Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Herregud. Jeg er helt sjokkert. Det er sensasjonelt

Anand vekker oppsikt bare uker etter VM-tapet.

IMPONERER: Viswanathan «Vishy» Anand tapte VM-kampen mot Magnus Carlsen, men under London Chess Classic viste inderen hvor god han er. Her fotografert i Sotsji sist måned. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IMPONERER: Viswanathan «Vishy» Anand tapte VM-kampen mot Magnus Carlsen, men under London Chess Classic viste inderen hvor god han er. Her fotografert i Sotsji sist måned. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): For tre uker siden var Vishy Anand (45) skuffet og lei seg etter VM-tapet for Magnus Carlsen. Han avviste likevel at han skulle gi seg med toppsjakken, til tross for sin relativt høye alder.

Det gjorde nok Anand lurt i, for i kveld sikret han seg en oppsiktsvekkende seier da han vant London Chess Classic, hvor flere av verdens beste spillere var med.

- Herregud. Jeg er helt sjokkert. Det er sensasjonelt, kommenterer Dagbladets sjakkekspert, Einar Gausel.

Eldst, men best Det måtte tie-break til for å avgjøre den jevne turneringen. Det sto mellom Anand, tidligere verdensmester Vladimir Kramnik (39) og det nederlandske vidunderbarnet Anish Giri (19), hvor førstnevnte altså gikk seirende ut.

- Jeg er overrasket. Anand spilte veldig forsiktig i de første partiene. Han virket nesten uinspirert i begynnelsen av turneringen, så han har løftet seg. Det er imponerende, sier Gausel.

- Hva forteller det oss om Anand?

- Det viser at han kan være i den ypperste verdenseliten i mange, mange år til om han bare holder motivasjonen oppe. Jeg tror han måtte forstå at han kan være sjakkspiller uten å være verdensmester. Det krevdes en mental justering til, sier Gausel med henvisning til perioden etter at Anand mistet VM-tittelen til Carlsen i fjor.

Caruana-sjokk Samtidig som Anand demonstrerte at han ennå holder et skyhøyt nivå, skuffet verdenstoer Fabiano Caruana med å havne på sisteplass i turneringen.

Etter et historisk godt resultat i Sinquefield Cup i USA i september, ble den amerikansk-fødte italieneren utpekt som Carlsens neste tittelutfordrer. I en periode i høst begynte også Carlsen selv å føle at førsteplassen på verdensrankingen var truet.

Den trusselen er ikke like stor nå.

DAGBLADETS SJAKKEKSPERT: Stormester Einar Gausel er tre ganger norgesmester i sjakk.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DAGBLADETS SJAKKEKSPERT: Stormester Einar Gausel er tre ganger norgesmester i sjakk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Etter Sinquefield Cup har det virket som om Caruana føler han må hoppe etter Wirkola - bare at det for hans del dreier seg om han selv. Han føler kanskje at han må levere en slik topprestasjon hver gang. Det kan være noe han har litt problemer med.

- Caruana har tapt ratingpoeng i hver eneste turnering etter St. Louis, og han har spilt en del, sier Gausel.

God Carlsen Magnus Carlsen deltok ikke på London Chess Classic. I stedet for spilte 24-åringen en simultan mot elleve andre spillere søndag kveld. Partiene ble arrangert i et samarbeid mellom chess.com og Carlsens egen sjakkapp, Play Magnus.

Carlsen spilte hele elleve partier på likt. Av dem vant han ti stykker. Det ene tapet kom mot Stepan Osinovsku - en 29-åring fra Russland med 2241 ratingpoeng.

- Det er ikke så mye man kan lese ut av det. Det var veldig mange gode spillere som deltok. Det var en som nesten hadde 2400 i spillestyrke som han vant mot. Det er ganske bra gjort, selv for Magnus. Simultan er ingen enkel disiplin. Det er absolutt bra, sier sjakkskribent Tarjei Svensen til Dagbladet.

SLITER MED FORMEN: Fabiano Caruana slo Magnus Carlsen under Sinquefield Cup i St. Louis, USA, i september, men har slitt siden.
Foto: Stringer / NTB scanpix
SLITER MED FORMEN: Fabiano Caruana slo Magnus Carlsen under Sinquefield Cup i St. Louis, USA, i september, men har slitt siden. Foto: Stringer / NTB scanpix Vis mer

- Det er et bra resultat. Det hører ut som det har vært flere spillere med som har holdt tilsvarende norsk elitenivå, sier Gausel.