SÅ LETT: Demba Ba klinket til da et utspill fra keeper ble flikket videre inn i feltet. Ballen gikk i en herlig bue over Anders Lindegaard. Foto: AFP/GRAHAM STUART
SÅ LETT: Demba Ba klinket til da et utspill fra keeper ble flikket videre inn i feltet. Ballen gikk i en herlig bue over Anders Lindegaard. Foto: AFP/GRAHAM STUARTVis mer

Herjet med United - vraket i Watford og Barnsley

Fjørtoft mener Demba Ba er et fenomen.

(Dagbladet): Newcastle - Manchester United 3-0.

Han kostet Newcastle absolutt ingenting i sommer.

- Demba Ba er sesonges beste signering! #fact, tvitret Arsenals Jack Wilshere i går kveld.

Da hadde han sett 26-åringen rive Manchester United-forsvaret i filler, og dundre inn en fantastisk volley-avslutning til 1-0 -  foran nesa på Rio Ferdinand.

Nå regnes han som en av Premier Leagues aller beste spisser, av sin manager Alan Pardew.

- Dette året er du nødt til å putte ham i topp fire-fem, uten tvil, sier Newcastle-sjefen til PA.

Dro hjem til fransk 3. division Det type status kunne den franskfødte senegaleseren bare drømme om da han reiste rundt i England for å vise seg fram som 19-åring.

I et intervju i fjor sommer fortalte den høyreiste spissen at han tidlig mente engelsk fotball passet perfekt for ham. Men han måtte gjøre vendereis i 2005 etter å ha fått avslag både hos Barnsley, Watford og Swansea.

- Jeg prøvde å få de klubbene til å gi meg kontrakt, men det gikk ikke. Etter noen måneder måtte jeg dra tilbake til Frankrike. Men jeg ga aldri opp.

Han skrev under for Rouen i fransk 3. divisjon, der han bøttet inn 22 mål på en sesong. Så fikk han sjansen i belgiske Mouscron. Åtte mål på sju kamper førte til en overgang til tyske Hoffenheim i andre bundesliga i 2007.

I løpet av fire år i Hoffenheim ble han med klubben helt opp i bundesligatoppen, og noterte seg for 40 mål på 103 kamper.

Ikke hit-materiale Jan Åge Fjørtoft er tidligere Eintrach Frankfurt-spiss og følger bundesligaen tett. Han mener Ba aldri ble en stor stjerne i sin tid i Tyskland.

- Han var ikke hit-materiale, en som folk sa de «måtte ha». Han var ikke på det nivået, han var ikke verdens største suksess. Ingen sa «vi må bare se Ba». Men i Newcastle er han blitt et fenomen, han har funnet seg selv, sier Fjørtoft til Dagbladet.

Eurosports bundesligaekspert Tommy Berntsen bekrefter at Ba ikke akkurat hadde superstjerne-status i Tyskland.

GRATIS: Alan Pardew nølte ikke med å signere Demba Ba i sommer.  - Han har fart, teknikk, luftstyrke og konstant målteft. Og ikke minst har han et sterkt ønske om å spille for Newcastle United, sa Pardew. Foto: EPA/LINDSEY PARNABY
GRATIS: Alan Pardew nølte ikke med å signere Demba Ba i sommer. - Han har fart, teknikk, luftstyrke og konstant målteft. Og ikke minst har han et sterkt ønske om å spille for Newcastle United, sa Pardew. Foto: EPA/LINDSEY PARNABY Vis mer

- Jeg fulgte litt med Hoffenheim fordi Edu fra Lyn gikk dit. Men Hoffenheim ble ikke vist så ofte på TV, så jeg så bare én kamp der Demba Ba spilte og da var han dårlig, sier Berntsen til Dagbladet.

Legetest ødela for Stoke-overgang Ba har scoret hele 22 seriemål det siste kalenderåret, det inkluderer sju for West Ham. Der fikk han en avtale i januar, etter at Stoke vraket ham på grunn av vonde knær. På grunn av Hammers' nedrykk kunne han gå uten vederlag i sommer.

- Folk har alltid snakket om knærne mine. Jeg skal bevise at det ikke er noe problem, ved å spille godt. La dem snakke. Jeg er i form og frisk. De gir seg med praten når de ser meg spille og score, sa Ba.

Fjørtoft spilte selv i Nordøst-England, for Middlesbrough, og mener Senegal-angriperen er skreddersydd for St. James' Park og de elleville Toon-supporterne.

I går satt Viasat Fotball-verten seg ned bare for å studere Ba mot ligamesterne United. Og ble usedvanlig begeistret.

- Han er så morsom å se på. Han er en av de spillerne som bare elsker å spille fotball, uansett om det er på løkka elller mot Manchester United. I Newcastle elsker de heltene sine, og det er noe spesielt å være spiss i den klubben. Nå har de fått en ny helt.

Drømmescoring Den tidligere landslagsspissen mener Newcastle har gjort en fantastisk jobb ved å finne bosmanspilleren Ba.

- Sånn han fremstår for meg har han et bra grunnreportoar. Han er utrolig glad på banen, han er flink i bakrom og god til å ta løpene sine. Og målet i går er bare sånn du drømmer om å score, sier Fjørtoft.

Den svære angriperen ble kåret til banes beste av Sky Sports i går kveld, og han forteller at han brydde seg fint lite om at Manchester United sto på den andre siden av banen.

- Jeg ser egentlig ikke på motstanderen når jeg spiller. Jeg bare sier «hvis jeg gir alt, så blir det en god dag».

Det ble en ypperlig kveld på St. James' Park, for Ba.

HØYT OPPE: Demba Ba har scoret mål i alle sine klubber, det ble opp mot 40 på fire år for Hoffenheim i tysk bundesliga. Foto: AFP/DDP/TORSTEN SILZ
HØYT OPPE: Demba Ba har scoret mål i alle sine klubber, det ble opp mot 40 på fire år for Hoffenheim i tysk bundesliga. Foto: AFP/DDP/TORSTEN SILZ Vis mer