Het for sponsorer etter golfsensasjonen

Viktor Hovland velger etter alle solemerker å bli profesjonell golfspiller denne sommeren. Etter overbevisende spill i the Masters er nordmannen et attraktivt navn for sponsorer.

SMØRBLID: Viktor Hovland gliser og feirer før han mottok troféet for å være beste amatør under US Masters. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/NTB scanpix
SMØRBLID: Viktor Hovland gliser og feirer før han mottok troféet for å være beste amatør under US Masters. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/NTB scanpixVis mer

Det ble en drømmehelg for Viktor Hovland i hans første majorturnering i golf. Nordmannen fikk med seg en hederlig 32. plass i Masters, kanskje den mest prestisjetunge golfturneringen som spilles.

Hovland gikk tre under par og ble dermed også den beste amatøren totalt. Suksessen gjør imidlertid at dette trolig også blir et av hans siste amatørresultater.

Alt tyder nå på at 21-åringen fra Oslo velger å bli profesjonell golfspiller seinere denne sommeren. Først skal han spille US Open hvor han også har frikort for deltakelse etter seieren i US Amateur i fjor høst.

En av de mest meritterte norske golferne gjennom historien, Eurosports nåværende golfkommentator Per Haugsrud, mener det er en helt korrekt avgjørelse av Hovland.

- Jeg mener det er helt riktig. Det er nå han er het, det er nå han er interessant. Ting skjer fort i idretten. Det er nå han får disse invitasjonene til store turneringer og det er nå han er het med sponsorer. Nå er han på toppen, og det er utstyrsleverandører, klær, sko og sponsorer som alle banker på døra. Da er det bare å åpne. Det er veldig bra at han gjør dette nå, sier Haugsrud til Dagbladet.

Heit for sponsorer

Niklas Diethelm har i en årrekke vært trener for juniorlandslagene og hatt flere av de største golftalentene som har vært i Norge, gjennom sine rekker. En av dem er Viktor Hovland, og Diethelm sier han er imponert over stegene hans tidligere elev har tatt på veien mot toppen av amatørrankingen, hvor han nå er på en førsteplass.

Det gjør det naturlig for Hovland å forsøke seg på profflivet om han selv mener han er klar for det, sier treneren til Dagbladet.

- Det er et rankingsystem som man kan følge, og han har vært helt oppe på andreplass der. Spillere som har vært så høyt rangert, har historisk klart seg fint på det øverste nivået. Det viser jo han og de andre amatørene som var i med i Masters i helga, sier Diethelm.

Nordmannen fikk mye tv-tid under helgens dekning av the Masters, hvor han blant annet ble intervjuet på direktesendt tv sammen med Tiger Woods til hele verden. Sammen med statusen som regjerende amatørmester i USA, er dermed nordmannen et hett sponsorobjekt.

- Han er den heteste i golfsporten som ikke er profesjonell. Han kan ikke sammenliknes med de største gutta som Tiger, Spieth, Dustin Johnson og Koepka, men han er definitivt den heteste av alle, både damer og herrer, av amatører. Jeg kan ikke se noen andre i nærheten. Han har vunnet den største turneringen for amatører, han er den han er, og i tillegg vinner han low amateur i Masters.

I tillegg trekker Haugsrud fram Hovlands gode humør og lynne som en viktig faktor i at han kan være et yndet sponsorobjekt. Han roser måten Hovland taklet intervjuet med Woods.

- Det er vanskelig å sette kroner og øre på det, men det er klart det er helt spesielt. Han sitter der med den største golferen gjennom tidene. De bildene sitter på netthinnen til de fleste. Han gjør en god figur, det er mange som skrur av når turneringen er over, men ikke når Tiger vinner. Hele verden ser det der, så alt faller på plass for ham, roser Haugsrud.

Under Masters-turneringen i helga påpekte Hovland at ting ville vært enklere for ham utenfor banen om han hadde en agent som kunne planlagt for ham. Arbeidet skal nå være i gang med å finne nordmannen et agentbyrå i USA, som skal ta vare på ham og hans interesser, deriblant å finne sponsorer og utstyrsleverandører for nordmannen.

Får hjelp av storprofil

Hovland, som til daglig går sitt tredje år på Oklahoma State University, har i utgangspunktet ett år til igjen av skolegangen. Universitetet har produsert flere toppklassegolfere de siste åra, deriblant Rickie Fowler og Alex Norén.

- De har en veldig kultur der borte på å se hvilket nivå du er på og hva slags trening du trenger. Han har fått være der borte og lært hva som skal til for å lykkes. Oklahoma State er kanskje det beste colleget å gå på for å ta steget over til profesjonell golf, sier Niklas Diethelm.

Hovland har allerede hatt godt nytte av tidligere Oklahoma State-elev Rickie Fowlers nære bånd til skolen. Nordmannen har både vært hjemme hos og trent med mannen som er ranket som verdens 10. beste golfer og på Augusta i helga sikret Fowler at 21-åringen fikk trene en runde med ham selv og verdens tredje- og førsterankede golfere i Koepka og Johnson.

- Det er veldig kjekt. Det er ikke mange i Norge som vet hva som skal til for å hevde seg i verdenstoppen, så det er utrolig hjelpsomt for Viktor å ha de kontaktene og det nettverket han har skapt seg der borte, sier Diethelm til Dagbladet.