Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hevder Frankrike innførte kvote på «30 prosent svarte og arabere»

Blanc raser mot avispåstander om organisert rasisme.

OPPRØRT: Frankrikes landslagssjef i samtale med Loic Remy og Franck Ribery under privatkampen mot Kroatia i mars. Nå må Blanc forsvare seg mot beskyldninger i fransk presse om organisert rasisme i landslagssatsingen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Gonzalo Fuentes
OPPRØRT: Frankrikes landslagssjef i samtale med Loic Remy og Franck Ribery under privatkampen mot Kroatia i mars. Nå må Blanc forsvare seg mot beskyldninger i fransk presse om organisert rasisme i landslagssatsingen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Gonzalo Fuentes Vis mer

(Dagbladet): Sportsminister Chantal Jouanno har ifølge AP bedt det franske fotballforbundet (FFF) om å se nærmere på grove beskyldninger framsatt i en av landets ledende nettaviser.

Mediapart skriver at landslagssjef Laurent Blanc og medlemmer av ledelsen i FFF i hemmelighet sendte ut direktiver om å begrenset antallet svarte og arabere i den nasjonale talentutviklingen til 30 prosent fra 13-årsalderen og oppover.

Beslutningen skal ha blitt tatt i starten av 2011, og det skal være sjokkerte kilder innad i FFF som har lekket opplysningen til nettavisen.

Frankrikes landslagssjef reagerer kraftig på påstandene.

- Laurent Blanc avviser disse beskyldningene som går direkte mot hans filosofi, sier pressesjef Philippe Tournon til AFP.

- Blanc er rasende over å bli anklaget på denne måten, ettersom han er motstander av enhver form for diskriminering. Han ville aldri gått med på slike tiltak, sier Tournon.

Stor opprydning
Blanc tok over landslaget i juli, etter et verdensmesterskap som endte i skandale for tittelholderne fra 1998.

Frankrike forlot Sør-Afrika i skam, etter at hjemsendelsen av Nicolas Anelka førte til spillerstreik og full splid i troppen til daværende trener Raymond Domenech.

Flere spillere ble ilagt langvarige karantener av det franske fotballforbundet i kjølvannet av fadesen som ble gjort til et symbol på «alt som er galt med Frankrike».

Utfordring med landslagsvalg
Til tross for at beskyldningene om rasisme avvises på det sterkeste, innrømmer landslagets pressesjef at det er en utfordring for forbundet at unge spillere har dobbelt statsborgerskap.

- Det er ett av problemene Laurent Blanc har satt fokus på, ettersom spillere kan dra nytte av tre år på et fransk nasjonalt treningssenter, for så å dra og spille for andre land, sier Philippe Tournon.

- Men å redusere det til overskriften «Det er for mange svarte og arabere» er helt utrolig. Og det kommer ikke til å gjøre Laurent Blanc fornøyd, sier han.

Lederen i det franske fotballforbundet er også forbauset over beskyldningene som er fremsatt i fransk presse.

- Jeg har aldri hørt om slike forslag, og det ville overraske meg stort om jeg gjorde det. Det ville ikke vært riktig, og jeg ville uansett ikke latt det skje, sier Fernand Duchaussoy.

- Det er virkeligheten at vi har mange unge spillere med dobbelt statsborgerskap, og noen av dem velger andre land enn Frankrike når det gjelder landslag. Det er deres valg, og det må vi akseptere. Men denne typer problemer har ikke blitt diskutert på forbundets møter, sier Duchaussoy.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media