Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hevder Armstrong var dopet i Tour-comebacket i 2009

Dopingspesialist er ikke i tvil.

NYE BEVISER MOT LANCE: Lance Armstrong blir beskyldt for systematisk dopingbruk mens han var aktiv. Nå mener en australsk dopingekspert at det er nye beviser som avslører dopingbruk i 2009. Foto:  Arnt Folvik / Dagbladet
NYE BEVISER MOT LANCE: Lance Armstrong blir beskyldt for systematisk dopingbruk mens han var aktiv. Nå mener en australsk dopingekspert at det er nye beviser som avslører dopingbruk i 2009. Foto: Arnt Folvik / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Lance Armstrong (41) mister trolig alle sju Tour de France-titlene etter at han i sommer ga opp kampen mot det amerikanske antidopingbyrået som rullet opp en dopingsak mot amerikaneren.

Nå hevder en australsk forsker at det er nye sterke beviser mot Armstrong, skriver San Francisco Chronicle

Forskeren Michael Ashenden har vært med på å utvikle tester for å avsløre EPO-bruk, og mener det finnes klare beviser på at Armstrong var dopet i comebacket i Tour de France.

- Dopet i 2009
Armstrong vant rittet alle årene fra 1999 til 2005 - før han kom tilbake for sykkellaget Astana i 2009.

Forskeren hevder det er funnet flere ting som tyder på dopingbruk i sammenlignbare blodprøver fra 2009. Armstrong havnet på tredjeplass i Tour de France det året. Kun slått av Andy Schleck og Astana-lagkompis Alberto Contador.

- Målingene (fra 2009) viser at Armstrongs kropp i løpet av rittet produserte færre blodceller enn man kunne forvente, sier Ashenden.

TREDJEPLASS Alberto Contador vant Touren i 2009 foran Andy Schleck og Lance Armstrong. Nå hevder en forsker at Armstrong var dopet i 2009. Foto: AFP PHOTO POOL BERNARD PAPON
TREDJEPLASS Alberto Contador vant Touren i 2009 foran Andy Schleck og Lance Armstrong. Nå hevder en forsker at Armstrong var dopet i 2009. Foto: AFP PHOTO POOL BERNARD PAPON Vis mer

Han mener bevisene tyder på at Astana-rytteren benyttet seg av blodoverføringer i løpet av etapperittet.

- Uvanlig lav produksjon av røde blodceller er et klassisk karaktertrekk med tanke på bloddoping, sier forskeren.

Aldri tatt
Armstrong og hans medhjelpere mener forskerens anklager ikke bidrar til noe i saken.

- Regelverket er krystallklart for alle andre enn USADA (antidopingbyrået): Enten består du en dopingtest, eller så feiler du. Det eksisterer ikke noen mellomting, sier Armstrong-advokat Mark Fabiani.

- Lance Armstrong har bestått alle dopingprøver han har avgitt, og det gjelder også alle testene som ble tatt av ham under 2009-versjonen av Tour de France.

Lagkompiser vitner I sommer ble det kjent at flere tidligere lagkamerater av Armstrong var klare til å vitne mot den gamle sykkelkongen i en eventuell rettssak.

Midt under Tour de France hevdet belgiske De Telegraaf at George Hincapie (BMC), Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quick Step), Christian Vandevelde (Garmin) og David Zabriskie (Garmin) var klare til vitne, og at de samtidig innrømmet dopingbruk.

Fra før har blant annet Floyd Landis og Tyler Hamilton innrømmet dopingbruk og hevdet at Armstrong også var dopet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media