Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-EM

Herrespillerne reagerer sterkt på Nora Mørk-utspill

Vant 39-28 mot Østerrike etter spesiell EM-dag.

KRITISK: Bjarte Myrhol jublet for seier, men er kritiske til at Nora Mørk gikk ut i media under EM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Bjarte Myrhol jublet for seier, men er kritiske til at Nora Mørk gikk ut i media under EM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge - Østerrike 39-28 (18-14)

POREC (Dagbladet): De norske håndballherrene vant over Østerrike i håndball-EM og er klare for hovedrunden. Norge tok tak i kampen fra første stund, selv om det var Østerrike som tok ledelsen ved Vytautas Ziura.

Opptakten til kampen var preget av at Nora Mørk gikk ut mot herrelandslaget og beskyldte dem for å spre private bilder.

Etter kveldens seier forteller Bjarte Myrhol at han er sterkt uenig i Mørks strategi om å lage en mediesak nå under EM.

- Jeg våkna til en veldig trist personalsak i dag. Vi synes det er kjedelig. Det er en samlet tropp som synes dette er utrolig trist, og måten dette kom ut på, sier Myrhol til Dagbladet.

- Vi alle er uenige i måten det kommer ut på, og tidspunktet. Det første jeg gjør er å ringe Nora i dag morges. Jeg forklarer mitt synspunkt, men har også snakket om dette tidligere. Jeg har forsøkt å fortelle at vi er en samlet tropp som støtter Nora i denne saken, sier landslagskapteinen.

Tøft

Strekspilleren forteller at han ble fullstendig tatt på senga da Mørk i et VG-intervju i dag tok et kraftig oppgjør med håndballforbundet og herrelandslaget.

- Dette skal ikke komme ut på kampdag. Dette er «vinn eller forsvinn» for oss i et EM. Å få dette i fanget er vanskelig. Det er tøft for oss personlig. Vi kjempet for å ha fokus på kampen, sier Myrhol.

- Jeg er veldig motstander av å kommunisere ting gjennom media. Jeg er vokst opp med kommunikasjon ansikt til ansikt. Nå har jeg sagt det jeg mener til Nora. Sånn står saken nå, sier landslagskapteinen.

- Hvordan håndterte dere denne saken da den dukket opp i fjor?

- I Golden League (i oktober) var det en spiller hos oss som kontaktet Nora og fortalte at telefonen hennes trolig var hacket. Dette var for å støtte henne. Da gikk det en lang periode uten at det skjedde mye. Rett før jul blusset det opp igjen og jeg ble ordentlig informert. Da tok jeg kontakt med Nora og ønsket å høre hennes versjon, sier Myrhol.

Ærlig

Han forteller:

- I alle saker er det forskjellige alvorlighetsgrader. Min oppfatning er at alvorlighetsgraden på saken innad i gruppa vår er veldig lav. Det var et samlet norsk herrelag som støttet Nora i saken. Det var det viktig for meg å fortelle henne, så hun ikke trodde vi lo bak hennes rygg, sier Myrhol.

- Hvordan var tonen mellom Mørk og deg da du ringte i dag?

- Den var god, men jeg var direkte. Jeg er en ærlig sjel og sa at jeg var veldig uenig med henne i at dette skal fram midt i et mesterskap. Min oppfattelse er at Nora er vel så sur på håndballforbundets håndtering som på oss. Hvis dette absolutt måtte i media, så burde det kommet etter EM, sier Myrhol.

Også flere andre norske herrespillere reagerer.

- Rar eller god timing, det spørs hvilke øyne som ser. I mitt hode skal ikke dette skje midt i et EM. Vi fokuserer på oss selv og håndballen, sier Harald Reinkind til Dagbladet

- For oss handler det om få ut energien på banen. Det får være opp til hun hvordan strategi hun vil bruke, sier Kristian Bjørnsen til Dagbladet.

Enkel seier

Kveldens kamp ble et målshow for Norge. Ved pause var stillingen 18-14. Sander Sagosen, Magnus Jøndal og Kristian Bjørnsen førte an med tre mål hver.

- De første 20 minuttene var fantastiske. Samarbeidet mellom kantspillere og bakspillere - det er nydelig å se kantspillerne på full fart inn igjen, sa TV3-ekspert Frode Kyvåg i pausen.

- Vi ble litt flate de siste ti minuttene.

Upåvirket

De norske gutta virket tilsynelatende upåvirket av bråket tidligere på dagen. Da ble det kjent at nakenbilder av Nora Mørk også var spredt blant spillere på herrelandslaget. Mørks telefon ble hacket i fjor høst og siden har bilder spredt seg.

Mørk mener håndballforbundet ikke har gjort nok for å ta tak i saken, og synes den har drøyet. Hun krevde en offentlig beklagelse, noen forbundet kviet seg for, før saken ble kjent i dag. Nå kan hun i verste fall være ferdig på landslaget.

Christian Berge var ordknapp da han fikk spørsmål om saken tidligere på dagen. Han ønsket fokus på kampen mot Østerrike, og forsøkte som best han kunne å henvise til håndballpresidenten.

Andre omgang

Berge må ha gjort en OK jobb med gutta. Norge hadde god kontroll også de siste 30 minuttene.

Men østerrikerne spilte tøft. Det fikk ikke minst Sander Sagosen merke. Han fikk flere tøffe taklinger imot seg, med slag mot ansikt og hender.

Kristian Bjørnsen ble Norges store spiller med ni mål.

- Vi laget nesten 40 mål. Det er fantastisk. Det er ikke bare solid håndverk, det er som gutta sier: Nå har vi lagt oss på høyeste nivå, sier Kyvåg.

To poeng

Kveldens seier betyr at Norge går til hovedrunden med to poeng - og at Østerrike ender sist i gruppe B. Dermed strykes poengene tatt mot østerrikerne, og det er bare de to poengene mot Hviterussland som blir med det norske laget videre.

Frankrike går videre som puljevinner og med fire poeng. Hviterussland får det tøft med null poeng før hovedrunden starter.

Det norske landslaget forlater nå kystbyen Porec etter ei snau uke med tre kamper i gruppespillet. Nå reiser laget til Zagreb der siste halvdel av EM spilles.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!