GJENNOMKJØRING: Petter Northug var tilbake med startnummer på brystet i skandinavisk cup i Piteå. Det holdt bare til en 48. plass, over fem minutter bak. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån
GJENNOMKJØRING: Petter Northug var tilbake med startnummer på brystet i skandinavisk cup i Piteå. Det holdt bare til en 48. plass, over fem minutter bak. Foto: Simon Eliasson/BildbyrånVis mer

Northug svak uka før NM

Hetland: - Klarer ikke svartmale Northugs OL-sjanser

Landslagsledelsen tror fortsatt Northug kan kvalifisere seg til OL etter skrekkcomebacket.

(Dagbladet): Petter Northug var endelig tilbake med startnummer på brystet i skandinavisk cup i Piteå. 32-åringen var med teten i 12 kilometer før han ikke lenger orket tempoet. Til slutt endte Northug på en 48. plass, over fem minutter bak Mattis Stenshagen, som vant foran seks andre nordmenn.

- Jeg skjønner at det (resultatlisten) kan se brutalt ut, men det viktigste var at Petter fikk gjennomkjøringen han trengte, sier Northug-trener Stig Rune Kveen til NTB.

Det virket ikke som om Northug tynet kroppen for fullt de siste fem kilometerne, og han hadde ingen hastverk da han rolig gikk over mållinja.

- Han la vel ikke så mye kraft i løpet etter hvert. Resultatet er ikke imponerende, men det var gjennomkjøringen som var viktig. Han trengte å konkurrere før NM, så det er jeg glad for at han gjorde. Nå får vi bare se hva som skjer de neste ukene, sier Kveen.

- Klarer ikke svartmale

Til tross for den voldsomme distansen mellom Northug og de beste norske i Piteå, er ikke landslagstrener Tor-Arne Hetland bekymret for resultatet. Hetland tror vi får se en skarpere Northug neste helg.

IKKE BEKYMRET: Vidar Løfshus og Tor Arne Hetland vil ikke svartmale Northugs situasjon. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån
IKKE BEKYMRET: Vidar Løfshus og Tor Arne Hetland vil ikke svartmale Northugs situasjon. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån Vis mer

- Petter ble et stykke bak, men det er bra å se Petter gå skirenn igjen og er på start. Dette var en gjennomkjøring, og jeg er ganske sikker på at vi ser en atskillig skarpere Petter på start i NM til uka, sier Hetland til Dagbladet.

- Hvis ikke Petter er med og slåss oppi toppen, har han ikke hodet til å kjempe om en 25. plass, det har han aldri gjort og kommer aldri til å gjøre. Jeg tror at for Petter var det viktigst å få den gjennomkjøringen og bli ferdig med det løpet der, også ser han fremover til NM.

- Det er et stykke fra å bli gått fra etter 12 kilometer i Piteå til det som ble vist her i Tour de Ski i går?

- Jeg klarer ikke å svartmale situasjonen til Petter. Jeg gleder meg til NM og å se ham mot alle de beste i Norge.

- Du tror han fortsatt har det i seg?

- Jada.

Må gire opp

​Også landslagssjef Vidar Løfshus kvier seg for å legge for mye i Northugs løp.

- Det er vanskelig å si noe om Petters løp i og med at jeg verken har pratet med Petter selv, Kveen eller noen som har vært der. Det sier absolutt ingenting, det er umulig å tolke noe ut av det. Alle vet jo hvordan det er med Petter når han blir hekta av og har en dårlig dag, da gir han f, sier Løfshus til Dagbladet.

Allerede til uka går de første rennene hvor Northug skal forsøke å kvalifisere seg til OL. Landslagssjefen innrømmer at Northug må finne et nytt nivå før torsdagens sprintøvelse.

- Nei, han må nå få flytta noen gir til torsdagen, ja. Da skal han gå NM på Gåsbu, men han har en plan, og den regner jeg med at han viser at funker på torsdag, sier Løfshus.

Løfshus trekker frem Eirik Brandsdal, Pål Golberg og Sondre Fossli som Northugs argeste konkurrenter om plassene på sprinten i OL, ved siden av selvsagte Johannes Høsflot Klæbo, men legger til at det er mange som har håp om å blande seg inn i diskusjonen.

- Er det game over om han ryker før finalen?

- Nei, da er det nå Planica som er siste runde. Men da må han i hvert fall til finalen, og helst på pallen. Men det der er det ikke noe å tenke på, nå må vi ta skirennet på torsdagen og andre renn han eventuelt skal gå i NM, sier Løfshus.

- Nå får han fire matchballer i slutten av januar, så da må han ta en Federer, sier Løfshus.

Elendig

SKEPTISK: Emil Iversen holdt ikke tilbake og kalte kameratens resultat for elendig. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån
SKEPTISK: Emil Iversen holdt ikke tilbake og kalte kameratens resultat for elendig. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån Vis mer

Northugs gode venn og treningskamerat Emil Iversen fullførte Tour de Ski med tunge bein opp alpinbakken. Iversen er bekymret over hva Northug presterte.

- Han fortsetter der han slapp før jul. Elendig, det er ikke noe annet å si. Men han har to helger på seg, så får vi se.

Iversen, som til slutt endte på en 14. plass i Tour de Ski, sier at han begynner å bli skeptisk til at Northug finner formen i tide.

- Han har det i seg, det har han vist, men om han rekker å finne det fram til OL? Det begynner å bli travelt.

- Du hadde trodd at han skulle vært lenger framme i dag?

- Ja, jeg regnet med det. Når du reiser til Piteå på første klasse, så hadde han nok kanskje tenkt å bli bedre enn nummer femti, ja.

Håper han er med

Selv på Tour de Skis avslutningsdag var det Petter Northug som stjal oppmerksomheten i skiverdenen. Også utøverne på pallen i touren måtte finne seg i å stille i skyggen av trønderen.

- Det er jo ingen som bryr seg om det som skjer her i dag, ler Ingvild Flugstad Østberg da hun får spørsmål om Northug.

- Han var fem minutter bak vinneren.

- Oi! Var han det? På fellesstart? Uff da. Nå har ikke jeg hørt om det har skjedd noe, men jeg håper jo som alle andre at han skal gå fort. Så er det et NM som blir veldig viktig for ham, og det har han fått beskjed om fra trenerne også. Det aller, aller beste for alle var om han bare hadde gått fort, helst litt før nå også, men så kommet seg til OL fordi han gikk fort og er en klasseskiløper. Det tror jeg alle håper, egentlig, sier Østberg.

Også den overlegne tourvinneren Heidi Weng fikk spørsmålet. Som lagvenninnen håper hun å få se Northug i de olympiske lekene.

- Det er typisk Petter. Når han først setter på antenna si, så går det fort. Vi får nå se når vi kommer til NM, og spesielt sprinten. Han har et eller annet i hodet sitt som vi andre ikke har. Du vet aldri med ham, sier Weng.

- Jeg håper han kommer til OL, avslutter Weng.