Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hevder 13-åringer dopes

En ny tysk dokumentar kommer med sjokkerende anklager mot vektløftingmiljøet.

INNRØMMER SKYLD: Thailandske Siripuch Gulnoi innrømmer at hun dopet seg i forkant av OL i 2012. AP Photo/Mike Groll)
INNRØMMER SKYLD: Thailandske Siripuch Gulnoi innrømmer at hun dopet seg i forkant av OL i 2012. AP Photo/Mike Groll) Vis mer

En tysk dokumentar belyser doping i vektløftingmiljøet i Thailand. Der står blant annet thailandske Siripuch Gulnoi (26) fram som en av dem som har dopet seg før et OL.

I hennes tilfelle var det OL i London i 2012, der hun tok bronse for sitt Thailand.

Fikk bart

Det er i dokumentaren «Secret Doping - Lord of the Lifters» at Gulnoi stiller til intervju og innrømmer bruddet på dopingreglene.

- Stoffene ga meg kjeveparti og bart som en mann, sier hun i dokumentaren ifølge danske Ekstra Bladet.

- De ansvarlige kunne ikke være mer likegyldige overfor helsen vår, forklarer Gulnoi videre.

Hun hevder også at noen utøvere skal ha dopet seg så tidlig som 13-åring.

Det var dette programmet som også sto bak den russiske dopingskandalen i 2014, der utøvere måtte stille til OL som nøytralt land. De hevder også at vektløftere i hemmelighet betaler for rene dopingprøver.

De beviser det ved at de har opptak av en lege for det moldoviske laget. Der sier legen at dobbeltgjengere ga urin i stedet for idrettsutøverne selv.

Ikke et nytt problem

I tillegg hevder dokumentaren at det er 450 medaljevinnere under VM og OL fra 2008 til 2018 som ikke ble testet for doping etter at de havnet på pallen.

The Guardian skriver at doping i vektløfting har vært et problem tidligere, og at IOC (International Olympic Comittee) har truet med å fjerne grenen fra OL.

IOC sier dette om anklagene:

- Anklagene er veldig alvorlige og bekymringsfulle. IOC kommer til å kontakte Wada for å holde alle som er involvert i de påståtte bruddene på verdens antidopingregler borte fra de olympiske leker.