SPENT FØR FINNKAMPEN: Monica Svensson prøver seg i kappgang igjen, sammen med kvinnen hun hevder truet henne før hun la opp. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB Scanpix
SPENT FØR FINNKAMPEN: Monica Svensson prøver seg i kappgang igjen, sammen med kvinnen hun hevder truet henne før hun la opp. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB ScanpixVis mer

Storkrangel i svensk friidrett

Hevder den svenske landslagstreneren truet med å forgifte henne og ga opp friidretten. Nå gjør hun comeback med den samme treneren på startstreken

Finnkampen med ekstra spiss i år.

(Dagbladet): Monica Svensson var en av Sveriges beste kappgangutøvere da hun ble vraket til OL i Beijing og friidretts-VM i Berlin i 2009.

Blant annet hadde hun den uoffisielle verdensrekorden på 50 kilometer kappgang, som på det tidspunktet ikke var mesterskapsøvelse for kvinnene.

Under sommerens friidretts-VM i London kom endelig distansen på kvinneprogrammet også, og nå vurderer 37 år gamle Svensson å satse for fullt på kappgang framover, skriver den svenske avisa Expressen.

Allerede i dag prøver hun seg når hun starter hun 50-kilometeren i den tradisjonsrike Finnkampen, landskampen i friidrett mellom Sverige og Finland som har vært arrangert siden 1925.

Voldsom krangel

Det skjer ikke uten dramatikk.

På startstreken står også den svenske landslagstreneren i kappgang, 60 år gamle Siv Karlström. Det var Karlström som vraket Svensson til de nevnte mesterskapene.

Krangelen i etterkant av vrakingen var av det voldsomme slaget. Svensson kalte Karlström for en diktator i et radiointervju, mens Karlström ba henne om en skriftlig unnskyldning.

I stedet kom det en påstand fra Svensson om at Karlström truet henne for å få unnskyldningen.

- Hun sa hun kunne lage problemer for meg, helle dritt i drikken min om jeg ikke ba om unnskyldning, sa Svensson, og bekreftet at hun oppfattet det hele som trusler.

Så la hun opp.

Vet ikke hva som er rett

Dagens generalsekretær i den svenske friidrettsforbundet, Stefan Olsson, var ansvarlig for den svenske troppen under VM i 2009. Han ante ingenting om konfliktene innad i kappgangmiljøet.

- Vi har en litt spesiell organisering i Sverige, der vi har et friidrettsforbund og et kappgangforbund som er på siden, men som konkurrerer under friidrettsforbundet under mesterskap, sier Olsson til Dagbladet.

- Det som skjedde i VM det året, var at Monica Svensson tok opp dette på en pressekonferanse under mesterskapet, uten at noen visste noe om det. Hva som er rett og galt, og hva som skjedde, det vet jeg ikke, fortsetter generalsekretæren overfor Dagbladet.

På startstreken sammen

Men i dag står altså Svensson og Karlström skulder ved skulder på startstreken i Stockholm igjen.

- Vi er ikke bestevenner, men vi kan omgå hverandre. Eller, ja, vi kan klare en konkurranse sammen i hvert fall, sier Svensson til Expressen i dag.

For Karlström kjennes det urettferdig at hun sitter igjen som den store, stygge ulven i Svenssons bok.

- Man skal ikke prate om gamle saker, egentlig, men hun fikk ikke dra til VM et år, og den beslutningen var det konkurransekomiteen i forbundet som tok sammen med friidrettsforbundet, sier Karlström i dag.

- I dette tilfellet skjøt hun på budbringeren. Jeg som landslagstrener var nødt til å gi henne beskjeden, og da var det jeg som fikk all skylda også, fortsetter hun.

Overrasket

Norske Kjersti Tysse Plätzer konkurrerte mot Svensson mens de begge var aktive, og kjenner også den svenske landslagstreneren Karlström.

Plätzer, som ble diskvalifisert tre kilometer før mål under kappgangen i Berlin-VM, har aldri hørt om den opprivende konflikten mellom de to svenskene.

- Nei, jeg har aldri hørt at det har skjedd, og jeg er kjempeoverrasket over å høre dette nå. De er rolige typer begge to, sier Tysse Plätzer til Dagbladet.

Svensson sier hun har slitt med å forholde seg til Karlström i årene etter hendelsen, men kjenner seg klar for å stå på startstreken sammen med henne nå.

- Vi har truffet hverandre en del gang nå, og det føles greit. Eller, det føles håndterbart i hvert fall, sier Svensson til Expressen.