Usikkerhet rundt Ole Einar Bjørndalen

Hevder Bjørndalen kan komme til OL likevel

NRK melder at Den internasjonale olympiske komité vurderer å gi skiskytterlegenden friplass.

LYSNING? Ole Einar Bjørndalen var skuffet da han ble vraket til OL. Men kommer han til mesterskapet likevel? Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LYSNING? Ole Einar Bjørndalen var skuffet da han ble vraket til OL. Men kommer han til mesterskapet likevel? Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen (43) var skuffet da han ikke ble tatt ut i OL-troppen i går. Men i kveld melder NRK at det kan dukke opp en løsning likevel.

Kanalen erfarer at Den internasjonale olympiske komité (IOC) vurderer om den skal gi skiskytterlegenden friplass.

- Det hadde vært en fin gest. Han er regjerende mester på sprinten, så han kunne for eksempel fått en plass der, sier landslagstrener Siegfried Maze.

Åtte medaljer

Bjørndalen har deltatt i seks OL og vunnet åtte gullmedaljer. Tidligere i dag siterte Dagbladet spaltisten Natalya Maryanchik, som skriver for den russiske avisa Sport-Express. Hun tar til orde for en liknende løsning:

- Ole Einar Bjørndalen er en legende. Han har deltatt i seks OL og vunnet åtte gullmedaljer. I en alder av 43 år forsøkte han å komme til OL, men overvurderte kapasiteten sin. Ledelsen for det norske skiskytterlandslaget har absolutt opptrådt korrekt ved å la prestasjoner gå foran tidligere meritter. Men hva hindrer deg, Bach, fra å komme med en spesialinvitasjon, sånn at Bjørndalen kan delta utenfor den nasjonale kvoten?

Har preget sporten

Med Bach sikter hun til den tyske IOC-presidenten, Thomas Bach.

Hun fortsetter:

- Hvorfor kan ikke en utøver som har glorifisert den olympiske bevegelsen i to og et halvt årtier få en sånn gave på slutten av karrieren? Du vil kanskje si at det er imot reglene. Men reglene lager dere selv, skriver Maryanchik - og viser til russere som tvinges til å delta under nøytralt flagg på grunn av oppvasken rundt statlig doping.

Dagbladet har forsøkt å få tak konstituert sportssjef i skiskytterforbundet, Per-Arne Botnan. I en tekstmelding skriver han: «Vet ikke annet enn ryktet på NRK.»

Bjørndalen har gjort det klart og tydelig at han er uenig i uttaket, selv om han ikke har gode, sportslige resultater å vise til denne sesongen.

- Hva kan jeg si? Det var selvsagt ikke en hyggelig beskjed å få, sa han til Dagbladet i går.

Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen, Johannes Thingnes Bø, Lars Helge Birkeland, Henrik L’Abbee-Lund og Erlend Bjøntegaard er de seks OL-uttatte skiskyttergutta.

Saken oppdateres!