FØRSTEKEEPER I HERTHA BERLIN: Rune Almenning Jarstein gleder seg til å komme i gang med sesongen. Han har trenerens tillit. Foto: NTB Scanpix
FØRSTEKEEPER I HERTHA BERLIN: Rune Almenning Jarstein gleder seg til å komme i gang med sesongen. Han har trenerens tillit. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hertha-Jarstein fikk nyheten han ville høre: - Jeg er veldig glad

Starter sesongen som førstekeeper. 

Den tyske cupen i fotball starter denne helga. Rune Almenning Jarstein, Per Ciljan Skjelbred og de andre spillerne i Hertha Berlin møter Regensburg fra delstaten Bayern søndag klokka 18.30.

Landslagsspiller Jarstein starter i mål for Hertha Berlin mot laget fra 3. Bundesliga. På et møte som Hertha-keeperne hadde med trener Pál Dárdai, var beskjeden klar: Jarstein er sesongens førstevalg i mål.

Til Bundesliga-klubbens hjemmeside forteller nordmannen:

- Han (Dárdai) snakket med oss før Napoli-kampen (13. august). Han fortalte at jeg er nummer én. Naturligvis er det hyggelig å høre. Jeg er veldig glad.

Tre keepere

Hertha Berlin har tre keepere: Jarstein, Thomas Kraft og Nils Körber. Da nordmannen kom til klubben i 2014, var Kraft det udiskutable førstevalget. Døra virket helt lukket for Jarstein.

NY SESONG - NYE MULIGHETER: Rune Almenning Jarstein vokter buret til Hertha Berlin fra start denne sesongen. Foto: NTB Scanpix
NY SESONG - NYE MULIGHETER: Rune Almenning Jarstein vokter buret til Hertha Berlin fra start denne sesongen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men i en fotballklubb er ingenting konstant. Plutselig skifter laget trener, spillere drar - og ting er i det hele tatt i sirkulasjon. Akkurat nå sirkulerer det Jarsteins vei i den tyske hovedstadsklubben. Han sto godt i store deler av forrige sesong, på et Hertha som sprakk mot slutten og havnet på 7. plass.

Storavisa Bild trykker lørdag en startoppstilling før morgendagens kamp i første cuprunde. Den bekrefter alt som er blitt skrevet og sagt om keepersituasjonen i Hertha den siste tida: Jarstein er sisteskanse mot Regensburg.

Også Skjeldbred får fornyet tillit etter fiaskoen mot Brøndby i Europa League-kvaliken.

Ikke utlært

Jarstein har fått et spesielt godt forhold til keepertrener Zsolt Petry. Selv om han kom fra Viking til Hertha som en relativt voksen mann, var han på ingen måte utlært. I Bundesliga går alt så mye raskere. Kort fortalt: Du kan ikke bruke et eneste sekund på å tenke på hva du skal ha til middag etter kamp. Konsentrasjonen på være på topp i samtlige 90 minutter.

Også mellom kamper må disiplinen være på topp i form av trening, kosthold og søvn.

Jarstein sier:

- Zsolt er ikke bare en god keepertrener, men også en flott person. Du kan alltid snakke med ham. Ikke bare om fotball, men om livet ellers. Vi gjør mange forskjellige øvelser. Det er aldri kjedelig. Vi har det også moro. Og det er viktig.

Trygghet

Å bli pekt ut som førstekeeper gir trygghet. Men Jarstein er naturligvis soleklar på at han må levere.

Første kamp i Bundesliga er hjemme mot Freiburg neste søndag.

Norge møter Tyskland i VM-kvalifiseringen 4. september. Både Jarstein og Ingolstadts burvokter Ørjan Håskjold Nyland er klare på at de fortjener å være førstekeeper.