Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Østerrikes trener Heinz Kuttin:

Hevder å avsløre Norges plutselige framganger i hopp

- Vi har kontroll på alle, bortsett fra Norge.

LAGGULL: Norge var suveren i lagkonkurransen søndag. Fra venstre: Daniel-André Tande, Andreas Stjernen, Johann André Forfang og Robert Johansson. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån
LAGGULL: Norge var suveren i lagkonkurransen søndag. Fra venstre: Daniel-André Tande, Andreas Stjernen, Johann André Forfang og Robert Johansson. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge har herjet med konkurrentene i hoppbakken de to siste helgene og vunnet nesten rubbel og bit. Kort tid før OL begynner panikken å spre seg: «Hva skjer med de norske hopperne?»

Østerrikes trener, Heinz Kuttin, hevder han har svaret: Norge har angivelig utviklet hoppdresser som er bedre enn hoppdressene til konkurrentene. I alle fall østerrikerne, som endte på en katastrofal femteplass i lagkonkurransen i skiflygings-VM.

- Vi er på høyden når det gjelder trening og teknikk. Det samme gjelder utstyret, bortsett fra når vi sammenlikner oss med vinnerne (Norge). De har et eget stoff i dressen som flyr bra. De ser store ut og passer for nordmennene. Før var de annerledes. Det er noe inni der som flyr bra, sier Kuttin, ifølge den østerrikske avisa Kleine Zeitung.

Forkjemper for gult

For folk som følger hoppsporten tett er det lett å se at det har skjedd noe.

SORT DRESS: Daniel-André Tande har framstått som en gigant i hoppbakken de to siste helgene. Han hopper med sort dress. Foto: NTB Scanpix
SORT DRESS: Daniel-André Tande har framstått som en gigant i hoppbakken de to siste helgene. Han hopper med sort dress. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Norges beste hopper, Daniel-André Tande, var lenge en forkjemper for gul hoppdress. Nå er det svart dress med hvite striper som teller. Alle hopperne må imidlertid forholde seg til klare regler. Dressen kan ikke stå for mye ut fra kroppen, for å øke bæreflaten.

Trener Kuttin påpeker at han la merke til noe med de norske dressene allerede i skiflygingsbakken i Kulm for en drøy uke siden. Da vant Tande kvalifiseringen og Andreas Stjernen gikk til topps i rennet.

I helga forflyttet hopperne seg til Oberstdorf og skiflygings-VM. Allerede fredag satte Tande ny bakkerekord med 238,5 meter.

GUL DRESS: Tande var lenge en forkjemper for gul dress. Han mente den fløy lenger, men det gjør han ikke nå. Foto: NTB scanpix
GUL DRESS: Tande var lenge en forkjemper for gul dress. Han mente den fløy lenger, men det gjør han ikke nå. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lørdag tok han VM-gull i det individuelle rennet. Og søndag vant Norge lagkonkurransen.

Suksess

Parallelt hoppet Maren Lundby inn til to seire i verdenscupen i Zao i Japan. Totalt har hun fem strake seire på rad. Også hun hopper med svart dress og hvite striper.

Legger vi sammen resultatene, har Norge vært gjennom de to beste hopphelgene i historiene. Spør du hoppere og trenere hvordan dressen er bygd opp, vil du aldri få hundre prosent riktig svar.

Sånt bevares som en statshemmelighet. Men det er ingen tvil om at den jobben Magnus Brevig gjør, virkelig begynner å bære frukter.

Tidligere var han assistenttrener. Nå har han gått inn i rollen som forskningssjef som skal sikre Norge det beste utstyret. Det skjedde på bakgrunn av fjorårets flause, der nordmennene fant ut at de plutselig hadde sovet i timen på utstyrsfronten.

Nå har Norge testet 19 typer stoff i jakten på den perfekte dressen.

Panikk

- Det som overrasker meg mest, er hvor liten endring i luftmotstand og bæreevne som skal til før du flyr 10–12 meter lenger. Oppsiktsvekkende, sa trener Alexander Stöckl til NTB nylig.

I hoppbakken foregår det en konstant spionering på hverandre. NRK-ekspert Johan Remen Evensen påpekte det så seint som i Hoppuka: Etter treningshoppene var det oppsiktsvekkende hvor raskt enkelte hoppere fikk på seg jakker, for ikke å bli avslørt for å prøve noe nytt

- Det har vært en eventyr fra start til slutt, sier Daniel-André Tande om helga. Han røper at det ikke bare dreier seg om at formen er bedre:

DAGBLADETS PAPIRAVIS MANDAG: Sportssjef Clas Brede Bråthen mener vi har lagt bak oss en helg uten sidestykke i norsk hopphistorie.
DAGBLADETS PAPIRAVIS MANDAG: Sportssjef Clas Brede Bråthen mener vi har lagt bak oss en helg uten sidestykke i norsk hopphistorie. Vis mer

- Jeg har truffet på en pakke av teknikk, stil og utstyr, erkjenner han.

- Jeg har dessverre gått tom for ord, skrev sportssjef Clas Brede Bråthen i en tekstmelding rett etter laggullet.

Til helga er det verdenscuprenn i Zakopane i Polen, deretter Willingen i Tyskland. Så er det OL. Spørsmålet er hvor lenge den norske suksessen fortsetter. Østerrike er i alle fall på gyngende grunn.

- Vi er skuffet, sier trener Kuttin om helga.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!