuddet kom i en sånn hastighet at Kewell ikke rakk å reagere, og ballen traff ham der armen går over i skulder. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev Vis mer

På streken sto imidlertid Kewell.

Ghana i førersetet
Ballen kom i en sånn hastighet at han ikke rakk å reagere, og traff ham omtrent der hvor armen går over i skulder.

Den italienske dommeren Roberto Rosetti nølte uansett ikke med å peke på straffemerket, før han fisket opp det røde kortet til tross for at Kewell febrilsk signaliserte at ballen traff ham i skuldra.

- Jeg kan ikke se at det skulle være viljehands, men vi kan ikke endre dommerens avgjørelse. Selv med ti mann kjempet vi videre helt til slutt. Jeg er stolt av spillerne, sier Australias landslagssjef Pim Verbeek ifølge NTB.

Asamoah Gyan var like sikker fra 11-meteren denne gangen som mot Serbia i åpningskampen. Dermed 1-1, og over 65 minutter med 10 mann for Australia.

Da blir det naturligvis vanskelig å vinne fotballkamper. For dette var en kamp Australia kunne og burde vunnet om de skulle ha et troverdig håp om å nå sluttspillet. I så fall ville alle fire lagene i gruppa stått på tre poeng foran den siste runden.

SIKKER FRA STRAFFEMERKET: Gyan scoret på straffespark mot Serbia, og han gjentok bedriften mot Australia i dag. Foto: AP Photo/Rob Griffith
SIKKER FRA STRAFFEMERKET: Gyan scoret på straffespark mot Serbia, og han gjentok bedriften mot Australia i dag. Foto: AP Photo/Rob Griffith Vis mer

Nå er Ghana i førersetet, mens Australia virker nokså fortapt med ett poeng og Serbia i siste match.

- Vi må nok slå Serbia med tre eller fire mål, tror Verbeek.

Ghanas målscorer mener de fortjente mer enn det ene poenget.

- Vi fikk en dårlig start, men vi spilte oss inn i kampen, sier Gyan.

Australsk drømmestart
Det startet like fullt svært så oppløftende for «socceroos» i ettermiddag, da vi fikk servert enda en keepertabbe etter 11 minutter.

Frisparkforsøket fra Mark Bresciano skulle vært keepermat, men keeper Kingson fomlet ballen utilgivelig i beina på Brett Holman. Han satte ballen i lengste hjørne via Kingsons fingertupper.

PROTESTERTE FORGJEVES: Dommer Rosetti var sikker i sin sak. Foto: EPA/DENNIS SABANGAN
PROTESTERTE FORGJEVES: Dommer Rosetti var sikker i sin sak. Foto: EPA/DENNIS SABANGAN Vis mer

Etter Kewells utvisning og det påfølgende straffemålet imot skulle man tro Ghana ville ta et kverlertak på kampen, men så skjedde ikke.

Riktignok dominerte de skuddstatikken kraftig (22-8), men Australia hadde ballen mest og også den klart største sjansen til å avgjøre kampen i 2. omgang.

Luke Wilkshire ble spilt helt fri med snaue 20 minutter igjen på klokka. Aleine med Kingson hadde han ikke den nødvendige roen, og satte ballen rett i kroppen på den ghaneiske målvakten.

Returen dalte imidlertid ned til Joshua Kennedy, som fikk en gyllen sjanse på hel volley. Men han traff ikke reint, og Kingson fikk kastet seg over ballen.

Mot slutten kjørte Ghana mest for et vinnermål. Mensah kunne langt på vei sikret Ghana en plass i neste runde da han snek seg inn på bakre stolpe etter frispark, men headingen sklei av panna fra god posisjon.