Hevder fem tidligere lagkamerater innrømmer dopingbruk med Armstrong

Fire sykler årets Tour de France.

SIKTET FOR DOPINGBRUK: Lance Armstrong er siktet for dopingbruk, og nå vil fem tidligere lagkamerater vitne mot ham, melder en nederlandsk avis. Foto: AFP PHOTO / NATHALIE MAGNIEZ
SIKTET FOR DOPINGBRUK: Lance Armstrong er siktet for dopingbruk, og nå vil fem tidligere lagkamerater vitne mot ham, melder en nederlandsk avis. Foto: AFP PHOTO / NATHALIE MAGNIEZVis mer

(Dagbladet): Det amerikanske antidopingbyrået har siktet den tidligere sykkelkongen Lance Armstrong for dopingbruk.

Nå melder den nederlandske avisa De Telegraaf at fem tidligere lagkamerater av Armstrong skal vitne mot ham i saken. Mest oppsiktsvekkende er det at disse fem også skal ha innrømmet dopingbruk.

KAN MISTE ALT: Lance Armstrong kan miste alle sju Tour-titlene. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / JOEL SAGET / FRANCK FIFE / PATRICK KOVARICK / MARTIN BUREAU / NTB scanpix
KAN MISTE ALT: Lance Armstrong kan miste alle sju Tour-titlene. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / JOEL SAGET / FRANCK FIFE / PATRICK KOVARICK / MARTIN BUREAU / NTB scanpix Vis mer

Fire av disse sykler årets Tour de France: George Hincapie (BMC), Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quick Step), Christian Vandevelde (Garmin) og David Zabriskie (Garmin).

- Disse vitnene er mer troverdige enn enkelte andre, og da kanskje spesielt Tyler Hamilton og Floyd Landis. Jeg er ikke overrasket, men jeg kjenner heller ikke til avtalen som syklistene og antidopingbyrået har gjort, sier TV 2-ekspert Ole Kristian Stoltenberg til Dagbladet.

VITNE: George Hincapie vil vitne mot Armstrong. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
VITNE: George Hincapie vil vitne mot Armstrong. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer

- Dette kan få alvorlige konsekvenser for rytterne. Mange av dem er gamle, og vil sannsynligvis legge opp innen kort tid, men hva som skjer i årets Tour de France blir spennende å se, sier Stoltenberg.

- Kan de bli kastet ut?

VITNE: Levi Leipheimer vitner mot Armstrong. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET
VITNE: Levi Leipheimer vitner mot Armstrong. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET Vis mer

- Det kan skje, men som sagt kjenner jeg ikke til om partene har gjort noen avtale. Hvis Christian Prudhomme (Tour-direktør) ikke kjente til informasjonen, kan han bli rasende. Han har kjempet hardt mot doping, og er neppe fornøyd hvis han ikke var informert om denne saken, sier Stoltenberg.

TV 2s Mads Kaggestad synes saken er trist.

VITNE:David Zabriskie vitner mot Armstrong. Foto: REUTERS/Patrick T. Fallon
VITNE:David Zabriskie vitner mot Armstrong. Foto: REUTERS/Patrick T. Fallon Vis mer

- Dette er ikke veldig nytt for meg. De har holdt navnene hemmelig en stund. Det kom en nyhet om at de ikke ville delta i OL nylig, og da skjønte folk at det var noe på gang. Hincapie og Armstrong var tidligere venner, men nå er de ikke på talefot, sier sykkelekspert Mads Kaggestad til TV 2.

- Det er trist, men det er viktig at vi får fram sannheten, sier Kaggestad.

Garmin-sjef vitner
De Telegraaf spekulerer i at syklistene ikke vil bli straffet før etter sesongen.

TOUR-KONGE: Armstrong står i fare for å miste alle Tour-titlene sine. Foto: AP Photo/Mark Lennihan
TOUR-KONGE: Armstrong står i fare for å miste alle Tour-titlene sine. Foto: AP Photo/Mark Lennihan Vis mer

Også Garmin-sjef Jonathan Vaughters skal vitne mot Armstrong.

George Hincapie har tidligere uttalt seg om Armstrongs angivelige dopingbruk, da han vitnet foran en amerikansk storjury på at både han og Armstrong har dopet seg med EPO. De to skal også ha diskutert å ta testosteron.

Kan miste alle titler
Anklageren i det amerikanske antidopingbyrået hevder de sitter på blodprøver fra 2009 og 2010 som viser at blodet er manipulert enten ved bruk av EPO eller blodoverføring.

Armstrong har vunnet Tour de France sju ganger og la opp i 2011. Det siste året har han vært en aktiv triathlon-utøver.

Amerikaneren er med umiddelbar virkning utestengt fra all konkurranse i triathlon, skriver Washington Post.

Avisa skriver også at den gamle sykkelkongen kan miste alle Tour-titlene sine.

- Jeg har aldri dopet meg. I motsetning til mange av anklagerne mine, så har jeg konkurrert i utholdenhetsidretter i 25 år uten noe sprik i prestasjonene mine. Jeg har blitt testet 500 ganger, sier Armstrong.