Ski-VM 2021:

Hetesjokk. Måtte dynkes i vann

Oberstdorf bader i sol og temperaturene minner mer om en god norsk sommerdag enn et ski-VM. Det ga flere løpere store problemer under tirsdagens 10 kilometer.

VARME: Mange av løperne fikk det tøft i varmen, Heidi Weng ble slått av en 42-åring, og den italienske løperen Ilaria Debertolis forteller hvordan hun skal få mer opperksomhet. Video: Løkås/Haarstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF (Dagbladet): En hetebølge har truffet den tyske VM-byen Oberstdorf. Helt sør i Tyskland koker det bokstavelig talt under VM.

Og ikke på den måten at det er yrende liv i alpelandsbyen. I gatene er det nesten helt folketomt, og beveger du deg utenfor stadionområdene er det ikke lett å se at det er VM i bygda.

Men, det koker likevel. Grunnen er varmen som har truffet den sørligste delen av Tyskland. Alt fra taxisjåfører til utøvere klager. En slik varme i månedsskiftet februar/mars har de knapt opplevd tidligere, sier frivillige under VM Dagbladet har snakket med.

- Det er så varmt! Det er ikke skirenn, hvor er vinteren?, utbryter Heidi Weng til Dagbladet i pressesonen etter rennet.

SLAG: En hendelse under gårsdagens sprintstafett vekker reaksjoner, de norske utøverne brukte dagens trening til å terpe på gull-taktikken, og nå får vi svaret på hva som står foran podiet under de norske pressekonferansene. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Dynket i vann

Og det er et godt spørsmål. Gradestokken viste «bare» 13 grader, men det rapporteres om temperaturer på både 25 og 30 varmegrader i solsteika. Den vante hutringa i pressesonen, er under dette VM byttet ut med frykt for solstikk.

Den frykten kjente også de amerikanske jentene på. Og underveis i rennet fikk de trenerne til å kaste vann på dem for å holde kroppstemperaturen i noenlunde balanse.

- Det er veldig, veldig varmt. Det føles som sommer. Jeg sliter veldig i så varme temperaturer. Så vi hadde en plan om at trenerne skulle kaste vann under rennet og stappe snø ned i dressen min før start. Vi gjorde alt for å ikke bli overopphetet, forteller Jessica Diggins til Dagbladet.

I oppklippet skidress tok hun seg helt ut og falt om i målområdet. Der prøvde hun å grave seg ned i snøen for å kjøle seg ned etter rennet.

- Stekt levende

Også de norske jentene fikk kjenne varmens klamme hånd tirsdag.

- Det var varmt. Jeg følte jeg ble stekt levende. Det var ganske forferdelig. Jeg følte det gikk greit i en runde, og så trodde og følte jeg selv at jeg ikke hadde åpna for hardt. Og at jeg skulle spa på med mer på andre runden. Men der tok jeg riktig feil, sier Helene Marie Fossesholm til Dagbladet.

Etter målgang var Heidi Weng den som nok var nærmest et hetesjokk. Nesten helt i ørska av varmen møtte hun pressen.

- Hvordan har du det nå, Heidi?

- Det går ganske greit. Det er om å gjøre å få i seg drikke. Det er første gang i historien jeg tenkte at «hvorfor sa jeg ikke at jeg skulle ha drikke på runde 1?» Jeg var så tørst, så når jeg kom i mål, så brant det i halsen, forteller Weng til Dagbladet.

- Jeg visste at det var varmt, men fysøren så det steiker. Det er helt vanvittig.

- Hva tenker du om løpet i dag?

- Akkurat nå klarer jeg ikke å tenke. Jeg er så svimmel jeg, sier Weng før hun stavrer seg videre i pressesonen.

SOMMER: Det meste minte om sommer i Oberstdorf tirsdag, med unntakk av VM-rennet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SOMMER: Det meste minte om sommer i Oberstdorf tirsdag, med unntakk av VM-rennet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Tatt på senga

Utenom å drikke mye gjorde ikke de norske løperne noen liknende grep som amerikanerne.

- Vi ble tatt litt på senga. Vi var jo her i går, og da var det greit. Det var kaldt i natt, og det at det ble så bløtt og tungt i dag, tror jeg kom som et sjokk på samtlige. Den som opplagt ikke ble sjokkert var Therese. Hun var sikkert forberedt på det også, forteller Ole Morten Iversen til Dagbladet og har selvfølgelig rett.

I målområdet var Therese Johaug nesten den eneste som ikke klaget på varmen. Været klarte nemlig ikke å stoppe jenta fra Dalsbygda som utklasset alle de andre på den siste runden. I mål var hun hele 54 sekunder foran sølvvinner Frida Karlsson.

- Jeg har vært veldig bevisst på å holde meg mest mulig inne på hotellrommet og trent mest mulig i skyggen. Jeg har vært veldig påpasselig med drikking hele veien. Jeg visste før jeg kom ned hit at det kom til å bli varmt, forklarer Johaug til Dagbladet etter gulløpet.

Neste renn for damene er torsdagens stafett. Den starter på samme tid som tirsdagens 10 kilometer og yr.no varsler solbrente journalister om at det da kan være lurt å ha kjøpt inn solkrem …

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer