<strong>UNDER LUPEN:</strong> Friidrettspresient Sebastian Coe blir anklaget for å få hjelp av ettersøkt kjeltring i presidentkampen som han vant i fjor. Foto: Laurent Gillieron/Keystone via AP, File
UNDER LUPEN: Friidrettspresient Sebastian Coe blir anklaget for å få hjelp av ettersøkt kjeltring i presidentkampen som han vant i fjor. Foto: Laurent Gillieron/Keystone via AP, File Vis mer

Hevder friidrettspresidenten vant valg med støtte fra ettersøkt skurk

Sterke anklager mot Sebastian Coe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I BBC Panorama - som sender en episode på britisk tv i kveld - kommer det sterke anklager mot Sebastian Coe, president i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Ifølge dokumentarserien kommer det fram at Coe skal ha vunnet presidentkampen med hjelp fra en av friidrettens største skurker: Papa Massata Diack, sønn av tidligere IAAF-president Lamine Diack, som nå er ettersøkt av Interpol.

Sms-bevis

BBC Panorama skal sitte på flere sms-er mellom blant annet Diack og Coe i perioden før briten ble friidrettspresident i september 2015.

<strong>ETTERSØKT:</strong> Papa Massata Diack. Foto: AFP PHOTO / AFP
ETTERSØKT: Papa Massata Diack. Foto: AFP PHOTO / AFP Vis mer

Coe har hele tida tatt avstand fra korrupsjonskandalene som Diack har vært en del av - men nå tyder BBC Panoramas informasjon på at nettopp Diack hjalp Coe til å bli ny president, blant annet ved å skaffe stemmer.

I dokumentaren kommer det også fram at Coe kan ha «misledet» et britisk parlamentsmedlem. I dokumentaren skal det være beviser på at Coe visste om en dopingsak fire måneder før den først ble avslørt via en tysk tv-kanal.

Kanalen avslørte omfattende russisk doping i desember 2014, og før dette skal Coe ha sagt til et parlamentsmedlem at han ikke hadde noen kjennskap til utbredt dopingbruk i Russland.

- Så ikke vedlegg

Problemet for Coe er bare at en e-post skal ha avslørt at friidrettspresidenten fikk beskjed om en positiv dopingprøve hos Lilija Sjobukhova i august 2014. Det var fire måneder før den tyske dopingdokumentaren kom med samme informasjon, ifølge Daily Mail.

Friidrettspresident Coe tar avstand fra anklagene - og hevder han ikke så vedleggene i e-posten som britisk presse refererer til i Sjobukhova-dopingsaken.

Rundt sms-ene fra Diack, forteller en talsperson for Coe at dette var vanlige støtteerklæringer.

Bedragere

Sønn Diack er mistenkt for bestikkelser, hvitvasking av penger og korrupsjon.

Senegalesiske Diack ble sammen med sin bror hentet inn som markedskonsulent i IAAF da faren Lamine Diack var president i forbundet. Nå er samtlige tre anklaget for å ha bidratt til å skjule positive dopingprøver og for å ha gjort seg skyldig i korrupsjon.

Lamine Diack og Papa Massata Diack er mistenkt for å ha tjent millioner av kroner på bestikkelser og annen lyssky virksomhet. I fjor ble de beskyldt for å ha organisert, godkjent og hatt personlig kjennskap til korrupsjonsvirksomheten i IAAF.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer