UTELATT: Ruslan Kambolov (til høyre) er ikke med i Russlands VM-tropp på grunn av en ankelskade. Ifølge Mail on Sunday avla han en positiv prøve tilbake i 2015 som ble byttet ut med en ren prøve. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/NTB scanpix
UTELATT: Ruslan Kambolov (til høyre) er ikke med i Russlands VM-tropp på grunn av en ankelskade. Ifølge Mail on Sunday avla han en positiv prøve tilbake i 2015 som ble byttet ut med en ren prøve. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/NTB scanpixVis mer

Hevder FIFA har skjult positiv russisk dopingtest i 18 måneder

Ifølge britiske Mail on Sunday har FIFA bevisst holdt skjult bevis for juks med en positiv dopingprøve avlagt av en russisk spiller.

FIFA visste om at russisk fotball skjulte doping, men valgte å ikke gjøre noe til tross for sterke bevis, ifølge en etterforskning utført av Mail on Sunday.

Avisas etterforskning hevder at det verdensomspennende fotballforbundet har sittet på bevis på at prøver fra russiske spillere har vært manipulert i opp til halvannet år.

Artikkelen hevder i tillegg at FIFA ble framlagt dokumentarisk bevis på at hele 34 fotballspillere var på lista over de 154 russiske utøverne som ble nevnt i McLaren-rapporten. Om dette stemmer, ville det vært en sterk nok sak til å kunne innføre sterke sanksjoner mot russisk fotball.

Detaljer fra Mail on Sundays rapport samsvarer med tidligere påstander fra Grigorij Rodtsjenkov. Den tidligere sjefen for Russlands antidopinglaboratorium har hevdet at FIFA var klar over påstandene.

- Åpenbart hvorfor FIFA ikke gjør noe

FIFAs manglende tiltak har blitt kraftig kritisert, men organisasjonen insisterer på at de har gjennomført en grundig etterforskning omkring påstandene.

Dick Pound, IOCs lengstvarende medlem og tidligere UCI-president, fortalte til Mail on Sunday at det var åpenbart hvorfor FIFA ikke hadde foretatt noen sanksjoner eller straff mot russiske fotballspillere eller det russiske fotballforbundet.

- De har flerfoldige milliarder dollar stående på å ha et problemfritt verdensmesterskap, sa Pound til avisa.

Kambolovs prøve byttet

Sentralt i påstandene lagt fram av Mail on Sunday, er saken om Ruslan Kambolov, som i utgangspunktet ble tatt ut i den russiske VM-troppen, før han ble droppet, angivelig grunnet en ankelskade.

Ifølge ARD har en prøve fra 2015 tatt fra Moskva-laboratoriet blitt sporet til Kambolov. Prøven ble aldri rapportert til Verdens antidopingbyråa, WADA. Prøven skal ha vært positiv for dexametason, et glukokortikoid som demper betennelser og er forbudt å bruke i konkurransesammenheng.

Ifølge MoS peker bevisene på at hans urene urin ble byttet ut for ren urin tilhørende en annen russisk utøver.

Dagbøker ført av dopingvarsleren Rodtsjenkov er blitt ervervet av ARD. Der skriver Rodtsjenkov at prøven skal ha blitt maskert med hjelp fra FSB-agenten Jevgenij Blokhin, den samme mannen som angivelig hadde oppdraget med å gjemme prøver tatt under OL og Paralympics i Sotsji i 2014.

Mail on Sunday skriver at Kambolovs dopingprøve skal ha vært positiv for doping, men to uker seinere var prøven byttet ut med en ren prøve.

Ikke tilstrekkelig bevis

Ifølge rapporten var ikke FIFA klar over hendelsen da dette skjedde sommeren 2015, men i sammenheng med framleggelsen av McLaren-rapporten i desember 2016 omkring den statsstøttede dopingen i landet, ble bevisene gitt til organisasjonen.

Forrige måned annonserte FIFA at de ikke har dopingbevis mot noen av fotballspillerne som er med i Russlands VM-tropp, etter at en rapport hevdet at samtlige 23 i troppen var implisert i landets statsstyre dopingarbeid, skriver Inside the Games.

FIFA understreket samtidig at det ikke fantes tilstrekkelig bevis for å dømme noen av spillerne for brudd på antidopingregelverket til WADA.

FIFA har ikke svart på Mail on Sundays spørsmål om saken. De ønsker ikke å kommentere detaljer ved undersøkelsene de har gjort eller dele hva deres etterforskning har funnet fram til, skriver Mail on Sunday i saken.