FÅR SKRYT: Herrelandslagstrener Tor Arne Hetland har ingenting imot at Petter Northug går hardt ut med sine meninger om VM-uttakene.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR SKRYT: Herrelandslagstrener Tor Arne Hetland har ingenting imot at Petter Northug går hardt ut med sine meninger om VM-uttakene. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Ski-VM i Lahti 2017

Hetlands reaksjon på Northugs skandaleutsagn får Jauhojärvi til å reagere: - Dere har tydeligvis problemer

Tor Arne Hetland synes det er bra at Petter Northug engasjerer seg i det norske uttaket og spår framtidig trenerkarriere for 31-åringen. Sami Jauhojärvi mener uttakskrangelen i Norge er et dårlig tegn.

LAHTI (Dagbladet): Med tre nordmenn blant de fem beste på dagens 15 kilometer i Lahti, var det bare én ting å si om den norske laginnsatsen: Strålende.

Men gullet gikk til Finland. Dermed er det knallsterke norske herrelaget fortsatt helt uten gullmedaljer i Lahti. Ingen norske herrer - utenom Petter Northug - har tatt mesterskapsgull i distanselangrenn siden 2007.

Mannen som har sørget for gulljubel i mesterskap etter mesterskap, Petter Northug, sitter hjemme i stua og følger mesterskapet derfra. Han rister på hodet av svenskenes prestasjoner og vrakingen av Emil Iversen på dagens distanse.

- Emil burde få gått 15-kilometeren med de distanseresultatene han har i år. Det er en skandale at han ikke er på laget, sa Northug til Dagbladet i går kveld.

Niskanen glad for Iversen-vraking

Iversen er én av tre som har vunnet klassiskrenn i verdenscupen i år. De to øvrige er dagens gullvinner Iivo Niskanen og sølvvinner Martin Johnsrud Sundby. Iversen plasserte seg på 2. plass mellom duoen på 15 kilometer klassisk i Kuusamo og banket begge på 30 kilometer klassisk i Falun.

- KJÆRLIGHETSFORHOLD: Den svenske langrennsløperen Emil Jönsson sier han har et godt forhold til Petter Northug. Han savnet han på 15 kilometer klassisk i Lahti-VM. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Likevel fikk han ikke muligheten til å forsøke å gjøre det igjen i dag.

- Jeg hadde aldri trodd at Norge skulle vrake Emil Iversen i dag. Han hadde en dårlig dag på lagsprinten, men har vært virkelig vært sterk i år. Vrakingen gjorde det enklere for meg å vinne, sa Niskanen etter dagens renn.

Overfor Dagbladet henviser herrelandslagstrener Tor Arne Hetland til lagets sterke resultater i dag. Tre blant de fem beste var råsterkt, men Iversen er én av få som denne sesongen har vist at han kan hamle opp med Niskanen på en topp dag.

Hetlands svar til Northug

- Hva tenker du om Northugs uttalelser?

- Petter viser sitt engasjement. Utøverne skal få lov til å ha meninger om laguttak. Jeg er usikker på hvem jeg skulle ha tatt ut av laget for å få inn Emil. Vi prøver å ta ut det beste laget, sier Hetland til Dagbladet.

OM VRAKINGEN AV EMIL: Sami Jauhojärvi, Johan Olsson og landslagtrener Tor-Arne Hetland kommenterer på at Emil Iversen ikke fikk gå 15 kilometeren i Lahti-VM. Petter Northug mener det er en skandale. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Intensjonen var at Emil skulle gå 15-kilometeren, for han har vært veldig bra denne sesongen. Han fikk gå sprint og lagsprint, men var litt under pari. Det var ikke den Emil vi kjenner fra da han vant skirenn.

Den tidligere langrennsstjerna skryter av Northugs kompetanse i langrennsfaget. På spørsmål om Northug kan bli en bra trener etter langrennskarrieren, svarer Hetland:

- Ja, Petter kan sikkert bli en bra trener. Han er veldig treningsintelligent og kan mye om faget. Jeg tviler ikke på at han kan fungere bra i en trenerrolle en gang, men du får spørre ham du: Hva vil Petter blir når han blir stor? sier Hetland og smiler.

