Herrens glade ballgutt

FRANKFURT (Dagbladet): Jan Åge Fjørtoft scoret fire ganger da Eintracht Frankfurt la inn en kamp på treningen forleden. Han fikk ros, men også noen saftige gloser kjeft av trener Jörg Berger: «Jan, slutt med sirkuset, for helvete!»

- Litt pepper hører med, gliser Jan Åge Fjørtoft (32). Han fikk skyllebøtta fordi han prøvde seg med et for fikst hælspark ment til en medspiller i stedet for å dundre til da han sto foran åpent mål på treningsfeltet på Waldstadion.

For snart ett år siden kom gamlekapteinen på det norske landslaget til Eintracht Frankfurt. Og reddet klubben fra nedrykk med den berømte Fjørtoft-finta i bortimot siste sekund i vår. Og som nå skal redde Bundesliga-klubben igjen, der den ligger nest sist foran lørdagens møte med Kjetil Rekdal og Hertha Berlin.

- Ber du til Gud før møtet med Hertha?

- Jeg tok med kampen i aftenbønnen i går kveld. Ikke direkte at jeg ba om at vi skulle vinne eller at jeg skulle score, men at jeg skulle yte mitt beste. Litt beskjeden må jeg være, sier Fjørtoft

Kamerater

Jan Åge og Kjetil har vært kamerater siden tenårene. De har lik bakgrunn fra småsamfunn, den ene fra Gursken, den andre fra Rekdal. De dro ut som unggutter. De spilte sammen på landslaget.

- Men det er første gang jeg møter ham i kamp. Det er litt spesielt, men det glemmer jeg så fort jeg kommer på banen.

- Selv om jeg har scoret bare to mål hittil i høst, er jeg i bra form, når jeg bare får konsentrere meg om det jeg kan, å rusle rundt og vente på målsjanser.

- Jeg sier det som det er, jeg er ikke rask. Men suget etter målet kjenner jeg fortsatt.

- For ikke å snakke om følelsen de to-tre sekundene etter en scoring, når du føler jubelen fra tribunene og omfavnelsene fra lagkameratene. Men likevel er helt aleine med deg selv.

- Den følelsen vil jeg nok sakne når det er slutt. For det er det snart, sier Fjørtoft.

Vil bruke kjeften

Kona Marianne (32) og Jan Åge er enige om at etter vårsesongen 2001 skal familien hjem til Norge. Sønnen kommer i norsk skolepliktig alder.

- Hva skal Jan Åge Fjørtoft gjøre da?

- Jeg vet hva jeg ikke skal gjøre. Jeg skal ikke bli verken trener eller sportsdirektør.

- Jeg har fått noen smigrende tilbud fra media og næringsliv. Har fått masse gode reaksjonene på det jeg har gjort for NRK. Så det blir noen helst innen mediebransjen, der jeg kan få bruke kjeften.

Lærer aldri

Og kjeften er det ikke noe i veien med.

Når tysk fjernsyn skal intervjue noen i Frankfurt, ender de alltid med Jan Åge. Han er klubbens mest populære spiller.

- Da jeg kom hit, satt alle spillerne og så ned i golvet før kampen. Jeg trodde jeg var kommet til et galehus, så trykkende var stillheten.

- Min filosofi er å ha noe annet å tenke på enn bare kampen. Min styrke er ærligheten og selvironien. Jeg tror dette har smittet over. Nå har vi det moro.

Jan Åge har perspektiver langt utover fotballen. Familien er den viktigste.

- Men når det står på, i kampens hete, er jeg like gæren som før. Jeg lærer aldri.

Alkohol som fanesak

- Er det lettere å bli profet ute enn i eget land?

- Kanskje. Men jeg har forandret meg, også. Jeg er ikke så omstridt i Norge lenger, heller.

- Så vi kan ikke vente flere bøker etter «Elsket og hatet»?

- Den solgte i 10000. Jeg er stolt av boka, men jeg skriver ikke nummer to. Jeg har hatt lange samtaler med flere av dem jeg avla en visitt.

- Kristen og avholdsmann, er du så prektig?

- Og sunnmøring i tillegg. Jeg har smakt alkohol et par-tre ganger, blant annet under mitt eget utdrikkingslag. Det skar seg. Jeg liker ikke alkohol. Igjen er det et spørsmål om frihet under ansvar. Ni av ti jeg kjenner, har et helt normalt alkoholforbruk. For meg blir dette en fanesak når drikkingen går ut over en tredje part, for eksempel når barn blir drept som følge av fyllekjøring. Da handler det ikke om den enkeltes frihet.

Sikret framtida

- Med firmaene Amadeus AS og Sports Academy AS, du har sørget godt for framtida?

- Som sunnmøring har jeg liten lyst til å snakke om penger. Men jeg har planlagt for framtida, blant annet med å investere i boligeiendommer i Oslo. Jeg stiftet Amadeus for å skille ut mine utenomsportslige aktiviteter. Og fotballskolen jeg har drevet i ti år med et par tusen deltakere på åtte-ni steder i Norge, er jeg oppriktig stolt av.

- Landslaget har du slått fra deg?

- Ja. Landslaget består av unge, dynamiske spillere. Jeg er gammel og ikke fullt så dynamisk. Jeg avsluttet med kapteinbindet mot Georgia i september 1996. Det vil si, jeg satt på benken en kamp mot Finland. Men å komme tilbake som matros etter å ha vært kaptein, er ikke like artig.

- Du har drevet valgkamp for Kjell Magne Bondevik. Med dine talegaver kunne du bli politiker?

- Jeg er brennende opptatt av politikk og har har diskutert med både Jörg Haider og president Thomas Klestil på østerriksk fjernsyn. Men selv å bli politiker? Nei.

- Jeg er altfor glad i makt.