TRIUMF: Didrik Tønseth har i mange år holdt seg i skyggen av de største profilene på den norske langrennslandslaget. På dagens 15 km jaktstart på Lillehammer viste han seg fram og gikk inn til en knallsterk seier. God form gjør at trønderen våger å se frem mot VM i februar med ambisjoner. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

Røthe og Tønseth best på Lillehammer

Herjet med verdenseliten - norsk superduo knuste alle

I et voldsomt snøvær på Lillehammer ble duellen avgjort på oppløpet. Emil Iversen sørget for en skikkelig norsk jubeldag med tredjeplass.

LILLEHAMMER/OSLO: Etter å ha gått sammen fra første til siste meter viste Didrik Tønseth at han var bittelitt sterkere enn Sjur Røthe på oppløpet.

Trønderen tok dermed en skikkelig etterlengtet triumf i verdenscupen.

- Helt enig. Det var fantastisk artig . Det var godt å slå Sjur også. Han fikk seier i går, så det var godt å vinne i dag, sier Tønseth til NRK etter løpet.

- Vi la en god plan i går om å prøve å holde disse gutta unna. Jeg sleit fryktelig underveis for å henge med, løpet i går kostet mer enn jeg hadde tenkt, sier Røthe.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Ikke nok med det. Emil Iversen orket ikke henge på sine to landsmenn fra start, men knuste alle i feltet bak på oppløpet og sikret trippel norsk.

Etter løpet var Iversen misfornøyd med skiene sine, som han hadde for godt feste på og klisteret gjorde at han ikke klarte å henge med tetduoen.

Det var dermed tre av de norske gutta som slet mest i fjorårssesongen som har startet denne forrykende.

- Det er de som har løftet seg og er mest sultne på starten av denne sesongen, sier NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

Hadde planen klar

Didrik Tønseth og Sjur Røthe hadde lagt planen på forhånd. De to skulle samarbeide for å forsøke å holde unna for det store feltet som kom til å komme jagende bakfra.

Samarbeidet fungerte godt. Etter at Iversen hadde kommet opp og så var nødt til å slippe, handlet alt om duellen dem i mellom.

Begge gjorde sin del av jobben, de to byttet på å dra Tønseth hadde ansvaret i den tyngste delen av løypa, mens Røthe ledet i de lettere delene.

Forspranget bare vokste og vokste til løperne bak. Det ble et digert kobbel av løpere som samlet seg på den første femkilometeren, et godt stykke bak den norske duoen i tet.

Samarbeidet der fungerte på langt nær like godt og det ble bare større og større differanse framover og større og større felt samlet der bak. Det ble et virkelig rotterace om den siste plassen på pallen.

Inn på oppløpet viste Emil Iversen seg totalt overlegen konkurrente og dundret inn til en tredjeplass.