Finsk stikk etter laguttak-krangel

Sami Jauhojärvi, som hånet Iversen etter lagsprinten, tror ikke Meråker-gutten kunne ha gitt Niskanen kamp om VM-gullet i dag.

- Emil er bra, men han hadde ikke slått Iivo, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

- Hva tenker du om Northugs utsagn i Iversen-debatten?

- IIVO FIKK UTLØSNING I DAG: Martin Johnsrud Sundby tok sølv på 15-kilometeren i Lahti-VM, slått av Iivo Niskanen. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Hvis Norge har problemer, så har dere problemer. Det er ikke lett å ta ut laget, og det er mange meninger om det. Noe av det burde man kanskje holde for seg selv, sier den finske veteranen.

- Hetland synes det bare er bra at Northug kaster ut sine meninger om uttak. Er det vanlig i Finland?

- Nei. Da blir det bare bråk, i hvert fall i Norge når det er så hard kamp om plassene. Dere har tydeligvis problemer. I blant er det lurt å si« ingen kommentar».

Olsson: - Uttaket er ingen barnelek

Den svenske langrennslegenden Johan Olsson gjorde comeback igjen i dag, men klarte ikke å slå til med en ny VM-bragd på dagens 15 kilometer. Olsson ser Northugs poeng om at Iversen burde ha fått muligheten i dag.

- Hvis vi ser på det som skjedde i Kuusamo og Falun, burde Emil ha vært med, sier Olsson til Dagbladet, før han nyanserer svaret sitt:

- Men det norske uttaket er ingen barnelek. Det er vanskelig. Det vil alltid være kritikk mot hvem som får gå og ikke gå.

VIL HJEM: Johannes Høsflot Klæbo var ikke fornøyd med sin egen innsats på 15-kilometeren, og varsler at han vil sette seg på et fly hjem ved første mulighet. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

I går kveld sa Iversen til Dagbladet at han gjerne ville gå.

- Jeg mener at jeg hadde fortjent en plass på laget uten tvil, så kunne jeg selv vurdert om jeg var i bra nok form til å kjempe om gull, sa Iversen.

Misfornøyd Iversen-erstatter

Martin Johnsrud Sundby tok sølv, Niklas Dyrhaug slo til med sesongbeste og bronse, mens Didrik Tønseth også leverte varene med 5. plass. Johannes Høsflot Klæbo ledet på åpningspunktet, men falt til slutt ned på 15. plass.

Klæbo var bare fem sekunder bak Niskanen da det ble gått 15 kilometer klassisk i Lahti i skandinavisk cup i januar. I dag gikk det ikke like bra. Etter rennet var Iversens erstatter på distansen noe skuffet.

- Hadde jeg vært fem sekunder bak i dag, hadde det vært bra. Dessverre var jeg ikke det. Det var brutalt. Jeg følte ikke at jeg åpnet så hardt, men det var tungt og et brutalt føre. Jeg mangler noen treningstimer før jeg kan hevde meg helt er oppe i distanserenn, sier supertalentet til Dagbladet.

Gikk seg inn på stafettlaget

Nå blir det trolig Dyrhaug, Tønseth, Sundby og Finn-Hågen Krogh på det norske stafettlaget.

- Jeg regner med VM er over for meg, ja. Det gjelder å komme seg hjem så fort jeg kan, sier Klæbo.

Didrik Tønseth spikret plassen på stafettlaget med sin 5. plass. Trolig går han andre etappen på herrestafetten mot klassiskstjerner som Iivo Niskanen, Aleksander Bessmertnykh og Iivo Niskanen.

Niklas Dyrhaug ble vraket til VM-tremila og raste etter uttaket. I dag fikk han sjansen på 15-kilometeren og grep den med begge hender. VM-bronsen betyr mye for Dyrhaug, blant annet at han etter all sannsynlighet gikk seg inn på den første norske stafettetappen.

- Jeg håper det. Nå er jeg ferdig med skadene og i den formen jeg vil være i. Dette smakte veldig godt, sier Dyrhaug.

Han slo Tønseth i bronseduellen.

- Jeg er ikke overrasket. Niklas har endelig fått orden på kroppen. Han har hatt en del småskader som kroppen han har båret preg av. Nå har han trent bra siden før NM og viser hva han er god for, sier Tønseth til Dagbladet.