Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VAR-teknologien i fotball-VM

Hete diskusjoner rundt videodømming: - Jeg vil komme godt ut av VAR

Videodømming-teknologien debuterte fra start i årets fotball-VM. Norsk eliteseriespiller ønsker teknologien i Norge.

VAR: Dommer Andres Cunha bruker videodømming-teknologien i kampen Frankrike mot Australia. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock
VAR: Dommer Andres Cunha bruker videodømming-teknologien i kampen Frankrike mot Australia. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock Vis mer

Videodømming og mållinjeteknologi har lenge vært et hett tema blant fotballinteresserte. Mens mållinjeteknologi har blitt ønsket velkommen, har videodømming-teknologien, eller «VAR» som den kalles, skapt mer diskusjon.

Teknologien har fått sin debut i årets fotball-VM i Russland. Noen er imot VAR fordi de er redde for at det vil ødelegge sporten, mens andre gleder seg til at kamper vil kunne bli avgjort på en rettferdig måte.

Svein Oddvar Moen, den eneste norske dommeren som har vært borti systemet, utdyper:

- VAR er her for å få bort de store skandalene, som for eksempel når offside-mål blir godkjent eller onside-mål blir underkjent. I tillegg skal teknologien hjelpe til med å gi røde kort og å avdekke alvorlige brudd på reglene, forteller Moen til Dagbladet.

Ris og ros

Stort sett har videodømmingen falt i god jord årets mesterskap, men diskusjonen om hvorvidt dommeren bruker det riktig, er et annet spørsmål. VAR ble ikke brukt i åpningskampen mot Russland og Saudi-Arabia. I kampen Frankrike mot Australia, mottar dommeren ros etter bruken av video da Antoine Griezmann vil ha straffe.

Arne Scheie var på besøk i Dagbladets VM-studio under kampen hvor Argentina møtte Island. Her mottok dommeren sterk kritikk da han valgte å ikke bruke teknologien, som publikum mener burde blitt brukt ved to potensielle straffesituasjoner.

VM-STUDIO: Her ser du VM-studioet Arne Scheie snakket om den manglende VAR-bruken mellom Argentina og Island. Programleder: Øyvind GodøVis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Svein Oddvar Moen sier at dommerne fortsatt skal ta alle avgjørelsene og kan la være å blåse i enkelte situasjoner. Men dersom VAR-teamet har sett en åpenbar feil, kan de kontakte dommeren.

- Da kan de for eksempel si at «hei, her er en situasjon du gikk glipp av, dette skulle ha vært straffe». Det er viktig å presisere at VAR ikke er der for å ta dommeren. VAR er der for dommerne, spillerne og alle rundt for å redde oss fra skandaler.

Arne Scheie syns dette var fraværende i Argentina mot Island.

- Dommeren spurte tydeligvis ikke videorommet, han vinket det hele videre, og vi så på reprise at det var en tydelig straffe. Dommeren skal ta initiativ ovenfor dette videorommet. I denne kampen var det ingen dommer som tok initiativ, sier Scheie.

Reddet av VAR

Også i kampen mellom Sverige og Sør-Korea, mandag, fikk vi se bruk av VAR-teknologien. Da gikk det i favør Sverige, etter at Viktor Claesson gikk i bakken.

Sverige hadde først forsøkt å rope på straffe, men ble ikke hørt før VAR-teamet ba dommeren om å gå gjennom episoden.

Under gårsdagens siste kamp mellom Tunisia og England, ble VAR nok en gang et hett tema.

Harry Kane gikk i bakken ved to anledninger innenfor motstanderens 16-meter, men dommeren vinket spillet videre.

Denne gangen ble ikke VAR-teamet koblet inn, og England måtte gjøre jobben selv. Det gjorde de, og kampen endte med 2-1-seier til VM-debutanten Kane og hans mannskap.

Tidlig stadium

Det er første gang videodømming blir brukt i et mesterskap. Tidligere har det blitt prøvd ut i prøve-VM og klubb-VM. Videodømmingen ble også testet ut i tysk Bundesliga og italiensk Serie A.

- Er VAR-teknologien kommet for å bli?

- Dette er på et veldig tidlig stadium. Vi må gjøre ferdig dette mesterskapet først. Kommer dette systemet til EM om to år, og skal landslagskamper ha dette? Det er mange spørsmål som skal stilles, sier Scheie.

Scheie er positiv til teknologien, men legger til at den kan ta bort en viktig del av fotballen, nemlig diskusjonen.

- Jeg syns bestandig at det er fint med rettferdighet, i den grad man kan få til 100 prosent rettferdighet i fotball, men på en annen side er det en grunn til at fotball står så sterkt overalt. Det er jo dette at man kan diskutere, hva er det supporterne snakker om etter kampene, jo det er jo mål og store situasjoner, sier Scheie til Dagbladet.

Norsk eliteserie

Vålerenga-spilleren Jonatan Tollås Nation var også på besøk i Dagbladets VM-studio, sammen med Scheie. Han skulle gjerne sett VAR-teknologien i norsk eliteserie.

- Jeg vil gjerne ha VAR. Hittil i VM har det vært lite å argumentere mot, dersom vi ser bort fra denne situasjonen med Argentina. Teknologien vil luke bort forsøk på filming og tjuvtriks, og jeg har ikke lært meg så mange tjuvtriks opp igjennom åra, det vil jeg komme godt ut av, sier Tollås Nation.

Han mener VAR vil ta fotballen et steg i riktig retning.

- Det vil bli mer rettferdig og avgjørelsene blir mer riktig. Det er jeg helt sikker på vil gagne fotballen i det lange løp, sier Tollås Nation.

Moen sier teknologien fort kan komme til Norge dersom det er suksess under årets VM.

- Men ting tar tid. Man må ha gode dommere både i VAR-rommet og på banen. Folk aksepterer kanskje feil på banen, men de vil ikke godt feil fra VAR-teamet, sier Moen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media