Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Herwig Carlsen savner NRK-lønna - men ikke jobben

Har funnet seg nye hobbyer.

BORTE FRA TV-SKJERMEN: For første gang på 45 år opplever Jon Herwig Carlsen (75) en vinter uten jobb. Savnet er ikke så stort som han fryktet i mars.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BORTE FRA TV-SKJERMEN: For første gang på 45 år opplever Jon Herwig Carlsen (75) en vinter uten jobb. Savnet er ikke så stort som han fryktet i mars. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Neste vinter blir nok kanskje hard å komme igjennom, sa NRKs kommentatorlegende Jon Herwig Carlsen da Dagbladet intervjuet ham i mars.

Han var inne i sine siste uker som yrkesaktiv, og gruet seg litt til hvordan det ville bli å avslutte en 45 år lang epoke som ansatt i NRK.

Men overgangen har gått langt mer knirkefritt enn 75-åringen hadde fryktet. Og når Dagbladet spør om hva som har vært det verste med å slutte, svarer han med et smil:

- Det er mindre penger og lavere inntekt. Det er det første jeg tenker på, selv om jeg greier meg greit med det jeg har. Det er det eneste negative med det. Og så blir jeg eldre for hver dag, noe jeg har mer tid til å tenke på når jeg ikke jobber.

Jazzklubb og Frisk Asker
Selve jobben - og særlig det som handler om reising og forberedelser - savner han ikke.

- Jeg er veldig fornøyd med at jeg har gitt meg. Det har ikke vært en tung vinter, bortsett fra at det er glatt enkelte steder. Jeg er glad for å være ferdig, og jeg er fornøyd med det jeg har opplevd. Så nei, jeg angrer ikke.

- Hvordan er det å se skiskyting fra stua?

- Veldig greit. Jeg visste at Andreas (Stabrun Smith) og Ola (Lunde) er flinke, jeg har jobbet med dem i flere år. De greier seg veldig bra. Så det er ikke noe savn for noen, absolutt ikke.

Dette er den første vinteren på en evighet der Jon Herwig Carlsen kan være hjemme i Asker og gjøre andre ting som interesserer ham. Han går på møter i Rotary-klubben, er medlem av Asker jazzklubb og ser hjemmekampene til Frisk Asker i Get-ligaen.

Reisingen som fulgte med kommentatorjobben savner han ikke.

- Det er det som har vært mest slitsomt de siste årene. Å ta seg opp til Gardermoen, stå i innsjekkingskø, stå i sikkerhetskø, stå i kø for å ta ut leiebilen og alt som følger med utenom selve jobben - det blir man veldig forsynt av. Det kan virke overlegent for dem som reiser noen få ganger i året, men når du reiser så mye som vi gjorde, blir du lei. Det sier alle som reiser mye i jobben sin, sier Herwig Carlsen.

I tillegg kom den «usynlige» jobben - forberedelsene før sendingene.

- Det er mye jobbing som ikke alle tenker på, det er ikke sånn at man bare tar på seg headsettet og begynner å prate. Jeg satt to, tre timer hver eneste kveld dagen før renn, når startlista kom, og gikk gjennom det meste av fakta. Hvor mange verdenscupseirer har den utøveren, hvor er han fra, har han vært verdensmester, olympisk mester og så videre. Med 26 individuelle renn pluss stafetter blir det ganske mange timer.

- Ingen grunn til å savne meg
- Er du overrasket selv over hvor lite du savner det?

- Jeg må innrømme at noen dager kan bli litt lange, selv om jeg har en gjeng jeg sitter og drikker kaffe med i Asker. Men dette er første vinter på 45 år jeg ikke jobber, så det er ikke rart. Dette blir jeg vant med.

Folk på gata savner derimot å høre den velkjente stemmen til Herwic Carlsen på skjermen, noe han setter pris på. Men han tror ikke det varer lenge.

- Det er mange som sier at de savner meg og det der. Men det skjer med alle som slutter, som har vært der lenge. Det er en tilvenningssak. Så flinke folk som vi har, er det ingen grunn til å savne meg, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!