Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Juks i cricket:

Hevder historien til cricket-jukserne er løgn

Australias cricketgutter under lupen.

SKÅNING?: Australias kaptein Steve Smith (t.h.) fortalte at store deler av laget var enige om å jukse i kamp mot Sør-Afrika. Nå hevder flere at laget løy for å beskytte Cameron Bancroft (t.v.) Foto: Afp / NTB Scanpix
SKÅNING?: Australias kaptein Steve Smith (t.h.) fortalte at store deler av laget var enige om å jukse i kamp mot Sør-Afrika. Nå hevder flere at laget løy for å beskytte Cameron Bancroft (t.v.) Foto: Afp / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det australske landslaget i cricket sto for helgas store idrettsskandale da de ble tatt på fersken i forsøk på juks i kamp mot Sør-Afrika.

Cameron Bancroft (25) ble fanget opp av kamera da han prøvde å påvirke ballen med en bit med gul teip - og saken har skapt ramaskrik i hjemlandet. Australias statsminister fordømte opptrinnet, og flere spillere la seg flate.

Men nå sås det tvil om forklaringen til jukserne.

Det er cricketspiller Moises Henriques som mener juksernes versjon ikke stemmer.

- Min mening er at det aldri var et møte mellom spillerne i ledergruppa for å diskutere juksingen. Steven Smith (28) diktet opp dette for å skåne unge Cameron Bancroft fra raseriet som ville komme, skriver Henriques på Twitter.

Henriques er lagkamerat med Steven Smith, og er sitert i australske News.com.

- Jeg sier ikke at ingen visste om hva Cameron gjorde, men jeg er sterkt tvilende til at det var et seniormøte som bestemte. Jeg tror vi ser en kaptein som vil beskytte en ung spiller. Det var ti minutter i panikk mellom kamp og pressekonferanse, skriver Henriques.

Teorien får støtte av tidligere cricketspiller Stuart Clark.

- Det høres mer logisk ut, sier Clark i programmet Big Sports Breakfast.

Han utdyper:

- Jeg kan ikke forestille meg at det var lunsj med ledergruppa og plutselig sa noen: «Gutter, jeg har en superplan. La oss jukse!», sier Clark.

Reagerer

Australsk presse hevder at flere spillere skal være oppgitt over at de er trukket inn i saken som følge av utspillene i kjølvannet av skandalen. Ifølge mediene er flere skuffet over at alle skyldige ikke ble navngitt, da dette kaster dårlig lys over hele laget. Smith har trukket seg som kaptein for laget, og David Warner har trukket seg som visekaptein på laget.

Samtidig er Cameron Bancroft foreløpig utestengt.

Bakgrunnen er at Australia-kaptein Steven Smith fortalte at laget planla juksingen under en lunsj før kampen mot Sør-Afrika. Dette var en lunsj for de såkalte seniorspillerne - de mest rutinerte på laget.

Det var to angrende syndere i Smith og Bancroft som møtte pressen søndag etter at tv-kamera fanget opp Bancroft som forsøkte å tukle med ballen.

- Vi avtalte dette (jukset) ved lunsj, og jeg er ikke stolt av det, sier Smith.

Bancroft forteller at han ville påvirke ballen - men at de ikke klarte å oppnå ønsket resultat. Juksingen gikk ut på at teipen og «limet» skulle brukes for å få bedre grep og dermed bedre skru på ballen i kastet. Det er ifølge reglementet strengt forbudt å tukle med ballen.

- Jeg så en mulighet til å endre ballens tilstand, men det fungerte ikke, sier Bancroft.

Statsminister skuffet

Saken har også fått enorm oppmerksomhet i Australia, der statsministeren også er på ballen.

- Jeg er sjokkert og dypt skuffet over nyheten fra Sør-Afrika, sier statsminister Malcolm Turnbull, ifølge BBC.

Turnbull fortsetter:

- Det ser ut som vårt landslag har jukset. Våre cricketspillere er rollemodeller og cricket skal være synonymt med fair play., sier statsministeren.

Australia endte opp med å tape kampen mot Sør-Afrika - men det er neppe resultatet som blir husket i ettertid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!