Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dommen mot Fabrice Souloy

Hesteprofil raser:
- Sjokkerende. Det er en stor skandale

Malin Berås (28) reagerer på svensk dom mot den franske travtreneren Fabrice Souloy (49).

LANGER UT: Montérytter Malin Berås mener det travtrener Fabrice Souloy representerer er «tragisk». Foto: Privat
LANGER UT: Montérytter Malin Berås mener det travtrener Fabrice Souloy representerer er «tragisk». Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) I juni ble den franske travtreneren Fabrice Souloy utestengt i 15 år i Norge etter å ha dopet flere hester. I Sverige ble straffen på bare ett år.

Den svenske dommen får den norske hesteprofilen Malin Berås til å reagere kraftig:

- I mine øyne er det straffen som er blitt en stor skandale. Han skulle fått mye strengere straff. Han har sørget for vanære over sporten, så straffen er sjokkerende mild. Det er det også mange som sier. Det er latterlig, sier Berås til den svenske avisa Expressen.

Forsettlig overtredelse

Berås har markert seg som en svært dyktig montérytter. I det siste har hun prioritert frisørstudier, men fredag konkurrerte hun med Frode Hamres hest på Jarlsberg, Special Envoy, og vant i overlegen stil.

I Sverige er Berås kjent for sin frittalende væremåte. Og nå langer hun ut etter den svenske dommen mot Fabrice Souloy.

DØMT: Travtrener Fabrice Souloy (t.v), her under høringene med forsvarer Staffan Uvabäck. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
DØMT: Travtrener Fabrice Souloy (t.v), her under høringene med forsvarer Staffan Uvabäck. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

I juni ble det kjent at Det norske Travselskap (DNT) utestenger franskmannen i 15 år. Det skjer etter at DNT har funnet Souloy skyldig i forsettlig overtredelse av dopingsreglementet.

12. juni i fjor testet hestene Your Highness, UN Mec d'Heripre, Lionel og Timone Ek testet positivt for kobolt i dopingprøver som ble tatt i forbindelse med Oslo Grand Prix på Bjerke travbane.

Dommen omfatter også en positiv dopingprøve for UN Mec d'Heripre under Elitloppet på Solvalla i Stockholm to uker tidligere. Utelukkelsen innebærer at Souloy verken kan ha lisens som travtrener, delta i travløp eller oppholde seg på anlegg som er eid eller finansiert av DNT.

Dommen gjelder med umiddelbar virkning.

Fem dopingprøver

I Sverige ble straffen på bare ett år. Souloy må også betale én million svenske kroner i bot. Det var totalt fem dopingprøver som viste at fire hester hadde ekstremt høye mengder kobolt i urin eller blod under konkurranser i Norge og Sverge i fjor, skriver NTB.

Malin Berås vil ikke uttale seg om hva som hadde vært passende straff:

- Nå er ikke jeg dommer som kan uttale meg om sånt. Det skulle jeg vært. Nei, jeg vet ikke, det er ikke min jobb å avgjøre det. Men straffen skulle i alle fall vært mye strengere, sier hun til Expressen.

- Det er rett og slett tragisk. Det er bare tragisk og useriøst i mine øyne, har hun sagt tidligere.

Hun er for øvrig kjent for å være kjæresten til Mjøndalen-trener Vegard Hansen.

- Alt fungerer veldig bra. Han holder på med sin fotball, og jeg holder på med mine hester, forteller hun.

Bedyret uskyld

Under dopinghøringen på Bjerke travbane bedyret Souloys advokat, Staffan Uvabäck, travtrenerens uskyld:

- Vi mener det ikke er snakk om doping fordi det ikke er korrekte analyser, og at middelet ikke har påvirket hestens prestasjon. Skulle det være en dopingsituasjon, er det et resultat av uaktsomhet. Han har ikke kjent til at han har overskredet noen grenser.

I et tidligere intervju med nettstedet trottosport.se har Uvabäck utdypet dette nærmere:

- Souloy har ikke kjent til grenseverdiene, han har utelukkende fulgt de råd og anvisninger han har fått av den italienske veterinæren Francesco Allesandrine. Derfor handler det om uaktsomhet og ikke bevisst doping, erklærte advokaten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!