UNDER ETTERFORSKNING: Tidligere generalsekretær i FIFA, Jerome Valcke. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann
UNDER ETTERFORSKNING: Tidligere generalsekretær i FIFA, Jerome Valcke. Foto: REUTERS/Arnd WiegmannVis mer

FIFA brukte nesten 100 millioner på privatfly

Hevder FIFA brukte 95 millioner på privatfly på tre år

Ifølge et nylig publisert rettsdokument brukte Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) nesten 100 millioner kroner på privatfly i løpet av under tre år.

De kostbare flyreisene inkluderer blant annet luksuriøse sightseeingturer for en høytsittende embetsmann, ifølge nyhetsbyrået AP.

Dokumentet har dukket opp i forbindelse med etterforskningen av den tidligere generalsekretæren i FIFA, Jerome Valcke, som i 2016 ble utestengt fra fotballen i ti år etter ulike brudd på FIFAs reglement. Han er blant annet siktet for å ha medvirket til korrupsjon rundt salget av billetter til Brasil-VM i 2014, og han er blitt beskyldt for å dra på en rekke sightseeingturer på FIFAs regning.

I dokumentet omtales blant annet fire tilfeller der Valcke unødvendig har fløyet privatfly eller har hatt mer enn én gjest med seg uten å betale FIFA tilbake. Han skal også ha bestilt billetter på businessklasse for sin sønn, Sebastien Valcke.

Idrettens voldgiftsrett (CAS) har tidligere avvist anken fra Jerome Valcke, og retten har opprettholdt boten på 850.000 kroner, samt hans ti år lange utestengelse.

Valcke var generalsekretær i FIFA i nesten åtte år. Han startet sin karriere som journalist i TV-stasjonen Canal+, men ble i 2003 ansatt som FIFAs TV- og markedsdirektør.