Hestegalskap på ski

ST. MORITZ: Kronprins Haakon gjorde det en gang bak et reinsdyr i Finnmark. Sveitserne gjør det bak fullblods arabere på den islagte innsjøen i St. Moritz. Og etterpå drikker de champagne på isen på persiske tepper. Blant palmene.

Alpin-VM i St. Anton er nedsnødd. Langrennsgutta ventet på avklaring rundt trener Steinar Mundals framtid. Derfor dro vi på hesteveddeløp i går. Det ble en underlig dag på isen.

- Får jeg en invitasjon, så kommer jeg gjerne til Norge og prøver å kjøre med reinsdyr, sier Jakob Broger, som med hoppa Volta vant en klar favorittseier på 2700 meter i går.

Tre helger på rad går hesteveddeløpene på isen 60 meter over bunnen av St. Moritzersee i St. Moritz. Bak hestene henger rytterne bokstavelig talt i stroppen. På slalåmski trekkes de gjennom snøspruten i 60 km/t to runder rundt banen.

- Det handler mye om taktikk. 2700 meter er veldig langt. Volta er en modig jente, sier Bruger.

Dette har sveitserne holdt på med siden 1907. De kaller det «skikjöring», avledet fra opphavet i Norge - snørekjøring.

- Risikoen er høy. Vi har bare ti prosent av kontrollen vanlige jockeyer har over galopphester, sier Broger, som vant totalseieren i 1997, 1999 og i fjor.

Eksklusivt

Sveitserne hevder at de er aleine i verden om å kjøre om kapp på ski bak hester. Rammen rundt løpene er vel så eksklusiv. Dette er big business. Det lokale turistkontoret har beregnet at løpene drar over 20 millioner sveitserfranc - rundt 100 millioner kroner - inn til regionen.

Det lar seg forstå. St. Moritz er kjent som tumleplass for de aller styrtrikeste vinterturistene. Det frister med tilbud om å menge seg blant inviterte sjeiker fra Dubai og andre høyheter. Livet i teltlandsbyen bak tribunene var et underlig skue.

Blant de 9000 tilskuerne var det i går neppe noen med solbriller til under 1500 kroner. Pelskledde fruer vandret rundt med velfriserte hunder i alle størrelser. 2000 tonn utstyr er kjørt inn for å pleie kravstore tilskuere.

Varme premier

Falske palmer er fryst fast rundt banen som et selvsagt innslag 1800 meter over havet. Hotell Palace, et av byens mange femstjernes topphoteller, hadde i går flyttet baren ned på isen. Der drakk kundene champagne , chianti og glühwein , mens hundene deres varmet seg under bordene på de persiske teppene. Som også var fraktet ned fra hotellet.

Billettlotteri hadde de også.

Førstepremien: Tur-returbillett på businessklasse Zürich- Dubai med en ukes opphold på luksushotellet Royal Mirage og transport i limousin for to personer.

Andrepremien: Akkurat det samme i ti dager. Uten limousin.

Vi vant ikke.

<B>CHAMPIS:</B>Publikum slukker tørsten med champagne på isen.
<B>FULLBLODS ISRACE:</B>Sveitserne hevder de er alene om å kjøre om kapp på ski bak hester. - Risikoen er høy. Vi har bare ti prosent kontroll over hesten i forhold til vanlige jockeyer, forteller Jakob Borger som ble først av elleve modige menn med hoppa Volta.
<B>PALMER OG PELS:</B>1800 meter over havet er det godt gjort å få palmer til å trives, frosset fast i isen.
<B>PÅ TEPPET:</B>Palace hotell flytter baren ut der det skjer: på den islagte innsjøen. De persiske teppene følger med.