LØPERE TILBUDT ASTMAMEDISIN: Flere anonyme langrennsløpere på internasjonalt nivå hevder de er blitt tilbudt astmamedisin av Norges Skiforbund. Her ved landslagssjef Vidar Løfshus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LØPERE TILBUDT ASTMAMEDISIN: Flere anonyme langrennsløpere på internasjonalt nivå hevder de er blitt tilbudt astmamedisin av Norges Skiforbund. Her ved landslagssjef Vidar Løfshus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Hevder friske norske langrennsprofiler ble tilbudt astmamedisin

- Vi ble mildt sagt overrasket, hvorfor skulle vi - som er friske - bruke dette forstøverapparatet.

(Dagbladet): Ifølge TV 2 er friske norske langrennsløpere på internasjonalt nivå blitt tilbudt astmamedisin av en representant for Norges Skiforbund.

Det er flere løpere - som ønsker å være anonyme - som forteller dette til tv-kanalen.

- Vi ble mildt sagt overrasket, hvorfor skulle vi - som er friske - bruke dette forstøverapparatet, sier løperne til TV 2.

DAGBLADETS KOMMENTATOR: Esten O.Sæther. Foto: Bjørn Langsem 
DAGBLADETS KOMMENTATOR: Esten O.Sæther. Foto: Bjørn Langsem  Vis mer

Toppløpere

De aktuelle løperne representerte Norge i internasjonalt løp forrige vinter.

En representant for Norges Skiforbund skal ha ha sagt at løperne kunne bruke det såkalte forstøverapparatet.

Landslagssjef for norsk langrenn, Vidar Løfshus, skriver følgende til Dagbladet i en sms:

«Vi behandler luftveier på alle utøvere som har symptomer som tilsier at de behøver behandling for sine luftveier. Det gjøres både i forebyggende sammenheng og sammenheng med sykdom. Dette har ikke noe med astma og astmamedisin å gjøre».

På spørsmål om det virker litt rart at friske utøvere ble tilbudt astmamedisin før løp sist vinter - samt at utøvere sier at alle kunne benytte forstøverapparatet, noe de ble overrasket over - svarer løfshus:

«Ja, vi bruker forstøverapparat på lovlige medisiner og saltvannsoppløsning for å unngå fortetting av luftveier. En anerkjent metode som omtales i forbindelse med bruk av forstøver. Også det gjøres av andre nasjoner. Forebyggende arbeid mht konkurranser og at de skal komme ut av idretten uten for store mén i sine luftveier, akkurat som behandling og forebygging av andre typer skader. Ikke noe hokus pokus. Forøvrig hadde jeg sammen med mine leger denne uken en gjennomgang med medisinsk komité i Antidoping Norge på våre rutiner for behandling av luftveier. Det ble godt mottatt», skriver Løfshus.

- Uklokt

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther er kritisk.

- Jeg syns dette er veldig uklokt av dem (Norges Skiforbund). Det hadde hørt med å fortelle om alt dette da man hadde pressekonferanse (i forbindelse med Sundby-saken journ.anm). Det er det ingen tvil om, sier Sæther.

- Det fører til at mistenksomheten øker. Det er man helt skyld i selv, gitt at dette er korrekt. Det er svært beklagelig. Vi driver i en idrett som er i mistenksomhetens lys hele tiden. Man bryter ikke noen regler, men bidrar til at det blir tvil om vi er innenfor regelverket, sier Sæther videre.

Tidligere i sommer ble det kjent at Martin Johnsrud Sundby fikk en utestengelse på to måneder og ble fratatt blant annet en Tour de Ski-tittel etter feil bruk av astmamedisin.

Det fikk debatten til å rulle og flere utlendinger har rettet kritikk mot norsk langrenns bruk av astmamedisin.

- Viktig redskap

Til TV 2 forteller Løfshus også at dette ikke har noe med astma å gjøre.

- Lungesystemet er det viktigste redskapet til langrennsløpere og da må vi sørge for at luftveiene er i orden. Og da medisinerer vi på linje med bruk av for eksempel Paralgin og Ibux, sier Løfshus til kanalen.

På spørsmål om hvorfor dette er tilbud løpere uten astmasymptomer, svarer landslagssjefen:

- Jo, men dette har ikke noe med astma å gjøre. Det er jo her mange misforstår, vi behandler luftveier. Og det er vår plikt som støtteapparat slik at folk er friskest mulig.

Løfshus understreker overfor TV 2 at det er spesielt i sprintkonkurranser at løpere kan få behandling med medisiner sammen med saltvannsoppløsning - for å forebygge at luftveiene blir tette.

Herrenes sprinttrener Arild Monsen henviser til helseteamet og Vidar Løfshus når han blir bedt om å kommentere saken.

- Jeg har ikke noen kommentarer utover det. Jeg har ikke noe å tillegge, sier Arild Monsen til Dagbladet.