Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her viser Johnsrud Sundby fram sin private monsterbakke

Grunnlaget for Tour de Ski-suksessen?

(Dagbladet): Før årets Tour de Ski fikk Martin Johnsrud Sundby hjelp av landslagstrener Tor Arne Hetland til å finne en alpinbakke i Davos han kunne øve seg på å gå oppover. 

Johnsrud Sundby og familien feiret jula i den sveitsiske alpebyen for å forberede seg maksimalt til forsvaret av Tour de Ski-titlene hans fra de to foregående årene. 

Men i dagens program «I hodet på Tufte», som går på TV Norge i kveld, røper Martin overfor programleder Olaf Tufte, at juleøkta i Davos langt ifra var første motbakkeøkta Sundby har hatt opp slalombakker. 

Egen slalombakke
I en gammel, nedlagt alpinbakke i Norge har Johnsrud Sundby øvd på å tåle kraftanstrengelsen Tour de Ski-avslutningen er. Som kjent er målgang på den siste jaktstarten, en ni kilometer lang etappe, på toppen av den såkalte monsterbakken opp Alpe Cermis. 

- Her lå jeg og trente før Tour de Ski i vinter. Det er en nedlagt gammel slalombakke som jeg fikk dem til å kjøre opp på nytt, røper Johnsrud Sundby overfor Olaf Tufte, og forteller at han kjørte intervalløkter på åtte drag opp og ned bakken. 

Å gå på langrennsski opp slalombakker er en øvelse i å tåle melkesyre, slår Olaf Tufte fast før han selv blir med Martin på et drag opp bakken.

Som kjent vant Johnsrud Sundby Tour de Ski i år med tidenes største seiersmargin. Samtidig ble han den første mannen i historien til å vinne Tour de Ski tre ganger på rad.

Øvinga opp slalombakker har åpenbart gitt resultater. Tidligere har også Martin fortalt at Olaf Tufte har vært en av inspirasjonskildene i kampen for å vinne Tour de Ski. 

Tour-taktikken
I programmet «I hodet på Tufte» røper Johnsrud Sundby flere hemmeligheter. Blant annet hvordan han angriper den knallharde bakken mentalt, både når han trener i den private slalombakken, og ikke minst når han går rennet. 

- Bakken er delt opp i slalomporter, og da prøver jeg å dele opp løypa i x antall ledd. Da får man flytta fokus på å gjøre den jobben man skal gjøre de neste ti meterne, de neste hundre meterne, så slipper du å tenke på resten. Det står sånne kilometersskilt langs kanten (I Tour de Ski), og hvis du blir gående å kikke på de så blir du psyka ut, forteller Martin.

Så spørs det om noen av konkurrentene kan plukke opp noen tips fra kveldens program, eller om Johnsrud Sundby henter hjem sin fjerde Tour de Ski-seier neste sesong. I så fall bør de se på TV Norge kl. 20.30 i kveld...  

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media