- Hetland tror han eier stadion

Ikke nok med at sprintkongen Tor Arne Hetland vant suverent og gledet alle nordmenn på langrennsstadion i går. Samtidig hisset han på seg det som var av svensker. Og da kan det vel ikke bli bedre?

COGNE (Dagbladet): OL- og VM-vinner Tor Arne Hetland vant sin første sprint i klassisk i går. Fra før var tredjeplassen fra Salzburg i romjula i fjor hans beste i stilarten. Men det var i kvartfinalen all dramatikken kom. Svenskene satte sin lit til Mattias Danielsson (29) etter at favoritten deres Peter Larsson ble utslått i kvaliken. Danielsson slåss skulder ved skulder med Hetland på oppløpssida. Det endte med at svensken ramlet. Dermed gikk årets første sprintfinale uten en svenske på startstrek. Danielsson sto igjen lynende forbanna, brølte høyt og satte seg på huk med hodet i hendene. Hetland kom for å snakke ut, men Danielsson bare så olmt på nordmannen uten å si et ord.

Til Dagbladet gir Danielsson denne forklaringen på den bitre reaksjonen:

- Hetland tror han eier stadion. Jeg tror Hetland har en fordel hos juryen fordi han leder verdenscupen og har det navnet han har. Trist at det skal være sånn, men er man nordmann, får man kanskje gjøre som man vil.

Svenskenes sprinttrener Ola Rawald sier det slik:

- Jeg forstår hva Mattias mener.

Hetland nekter

Slik opplevde Danielsson den omdiskuterte situasjonen.

- Hetland kjørte over meg med kroppen først og skjøv meg bort. Derfor ramlet jeg. Han brukte til de grader kroppskontakt for å ta meg. Jeg mener det er ulovlig å gå slik.

Hetland sjøl mente slett ikke han gikk over streken. Han fatter ikke at Danielsson mener juryen favoriserer ham på grunn av navn og tidligere meritter.

- Nei, jeg kan helt klart ikke tillate meg mer enn de andre. Jeg gjør det jeg synes er riktig. Er du ufin, skal du selvsagt rett ut - på hue og rævva!

Men frekkhetens nådegave er ifølge Hetland et must slik langrennssprint har utviklet seg.

- Ødelegger sporten

- Sprint har utviklet seg veldig. Løperne har blitt flinkere til å stå på sin rett. Derfor blir det tvilstilfeller som i dag.

TV-bildene er uklare, men juryen var klar i sin sak. Hetland ble frikjent enstemmig. Svenskene kunne ikke protestere. Reglene ble endret etter at det ble innlevert 16 protester under OL-sprinten sist vinter. I år er det ikke lenger tillatt å protestere så lenge sprinten pågår.

- Skal det være slik, får man jo knuffe som man vil. Slik som i dag er det ikke skiløping vi driver med. Det er den tøffeste som vinner, og det føles helt feil. Nå har nordmennene vist at de gjør det slik. Fortsetter det slik, kan vi også gjøre det. Og da kommer det til å bli mer slagsmål i sprintrennene. Det vil ødelegge sporten, sier Danielsson.

Ola Rawald utdyper:

- Sprint skal være hardt. Men det kan ikke være slik at man får flytte vekk konkurrenter med kroppskontakt. Da det bli en reaksjon fra juryen.

Svenskenes landslagssjef Jan Palander mener gårsdagens avgjørelse er betenkelig på sikt.

- Konsekvensene er viktige. Hvor legger juryen nivået i neste sprintrenn? Og i det neste etter det? Alle påvirkes av det som skjedde her i dag. Juryen gir et signal. Det er viktig at man setter en standard. Personlig mener jeg at man skal våge å diske en løper også.

Palander mente ikke det samme da han protesterte vilt da Peter Larsson ble disket i OL-sprinten fordi juryen mente han brukte for mye kroppskontakt mot polakken Janusz Krezelok som havnet i snøen.

Den gangen sa Larsson:

- Litt kroppskontakt mener jeg bare inngår i sporten.

OLME BLIKK: Tor Arne Hetland (t.h.) prøvde å snakke ut med Mattias Danielsson, men svensken bare så olmt på nordmannen uten å si et ord.