FÅR ROS: Eirik Myhr Nossum, til høyre, får skryt av landslagsløperne. Her med sprinttrener Arild Monsen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FÅR ROS: Eirik Myhr Nossum, til høyre, får skryt av landslagsløperne. Her med sprinttrener Arild Monsen. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Hetlands arvtaker roses av elevene

Eirik Myhr Nossum får skryt for måten han har grepet an jobben som Tor Arne Hetlands arvtaker. Denne uken har landslagstreneren med seg elevene på hjemmebane.

I mai ble Myhr Nossum ansatt som ny hovedtrener for allroundlandslaget i langrenn. Tor Arne Hetland forsvant ut som følge av misnøyen utøverne uttrykte med ham i evalueringen av OL-sesongen.

31 år gamle Myhr Nossum får ros for måten han har gått løs på sin nye rolle.

- Jeg synes Eirik har løst det veldig fint. Han har ikke prøvd å utmerke seg så mye. Det er veldig mange som går inn i en sjefsrolle og skal gjøre om på veldig mye for å sette sitt stempel på rollen. Eirik er som han alltid har vært. Han er seg selv og er veldig trygg på det, sier landslagsprofilen Hans Christer Holund til NTB.

- Han er en fryktelig fin person å ha rundt seg og en veldig dyktig trener. Jeg tror mye handler om å ikke gjøre for mye hokuspokus ut av det, tilføyer bronsevinneren fra OL-tremila i Pyeongchang.

Ingen helomvendinger

Den dobbelte OL-mesteren Simen Hegstad Krüger har også lite vondt å si om lagets nye hovedtrener.

- Jeg synes han har tatt rollen veldig bra. Han ble jo litt kastet inn i rollen som hovedtrener, men er godt likt i gruppa og god på å lage god stemning. Han bidrar til samhold, og det er viktig for at en gruppe skal fungere, sier han – og tilføyer:

- Det er ingen helomvendinger i treningsfilosofi, men mye av det samme, men jeg tror absolutt laget kommer til å prestere bra med Eirik som trener.

Myhr Nossum har blant annet bakgrunn som mangeårig trener i Lyn ski og var også altmuligmann og personlig trener for Petter Northug i de to første sesongene langrennsstjernen sto utenfor landslaget. 31-åringen er utdannet ved Norges idrettshøgskole og har mastergrad i idrettsfysiologi.

De siste årene har han vært assisterende landslagstrener for både sprinterne og allrounderne, og inntil videre synes ikke Myhr Nossum forskjellen på den gamle og den nye rollen er så stor.

- Det er ganske likt. Også som assistent var jobben å få utøverne til å prestere best mulig, men nå har jeg litt færre utøvere. Det gir litt mer tid med hver enkelt, og det trives jeg godt med. Jeg kommer nok samtidig til å kjenne mer på forskjellene når vi får litt mer snø rundt oss og det skal tas ut lag, smiler han til NTB.

Ekstremt stolt

- Føler du at du har fått satt ditt stempel på trenerjobben allerede?

- Nei, for så vidt ikke. For det er resultatene som er valutaen her. Jeg føler samtidig at jeg har fått veldig gehør for mine tanker om ting og mine ideer, sier 31-åringen.

- Som er litt annerledes enn de Hetland forfektet?

- Det er helt sikkert som for alle andre trenere. Man har jo noen holdepunkter, kall det gjerne kjepphester, for hva man vektlegger, smiler Myhr Nossum – og svarer «ja» på om han tror utøverne har merket at Hetland er erstattet med ham selv.

31-åringen er oppvokst på Inderøy, ikke langt fra Steinkjer, der landslagsløperne i disse dager er på samling. Myhr Nossum legger ikke skjul på at han gleder seg over å ha utøverne med seg på hjemmebane og nyter tilliten han har fått som Hetland-erstatter.

- Jeg er ekstremt stolt over det. Jeg hadde ikke trodd at jeg som 32-åring skulle være hovedtrener, men har samtidig hatt et mål om å bli landslagstrener nærmest siden jeg la opp selv. Samtidig trivdes jeg veldig godt i den gamle jobben også, så det var ikke sånn at det måtte komme et skifte, smiler han.

Over all forventning

Så langt har også det meste gått på skinner for utøverne inn mot en ny sesong.

- Sommeren har til tider vært strålende for samtlige løpere. Fra mai og nesten til nå har det vært nærmest over all forventning, men det kan man vel ikke si, for da er vel forventningene for lave. Men det har vært veldig bra, smiler Myhr Nossum.

Om drøye tre måneder åpnes den kommende VM-sesongen på Beitostølen. Da er det duket for eksamen for både utøvere og den nye landslagstreneren.