Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Heroisk Berget sørget for en av Fotball-Norges største dager

Skjøt Norge til topps i gruppa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Norge - Kroatia 2-0 (0-0)

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): To kunstverk av Jo Inge Berget (24) sørget for en av Fotball-Norges største dager på mange, mange år.

Med tekniske finesser på nivå med det ypperste man ser på den europeiske fotballscenen, fintet Berget bort Kroatia-kaptein Darijo Srna to ganger i andre omgang og scoret målene som gjør at Norge topper kvalifiseringsgruppa til neste sommers EM-sluttspill i Frankrike.

Fra å være nederlangsdømt før Bulgaria-kampen sist torsdag, står Norge nå utrolig nok med to strake seirer og 16 poeng. Det er to mer enn Kroatia på tredje plass og ett mer enn Italia, som spiller mot Bulgaria seinere i kveld.

- Vi spiller veldig bra. For min del, så får jeg to fine mål, sier Jo Inge Berget i MAX-studio etter kampen.

Matchvinneren kom inn i landslagsvarmen etter flere gode prestasjoner for Malmö og toppet det hele med to mål på Ullevaal.

- Det har vært noen morsomme uker. Det blir ikke så mye bedre enn det her, smiler Berget.

Alt å vinne Etter seieren i skjebnekampen mot Bulgaria torsdag, var entuasiasmen tilbake blant det norske folk. Ikke bare var den playoff-givende tredjeplassen i gruppa så godt som sikret, men med tre poeng mot Kroatia ville Norge ha mulighet for å kvalifisere seg direkte til neste sommers EM-sluttspill i Frankrike.

Da lagoppstillingene kom 75 minutter før avspark i Sofia for tre dager siden, hadde Per-Mathias Høgmo overraskende nok vraket Per Ciljan Skjelbred. I dag erstattet imidlertid kapteinen en skadet Jone Samulsen fra start, klar til å lede de norske guttene i kampen hvor de hadde alt å vinne.

Men for å klare akkurat det, å begeistre et hjemmepublikum som ikke hadde sett Norge finne veien til nettmaskene på Ullevaal de tre foregående kampene, måtte Høgmos kamplan både fungere og utføres bortimot perfekt.

For mannskapet til trenerkollega Niko Kovac var stjernespekket - ikke bare på banen, men også på benken. Fra start stilte typer som Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (Barcelona), Ivan Perisic (Inter) og Mario Mandzukic (Juventus), mens Dejan Lovren (Liverpool), Ivica Olic (Wolfsburg) og suspenderte Mateo Kovacic (Real Madrid) varmet skinnsetene på sidelinjen.

Tok kommandoen Det var likevel de langt mindre meritterte norske gutta som kom best i gang. Med svært korte avstander mellom lagdelene, hadde et kompakt og lavtliggende Norge ingen problemer med å kontrollere de kroatiske stjernene i første omgang.

HELT: Jo Inge Berget scoret begge Norges mål. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HELT: Jo Inge Berget scoret begge Norges mål. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Anført av Stefan Johansen og Alexander Tettey dikterte også Norge det meste av banespillet før hvilen. Og selv om de store sjansene uteble, fikk et fullsatt Ullevaal mer og mer tro på at de tre essensielle poengene var innen rekkevidde.

Etter sidebyttet levde imidlertid Norge farlig. Innenfor omgangens fem første minutter skapte Kroatia to store målsjanser, men heldigvis var marginene på de rødkleddes side.

Bergets mesterskykke Bare sekunder etter Kroatias dobbelmulighet, var det imidlertid Norge sin mulighet til å teste kroatenes forsvar på en dødball.

Og som på Forrens matchvinnerscoring i Bulgaria, tok Johansen oppstilling på frisparket 40 meter fra mål.

Det skrudde Celtic-stjerna på ny mot Forren, som vant en duell på bakre stolpe og headet ballen på tvers av 16-meteren. På motsatt side sto Jo Inge Berget. Og da Malmö-spilleren mottok ballen, agerte han lynraskt.

Med en elegant, iskald og effekitv dragning sendte Berget Kroatia-kaptein Dario Srna opp på Bendit-svingens rad 45, før han banket ballen i mål på den neste berøringen. Scoringen sendte frysninger nedover ryggene på de norske tilskuerne. Og sjokkbølger helt ned til Kroatia.

Norge ledet 1-0. Og det beste av alt: Det var umulig å si at det ikke var ganske så fortjent.

Bergets deilige dobbel På sidenlinja sto en tidvis utskjelt norsk landslagstrener og ga sine tydelige direktiver. Mantraet fra Høgmo var ikke til å ta feil av: Norge skulle fortsette å følge kamplanen, som i tillegg til en disiplin ute av en annen verden defensivt - ble krydret med en heroisk innsats og Bergets finesser offensivt.

For da det norske folk bet negler i frykt for at Norge skulle gi fra seg ledelsen, tenkte 24-åringen fra Hadeland at han ville by publikum på mer magi.

69 minutter var spilt da Markus Henriksen avanserte med ballen inn på Kroatias banehalvdel. På venstresiden hadde Berget igjen posisjonert seg fint. Og da Henriksen ga ham ballen, bestemte Bergets seg for å ydmyke Srna på ny.

Med nok et teknisk mesterstykke, fintet han Kroatias høyre back på rompa, før han igjen smalt ballen i mål - via Vedran Corluka.

De siste minuttene forsøkte Kroatia å svare, men den lille fotballstormakten var egentlig aldri i nærheten. Norge var best. Og vant fortjent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!