Marcus Rashford i strid om skolemat med statsminister Boris Johnson

Herjer med Boris

Statsminister Boris Johnson prøvde å tukle med skolemat-prosjektet til United-helten Marcus Rashford. Det var ikke så smart.

STØTTES AV NESTEN ALLE: Marcus Rashford sin private aksjon for å stoppe barnefattigdommen i Storbritania presser statsminister Boris Johnson til å skifte politikk. United-spissen blir stadig mer populær hos britene. FOTO: AFP/Oli Scharff.
STØTTES AV NESTEN ALLE: Marcus Rashford sin private aksjon for å stoppe barnefattigdommen i Storbritania presser statsminister Boris Johnson til å skifte politikk. United-spissen blir stadig mer populær hos britene. FOTO: AFP/Oli Scharff. Vis mer
Publisert

DEN stygge bølgen med ny coronasmitte feier vekk statsminister Boris Johnson vante velgertekke. På den siste statsministermålingen er han nede i 29 prosent oppslutning, langt under Labour-partiets utfordrer Keir Starmer.

Da viruspandemien startet, var det knapt nok noen konkurranse mellom de to. Passe rufsete, veltalende Boris med sikker teft for til enhver tid å tilpasse politikken et vekslende flertall av britene, var mer enn dobbelt så populær som konkurrenten.

Desto rarere er det at statsministeren midt i denne krisa har rotet seg inn i en diskusjon med Manchester Uniteds landslagsstjerne Marcus Rashford om gratis skolemat til fattige barn.

Det er en diskusjon Boris er nødt til å tape.

Og nå blir han herjet med.

DET startet i juni da Rashford ved hjelp av en personlig kampanje tvang Boris Johnson og det konservative flertallet i Parlamentet til å gjøre om en beslutning om å stoppe gratis skolemat i ferien.

Den unge United-spissen var en troverdig stemme for å holde fast på en slik hjelp i krisetid. Marcus Rashford har en barndom der han var avhengig av å få gratis måltider, og fortalte om hvor nødvendig denne hjelpen er:

Du bør kunne spørre om hjelp for alt, forklarte han aksjonen sin; et uventet sosialpolitisk initiativ fra en ung idrettshelt som også førte til at United-spissen i sommer ble utnevnt til æresdoktoren for Manchester Universitetet; den yngste i lærestedet historie.

FOR Rashford var dette mer enn en markering. Matutdelingen var viktig i en sosial sammenheng:.

Hold hodet høyt hevet. Trenger du hjelp, så gå og få den, sa han.

I klassedelte Storbritania mangler over en million unger et daglig måltid med næringsrik mat, og Rashford fikk regjeringen til å bytte standpunkt på rekordtid. I stedet for kutt av den varme skolematen, ble det matbonger til 1,3 millioner skoleelever gjennom sommerferien:

- Det er fortsatt en lang vei å gå, men jeg er takknemmelig for at dere har gitt disse familiene en bekymring mindre, svarte Marcus Rashford på statsministerens snuoperasjon.

MEN United-stjernen stoppet ikke der. Tidlig i september etablerte han en aksjonsgruppe for å bli kvitt all barnefattigdommen i Storbritania. Da hadde han fått med seg de største aktørene i britisk matindustri i en politisk kamp med konkrete mål. 22-åringen krevde gratis skolemåltider samt matbonger til enslige mødre, og utfordret Boris Johnson i et åpent brev til å bidra.

Akkurat den utfordringen glapp for statsministeren. Forleden avslørte Sky News at Boris ikke engang hadde besvart det private brevet om saken som Marcus også sendte ham. Da gikk det fra vondt til verre for den en gang så populære statsministeren:

- Jeg har ikke snakket med Marcus siden juni, innrømmet Boris Johnson til kanalen, og la til:

- Men jeg synes det han gjør er fantastisk.

DEN innrømmelsen kommer lovlig seint. Dette har vært en sjelden feilvurdering fra en populistisk politiker som har spilt seg til makten ved å tolke flertallets ønsker.

Og denne gangen er det ingen tvil om hva britene synes om skolematen. Forleden ble Marcus hedret med den historiske MBE-utmerkelsen av dronning Elizabeth. Ikke for alle målene, men for omtanken for maten til ungene:

  • Etter at de konservative sist uke stemte ned et Labour-forslag om å forlenge ordningen med gratis skolemat til påske, er Boris Johnson plutselig i trøbbel.

Nå flokker britene seg om matkampanjen til Marcus Rashford.

I KVELD spiller United Champions League-kamp mot Leipzig på Old Trafford. Det betyr fort nye mål for Marcus og enda mer trøkk på en av de største sakene i engelske medier.

Da Marcus scoret vinnermålet i forrige Champions League-runde mot Paris Saint-Germain, brøt BBCs kommentator Gary Lineker alle statskanalens regler for politisk nøytralitet og tvitret: « I går stemte de ned å gi sultne unger mat midt i en pandemi. Jeg trodde aldri jeg skulle tvitre noe sånt».

Britene er forbannet. På noen dager har over en million undertegnet et opprop til støtte for kampanjen og over tusen bedrifter har gått inn med midler for å gi ungene den gratis skolematen som regjeringen nekter dem. Samtidig strømmer det inn penger fra Uniteds konkurrenter i Premier League, og støtteerklæringer fra de største britiske underholdningsartistene.

ADVARER: Statsminister Boris Johnson forteller at det er liten tvil om at det kommer en ny bølge med coronasmitte i Storbritannia. Video: AP Vis mer

DERFOR begynner Boris Johnson å skjønne hva som kan skje om han ikke snur. Tidlig denne uka var han fortsatt bestemt på at regjeringens ordinære sosialhjelp måtte holde, men presset vokser:

- Vi har nådd et absolutt bunnpunkt om vi midt i pandemien ikke klarer å sikre at de fattigste ungene får et ordentlig måltid midt på dagen, sier Alison Garham; sjefen for den vel etablerte Aksjonsgruppa mot barnefattigdom.

Dette er jo et historisk britisk problem, men nå har disse tradisjonelle sosiale aktivistene fått uvant hjelp fra de ellers drøyt overbetalte nasjonale fotballstjernene.

TIL SAMMEN ligner det et vinnerlag, og det vil helst Boris Johnson karre seg inn:

- Ingen barn skal gå sultne i vinter eller i jula, forsikrer han nå.

Da nærmer det seg en forpliktelse som krever ny politikk. Og det på grunn av en sosialt bevisst fotballstjerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer