GA HJELP: Den velkjente italienske diktatoren Benito Mussolini skal ha bidratt til at Italia vant VM i 1934. Foto: AP, File
GA HJELP: Den velkjente italienske diktatoren Benito Mussolini skal ha bidratt til at Italia vant VM i 1934. Foto: AP, FileVis mer

Hevder at to VM-vinnere i fotball har fått politisk hjelp

- De jeg snakker med sier det ikke er noen tvil om saken.

To ganger skal vinneren av fotball-VM ha fått politisk hjelp, hevder flere historikere.

Torsdag la de fram sine rapporter under en FIFA-konferanse. Det er snakk om VM i 1934 som Italia ifølge teorien vant med hjelp fra diktatoren Benito Mussolini og VM i 1978 som Argentina vant, ifølge forskerne med hjelp fra militærjuntaen.

Begge nasjonene vant fotball-VM på hjemmebane.

- Det er den samme gamle historien. Sport og politikk er som brødre, og iblant er sporten lillebror, sier den italienske journalisten Marco Impiglia til AP.

Aftonbladet skriver at Mussolini påvirket dommerne til å gi vertsnasjonen fordeler. VM-gullet sørget også for å øke diktatorens popularitet.

Samtidig sier den israelske professoren i latinamerikansk historie, Raanan Rein at han er «100 prosent overbevist» om at den argentinske militærjuntaen påvirket resultatet i Argentinas 6-0-seier mot Peru, som sikret vertsnasjonen avansement.

FIKK HJELP: Det skal være liten tvil om at da Argentina vant fotball-VM i 1978, fikk de hjelp fra militærjuntaen. Foto: AP/Carlo Fumagalli, File
FIKK HJELP: Det skal være liten tvil om at da Argentina vant fotball-VM i 1978, fikk de hjelp fra militærjuntaen. Foto: AP/Carlo Fumagalli, File Vis mer

Argentina måtte slå Peru med minst fire mål. Ifølge Rein var minst en utenlandsk regjering involvert slik at minst firemålsseier kunne ordnes.

- Mange jeg snakker med i Argentina sier det faktisk ikke er noen tvil om saken, sier Rein.

Mange aktivister skal bevisst ha holdt kjeft om jukset av respekt for spillerne.

- Det hadde ikke bare skadet det militære regimet, men også landslaget. Og de hadde et fantastisk landslag. På mange sett fortjente de å vinne VM, sier Rein.

(NTB)